Endelig en matchvinner – bakerst

REDNINGEN: Ørjan Håskjold Nyland og Rune Almenning Jarstein (bak) på torsdagens landslagstrening på Ullevaal stadion. Foto: Terje Bendiksby, NTB/Scanpix.

REDNINGEN: Ørjan Håskjold Nyland og Rune Almenning Jarstein (bak) på torsdagens landslagstrening på Ullevaal stadion. Foto: Terje Bendiksby, NTB/Scanpix.

ULLEVAAL STADION (VG) Midt oppe i alt det negative fra kampen mot Frankrike tirsdag: Lyspunktet – Ørjan Håskjold Nyland (23). En matchvinner bakerst, en som vinner poeng, ikke taper dem.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG
Det er en stund siden Norge har hatt en keeper som redder poeng i kvalifiseringene. Vi må tilbake til han som trente Ørjan Håskjold Nyland på landslagsarenaen torsdag: Frode Grodås. Og da er vi nesten 20 år tilbake i tid.

Norge var bortskjemt med gode keepere fra 1984-98, da først Erik Thorstvedt og deretter Frode Grodås var førstevalgene.

Begge, men spesielt Thorstvedt, reddet Norge flere ganger. Og begge spilte i store ligaer i Europa. Siden fikk vi Thomas Myhre, men her ødela skader og stadige klubbskifter. Og Myhre kostet – etter hvert – Norge poeng i kvalifiseringer. Som de fleste på hans tid har gjort.

Dessverre.

Men kanskje har den nye, store keeperen nå vokst frem fra Volda, via Høddvoll til Molde – og kanskje blir ikke dét endestasjon heller, for Ørjan Håskjold Nyland.
Etter 0-4 mot Frankrike, så kan det virke merkelig å snakke om en matchvinner bakerst. Men ser vi gjennom kampen, så er det ingen tvil om at det var to nordmenn som markerte seg: Mats Møller Dæhli, spesielt før pause, og Ørjan Håskjold Nyland.

To praktredninger hadde Molde-keeperen før Frankrike gjorde 1-0. De fire scoringene kunne han gjøre lite med, og mot slutten viste han frem egenskapene sine igjen, med noen veldig gode redninger. Det er sjelden en keeper som slipper inn fire mål får seks poeng på VG-børsen. Men det fikk Håskjold Nyland.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb var sjef for både U- og A-landslagene på 1990- og 2000-tallet. Oftere enn de fleste har han sett både fantastiske keepere som har reddet poeng for Norge – og ikke minst det motsatte.

Det var Semb som kom med hjertesukket til meg på Ullevaal stadion torsdag:
– Her har vi endelig en som kan redde poeng for oss, sa Semb.

For et landslag som sliter med å score, med komponeringen av stopperparet og som slipper til mange sjanser til motstanderen, er det positivt at keeperen holder høy klasse.
Rune Almenning Jarstein var et ganske udiskutabelt valg for Norge gjennom tre-fire sesonger. Men da han valgte et eventyr, og flere penger på konto, i Hertha Berlin, samtidig som han ble benket, så åpnet veien seg for Håskjold Nyland.

Rune Almenning Jarstein har spilt 90 minutter denne sesongen. 90 minutter. Han fikk endelig oppfylt drømmen sin om et liv i utlandet, i en stor liga, men han mistet samtidig landslagsplassen sin.

Det er her Ørjan Håskjold Nyland må ta et valg, på et gitt tidspunkt, fordi utenlandske klubber selvsagt følger en 192 centimeter høy landslagskeeper på bare 23 år.
Keeperplassen er den mest spesielle, fordi du stort sett enten er inne eller ute. Få klubber bytter keeper hvis det fungerer med den ene. En utespiller får som oftest noen kamper, hvis han har nivået, uansett om han ikke er blant de 11 beste. Men keeperen, han blir lett sittende på benken hele sesongen.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

For Per-Mathias Høgmo vil det være trist hvis Ørjan Håskjold Nyland flytter på seg, og havner på benken. For Høgmo og Norge er det definitivt bedre at Nyland blir i Molde.

Spesielt nå som det kan se ut som fotballnasjonen Norge endelig har funnet Erik Thorstvedts arvtaker – etter snart 20 år leting.