Pinlig, Høgmo

FORTVILET: Mats Møller Dæhli, kveldens lyspunkt, gremmer seg over at Frankrike fikk gå opp til 1-0 tidlig i kampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Scanpix

FORTVILET: Mats Møller Dæhli, kveldens lyspunkt, gremmer seg over at Frankrike fikk gå opp til 1-0 tidlig i kampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Scanpix

(Frankrike – Norge 4-0) Du kan øve så mye du vil på lett, godt angrepsspill. Og fint er det. Men når du overhode ikke virker å vite hvordan du skal forsvare deg, så hjelper det lite.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Det er to privatkamper til alvoret begynner nå. Dimmelenka for tålmodighet begynner å bli kort.

Jeg har – helt siden Per-Mathias Høgmo ble ansatt – vært forsiktig med kritikken. Ikke fordi jeg ikke våger, men fordi jeg mer har sett etter løsninger enn problemer. Og jeg har sett mange tendenser til at Norge kan spille på en litt annen måte enn vi har gjort, med små unntak, i mer enn 20 år. Og lykkes.

Det jeg har likt dårlig er alle de store ordene, om angrepsspill som Manchester City og forsvarsspill som Atletico Madrid, om diktlesning, om sprettballer osv osv.

Fordi det har vært unødvendig. Og fordi jeg mener du taper mye på å meske deg med fine ord og uttrykk FØR du har begynt å vinne fotballkamper. Vinner du, så kan du si hva du vil – og folket lytter. Taper du, ler folk av billedlegging og fine ord.

Sånn er det.

Men nå er vi der at det må legges kritikk inn i tastaturet mitt.

– Nå begynner det å bli litt pinlig, sa Max-kommentator Kenneth Fredheim da Olivier Giroud satte inn den fjerde for Frankrike. Det var godt oppsummert. For det finnes ikke et lag i verden som vinner mange fotballkamper når du ikke kan forsvare deg.

Ja, det var et fransk lag på vei mot VM. Ja, det var en god motstander på bortebane. Ingen forventet at Norge skulle vinne. Og jeg mener fortsatt at Høgmo har kommet langt i måten han angriper kampene på når Norge har ballen.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Men du kan angripe så mye du vil, hvis du ikke scorer. Og motstanderen scorer på de fleste sjansene sine. Da må du tenke nytt, Høgmo.

Det første kvarteret var fullstendig krise. Fire sjanser på 14 minutter skapte Frankrike. To av dem reddet keeper Ørjan Håskjold Nyland mesterlig. Norge var ikke i nærheten. Og da innlegget mot svære Paul Pogba kom etter 14 minutter, markerte stopperne Brede Hangeland og Håvard Nordtveit samme mann.

Det var ikke Pogba, for å si det sånn.

1-0 til Frankrike var mer enn fortjent. Norge hang ikke sammen. Kaptein Brede Hangeland, i sin 91. landskamp, hadde et mareritt av en åpning. Backene fant ikke ut av om de skulle gå eller stå. To sentralt på midten ble for tynt, som det ofte gjør mot gode motstandere, spesielt på bortebane, og Norge ble kjørt i filler.

Men så tok det seg opp. Mats Møller Dæhli var strålende, Joshua King skapte noe med bevegelighet og fart. Og den siste halvtimen hadde Norge bra kontroll. Det var en godkjent omgang.

Det er noe som heter «offence wins you games, defence wins you titles». Men hvis Norge skal begynne å vinne fotballkamper igjen – til høsten, da EM-kvaliken starter – så må noe gjøres. Det nytter ikke å vente. På 18 minutter, fra det 51.- til det 69. minutt, scoret Frankrike tre ganger.

Først fikk Olivier Giroud lov å skyte – upressa – over Nyland. Martin Linnes sto og så på. Håvard Nordtveit må dele skylda, med en fæl pasning i forkant. Så løp Remy fra forsvaret – enkelt, da alle lå høyt og Nordtveit lå feil. Giroud gjorde 4-0. Norge sto og så på.

Det er bare en ting som gjelder for Per-Mathias Høgmo nå: Bruke de fem-seks siste landslagstreningene før alvoret starter til å øve forsvarsspill. Gjøre en erkjennelse av at vi ikke kan spille med to spisser på bortebane. Mye av det samme angrepsspillet kan gjøres uansett. 17 baklengsmål på åtte kamper, mer enn to pr kamp, holder ikke i det hele tatt. Da kan vi glemme EM før det har startet.

Det er rart å se et norsk fotball-landslag se så svake ut defensivt. Det er greit at det jobbes med angrepsspillet. Det trengs. Men flere pinlige tap som dette, det tåler du ikke, Høgmo.

Da får du ikke bare fotballkommentatorene mot deg, du får hele folket. Og da blir det tomt på Ullevaal i årene som kommer.