De rutinerte må ta ansvar

I TRØBBEL: Rikard Norling og Brann.

I TRØBBEL: Rikard Norling og Brann.

(Brann – Vålerenga 2-3) Det var mange av Brannspillerne som snakket godt om Rikard Norling i vinter. Nå må de samme spillerne stå fram og vise ham tilliten verdig.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Byen er Bergen og laget er bånn. Samtidig har det ikke vært så mange talenter samlet i klubben på veldig lenge.

Det er en delikat situasjon: Kommer Brann seg ut av denne knipen nå, så har de et lag med mange, unge, gode lokale spillere i mange år fremover.

Men det er IKKE talentene, tenåringene, som skal bære ansvaret for at Sportsklubben Brann ligger på kvalik-plass etter 11 serierunder, med fattige åtte poeng og to baklengsmål i snitt pr kamp.

Det er klubbens dårligste, første 11 kamper i serien på 11 sesonger. I 2003 sto Brann også med åtte poeng, men med enda dårligere målforskjell enn de har i 2014.

Mot Vålerenga i går, startet Brann med en på 18, en på 19, en på 20 og en på 21 år – alle lokale spillere. Og underveis satte Rikard Norling inn en 16-åring, en 20-åring og en på 21. Det siste kvarteret hadde Brann seks egenproduserte unggutter på banen samtidig.

Noe som er fantastisk, og et bevis på, at det jobbes godt i norsk fotball nå.

Men samtidig: Du havner i trøbbel med for mange unggutter på laget – samtidig. Problemet til Rikard Norling er at de etablerte, de som skulle bære laget, har sviktet.

Vadim Demidov og Erlend Hanstveit ble hentet hjem for å lede laget på banen og i garderoben, og forsvarsspillet skulle strammes opp ved hjelp av de to rutinerte spillerne.

Begge har vært blant Branns svakeste spillere så langt denne sesongen.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Birkir Mar Sævarsson, offensiv, islandsk back, har vært en skygge av seg selv. Det samme har Amin Askar, som forrige sesong var en spiller som utgjorde en forskjell. Og Erik Huseklepp, som endelig skulle få spille spiss, men som på 11 kamper ikke har scoret et eneste mål.

Det er disse, samt svenske Jacob Orlov og spillende assistenttrener Hassan El Fakiri, som må ta ansvar nå, hvis de fortsatt mener at Rikard Norling er rett mann i Brann.

For svenske Norling trenger hjelp for å få Brann ut av gjørma nå.

Og den ser ganske dyp ut.