Måtte ha pause etter VM-suksessen

Av Bjørn Arne Johannessen, sportsjournalist i VG.

HYGGELIG MØTE: Jürgen Klinsmann (til v.) hilser på VGs Bjørn Arne Johannessen på det amerikanske fotballforbundets treningssenter. Foto: Bjørn S. Delebekk.

HYGGELIG MØTE: Jürgen Klinsmann (til v.) hilser på VGs Bjørn Arne Johannessen på det amerikanske fotballforbundets treningssenter. Foto: Bjørn S. Delebekk.

LOS ANGELES (VG) Tyskland vant bronsefinalen. Og feiret som de hadde vunnet VM. Men da festen var over stakk helten til California. VG dro dit for å finne ut hvorfor.

Landslagstrener Jürgen Klinsmann (49) mente oppdraget var utført. «Die Mannschaft» hadde vunnet folket. Folket hadde omsider tatt tilbake sin nasjonale stolthet etter oppgjøret for 2. verdenskrig. Millioner stilte på paraden i Berlins gater.

Men Klinsmann – verdensmester og spiss for Vest-Tyskland i Italia i 1990 – følte på kroppen at han ikke orket mer. Han reiste «hjem», som han poengterer overfor VG – som i dag drar i gang vår store nedtellingsserie til sommerens VM i Brasil.

Åtte tidligere stjerner presenteres i VG papir og på VG+ de neste helgene. Klinsmanns navn kom tidlig opp da vi diskuterte mulige intervjuobjekter her i redaksjonen. Han er verdensmester, har scoret elleve ganger i VM og skal snart lede sitt andre land i verdens største idrettsturnering. Han er rett og slett et stort navn på fotballhimmelen. Og han er førstemann ut.

Etter 2006-suksessen bosatte Klinsmann seg i Los Angeles med kone og to barn. Ikke engang forbundskansler Angela Merkel fikk ham til å bli, forteller tyskeren.

– Jeg bare måtte ha en pause. Men fotballen gir deg ikke pauser. Det var fire uker til neste kamp. Jeg sa til min kone (Debbie) at jeg ikke kunne forestille meg å stå på sidelinjen som trener så kort tid etterpå. Akkurat på det tidspunktet var det en helt korrekt avgjørelse, sier Klinsmann.

Han stiller vennlig opp til intervju dagen etter påskeferie. Det er sommer, sol, palmer og vakre blomster som preger omgivelsene her i Los Angeles. «Klinsi» ser uforskammet «fit» ut. Bekrefter at han trener daglig. Men rører knapt en fotball lenger. Knær og ankler har fått nok. Han setter oss på vent mens han byttet fra svett treningstøy til fritidsantrekk. Og beklager at kontoret i kjelleren til det amerikanske fotballforbundet er lite representativt. Han har rett. Det ligner mest på et lager. Men så er ikke «Klinsi» kjent for å være noe jålete. Heller en vinnerskalle av de sjeldne.

Atmosfæren er avslappet. Klinsmann liker det slik. Men det hender han savner oppmerksomheten. Det intense trykket. Når han hadde fått tenkt seg om etter VM på hjemmebane angret han faktisk på «exit» Tyskland.

– Det hender jeg angrer på at jeg ikke fortsatte. At jeg ikke prøvde en gang til med alle de talentfulle spillerne jeg hadde til rådighet. De ville gitt meg en ny sjanse til å vinne VM, sier Klinsmann.

Han stiller i Brasil er han trener for outsideren USA. Det rekker neppe til finale med Tyskland og Portugal i samme gruppe. Og han er avventende når han gjør sine vurderinger.

– På papiret er selvsagt Tyskland favoritter sammen med Portugal og deres fantastiske Cristiano Ronaldo. Ghana blir også vanskelig. De har slått ut USA i to VM-turneringer på rad. Men vi er forberedt på at vi skal konkurrere på topp internasjonalt nivå. Hvis ingen tror på oss er helt fint for meg, sier Klinsmann.

Tror du USA kan overraske?