Gi denne mannen ferie. Nå.

SLITEN MANN: Brede Hangeland (til høyre) fikk en leksjon mot Frankrike. Her etter kampen, sammen med Tom Høgli og fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Bjørn S. Delebekk.

SLITEN MANN: Brede Hangeland (til høyre) fikk en leksjon mot Frankrike. Her etter kampen, sammen med Tom Høgli og fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Bjørn S. Delebekk.

Brede Paulsen Hangeland er snart 33 år gammel. Han har vært gjennom en svært tung sesong på både klubb- og landslag. Han har spilt 91 landskamper for Norge, vært kaptein i halvparten av dem, og vært en av landslagssjefenes viktigste menn siden han slo gjennom for 10 år siden.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Mot Frankrike så han sliten ut. Han så litt lei ut også. Og litt umotivert. Han markerte ikke, samarbeidet med makker Håvard Nordtveit fungerte ikke, og noen av pasningene var ikke av vanlig Hangeland-klasse.

Kanskje er vi blitt for godt vant. Men mot Frankrike så Brede Hangeland ut som en mann som helst var et annet sted, kanskje på en strand, eller hjemme på verandaen i London.

Det er vrient å gå inn i hodet til et annet menneske, vite hva som foregår der. Men de fleste så det samme som meg: Hangeland så ut som han ikke likte seg på en fotballbane.

Det er – faktisk – naturlig. Jeg tenkte på det før kampen mot Frankrike: Er det noe stort poeng i å dra en mann som Hangeland rundt på en ny privatkamp-samling nå, rett etter nedrykket med Fulham?

Og: Hvis ikke Høgmo vet alt om hva Hangeland står for, etter å ha vært klippen bak der i 10 år, da får han aldri vite det heller.

Så mitt råd, dessverre for sent for Frankrike-kampen, er følgende: Gi Brede Hangeland en velfortjent ferie nå. Prøv andre mot Russland hjemme. La mannen få hvile, så kanskje han motiverer seg nok til å gå igang igjen til høsten.

Men jeg er blitt litt usikker. Brede Hangeland er en mann som har mye annet han kan drive med. Er den tiden kommet? Rune Bratseth, hans forgjenger som leder på landslaget, la opp som 33-åring. Hangeland fyller 33 om tre uker.

Kan han gjøre som Bratseth?

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Brede Hangeland har et år igjen av kontrakten med Fulham. Hvordan er egentlig motivasjonen hans til å spille i engelsk Championship? Men samtidig er nok muligheten til å fortsette i Premier League ganske liten. Det er ikke så mange klubber som ønsker å bruke store penger på en 33-årig midtstopper med nedadgående formkurve på både klubb- og landslag.

For opptredenen hans mot Frankrike var ikke en one-off. Tendensen var der gjennom hele kvalifiseringen. Der Hangeland tidligere reddet Norge, både med scoring og avverginger foran eget mål, kom det uvanlig mange scoringer mot Norge etter at Hangeland var involvert.

Mye kan skyldes den skaden han pådro seg i fjor. Kanskje er det den som har satt han tilbake. Hangeland er ikke mannen som kommer med unnskyldninger. Han fremstår sjelden sånn i intervjuer. Men fakta er – uansett – at han har hatt det svært vrient på både klubb- og landslag siden i fjor høst.

Og skal Høgmo få tilbake den stolte kapteinen sin, han som kan lede Norge mot et mesterskap for første gang siden 2000, så bør han gi mannen en så lang ferie som overhode mulig nå.

Hvis ikke, kan Høgmo heller begynne å se seg om etter en annen leder-stopper i laget sitt.