Hvis Norge var med i VM…

FREMTIDEN: Per Ciljan Skjelbred (fra venstre), Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoue, Mohammed Abdellaoue og Stefan Johansen - før landskampen mot Tsjekkia i vinter. Fire av disse ville kommet i Sveas VM-tropp. Moa på venteliste... Foto: Bjørn S. Delebekk.

FREMTIDEN: Per Ciljan Skjelbred (fra venstre), Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoue, Mohammed Abdellaoue og Stefan Johansen – før landskampen mot Tsjekkia i vinter. Fire av disse ville kommet i Sveas VM-tropp. Moa på venteliste… Foto: Bjørn S. Delebekk.

Om 16 dager starter fotball-VM. Der er ikke Norge med. Men hvem hadde landslagssjefen sendt til Brasil – om Norge hadde kvalifisert seg?

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

I kveld spiller Norge mot VM-klare Frankrike i Paris, en ny mulighet for Per-Mathias Høgmo til å teste ut hvilke spillere som har nivået inne – eller ikke.

I den forbindelse har jeg prøvd meg på et VM-uttak, basert på hvilke spillere Per-Mathias Høgmo har testet til nå, hvem som er i form, tatt hensyn til skader, balanse i troppen, spillere med fart (essensielt i dagens fotball). Og stilt spørsmålet: Er det noen Høgmo har oversett?

Da kom jeg til denne 23-mannstroppen:

szc5f5b4Keepere: Ørjan Håskjold Nyland (bildet), Rune Almenning Jarstein og André Hansen.

Forsvarsspillere: Omar Elabdellaoue, Tom Høgli, Brede Hangeland, Fredrik Semb Berge, Tore Reginiussen, Martin Linnes og Håvard Nordtveit.

Mats Møller Dæhli på promoshoot hos TVNorge.  FOTO: KRISTER SØRBØ/VGMidtbanespillere: Per Ciljan Skjelbred, Mats Møller Dæhli (bildet), Stefan Johansen, Anders Konradsen, Ruben Yttergård Jenssen, Yann-Erik de Lanlay, Alexander Tettey, Tarik Elyounoussi og Morten Gamst Pedersen.

Angripere: Jo Inge Berget, Mohamed Elyounoussi, Ola Kamara og Fredrik Gulbrandsen.

På keepersiden føler jeg meg trygg: Jarsteins rutine, sammen med Nylands glimrende og trygge spill, og en solid André Hansen. Ingen tvil her.

I forsvaret må jeg velge: Vegard Forren har styrker, med pasningsfot og luftstyrke. Men jeg velger meg likevel Semb Berge og Reginiussens fart, samt Nordtveits allsidighet (kan også spille sentral midtbane) som potensielle makkere til Hangeland.

sz1e6677Siden Vegar Eggen Hedenstad (bildet) fortsett er skadet, håper jeg at trioen Omar Elabdellaoue, Tom Høgli og Martin Linnes gjør jobben. Alle tre kan spille på begge sider. Alternativene var Jonathan Parr eller Per Egil Flo, mer rendyrkede venstrebacker.

På midten går jeg for teknikk (Dæhli, Skjelbred, Yttergård Jenssen, Gamst Pedersen), kombinert med fart (Tarik Elyounoussi) og styrke en-mot-en (de Lanlay), samt løpskraft (Johansen og Konradsen) og duellstyrke (Tettey). Jeg vraker Wolff Eikrem og Berisha. De utgjør ikke en stor nok forskjell.

Jeg ønsker å ha med Jo Inge Berget, den beste og mest riktige i en tilbaketrukket spissrolle. Håpet må være at han har holdt formen ved like, selv om han ikke har spilt i Cardiff. Ola Kamara har jeg fortsatt tro på, og fetter Elyounoussi (Mohamed) kan spille både spiss og kant.

Det mest overraskende for mange vil kanskje være at jeg ville tatt ut Fredrik Gulbrandsen (bildet) sz59767bsom 23. mann. Han har den farten og kraften som skal til for å slite i og ut motstanderne.

Svakheten er at han ikke er noen typisk goalgetter. Men det er ikke Mohammed Abdellaoue heller – nå. Så jeg vraker Moa og satser på at Fredrik Gulbrandsen har med seg scoringsskoene til Brasil.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Jeg dropper Daniel Braaten også. Det holder ikke å være god i hver åttende kamp.

Det er nok ikke mange som vil savne Norge under VM 2014. Men gi disse spillerne, pluss de tenåringene som kommer gjennom nå, fire år til. Så skal vi se hvor mange som bryr seg om oss da.