Heia Atlético. Laget har gjort fotballen rikere.

De fleste nøytrale fotballtilhengere vil nok mene at Atlético Madrid fortjener å vinne seriegullet i dag. Men ingen sier det klokere enn lagets kaptein Gabi:

Trond Johannessen

Trond Johannessen

– Du fortjener ikke titler. Du vinner dem.

Klokken 18.00, på Camp Nou i Barcelona, skal det avgjøres, den mest avgjørende enkeltkampen i Primera División på 63 år. Ikke siden 1951 har lag nummer én og to møttes i en ren seriefinale i siste runde. Forutsetningene er enkle; Barcelona må vinne for å ta gullet.

VG Live: Barcelona – Atlético Madrid

To kamper gjenstår av Atlético Madrids eventyraktige sesong. Seriefinale borte mot Barcelona i kveld og Champions League-finale mot Real Madrid i Lisboa neste lørdag. Større blir det ikke. Men heller ikke så mye vanskeligere. Dersom eventyret skal få en lykkelig bør det bli minst én triumf.

Jeg håper Atlético klarer det i dag. Det vil være ekstra spesielt med et seriegull. Slik TV-inntektene er fordelt i Spania skal det egentlig ikke være mulig å slå både Real Madrid og Barcelona over 38 kamper (ikke skjedd siden 2004).

De to store har så ufattelig mye mer penger enn de andre at spansk fotball må gjøre noe, hvis ikke det skal bære helt galt avsted.  «Atleti» har gjort fotballen rikere ved å vise at penger ikke er alt. At et lag med såpass tynn stall (og så mange kamper) har greid å holde en hel sesong er nesten ikke til å tro. Diego Simeone har bygd en unik enhet av  lojale arbeidsmaur. Det vil trolig ta mange, mange år før et lag igjen greier å utfordre Real Madrid og Barcelona i serien. Derfor vil det også være litt trist dersom Atlético ryker på oppløpet (selv om jeg ikke har det minste mot Barcelona).

Fem ganger har Atlético møtt Barcelona denne sesongen (to i Supercupen, to i Champions League, én gang i serien). Fire oppgjør har endt uavgjort, mens «Atleti» vant 1-0 hjemme og sendte Barcelona ut av Champions League i kvartfinalen.

Bloggen fortsetter under bildet.

HELTENE: Diego Costa (til venstre) har vært strålende for Diego Simeones Atlético Madrid denne sesongen. Her har spissen gitt manageren en klem etter scoring mot Chelsea i Champions League-semifinalen. Foto: Sergio Perez, Reuters

HELTENE: Diego Costa (til venstre) har vært strålende for Diego Simeones Atlético Madrid denne sesongen. Her har spissen gitt manageren en klem etter scoring mot Chelsea i Champions League-semifinalen. Foto: Sergio Perez, Reuters

Ingenting av dette betyr noe i dag. Simeones menn er nødt til å holde i 90 minutter til, mot et Barcelona-lag som har fått en ekstrasjanse til å ta sitt syvende gull på ti sesonger. «Barça» har ikke lignet helt på seg selv under Tata Martino, men det er litt lett å glemme at 86 av 111 tilgjengelige poeng etter 37 serierunder er ganske respektabelt.

Lionel Messi har liksom ikke vært så god. Men han står nå med 28 mål på 30 seriekamper (var skadet et par måneder) og 41 mål på 45 kamper totalt. Det er jo ikke så dårlig det heller. 99 scoringer i serien er mer enn i to av de fire sesongene under Pep Guardiola (08-12). Også det ganske bra.

Men sesongavslutningen har vært svak.

** Tap i Champions League-kvartfinalen mot Atlético Madrid og tap i cupfinalen mot Real Madrid.

** Uavgjort hjemme mot Getafe og borte mot Elche i de to siste seriekampene. Etter møtet med Getafe hadde Barça-spillerne mer eller mindre gitt opp gullet. – Vi trenger et mirakel, og jeg tror ikke på mirakler, uttalte Andrés Iniesta.

BRUKBAR: Lionel Messi har som vanlig scoret en del mål denne sesongen. Foto: Lluis Gene, Afp

BRUKBAR: Lionel Messi har som vanlig scoret en del mål denne sesongen. Foto: Lluis Gene, Afp

Mirakelet skjedde altså: I en bortimot uvirkelig sesongavslutning har Real Madrid bare tatt to av ni mulige poeng og Atlético Madrid bare ett av seks. Topplagene har ramlet sammen, og det gjør jo ingenting for dramaet i den avsluttende runden.

I dag vil det være tett oppunder 100.000 tilskuere (bare 500 fra Atlético!) på Camp Nou, en gigantisk tifo vil fylle stadion, på den ene langsiden vil det skrike mot Atlético-spillerne: «SOM EL BARCA» (Vi er Barça).

Så spørs det om Atletico Madrid lar seg skremme. Én ting er i hvert fall sikker: Trener Diego Simeone er ikke redd for noe.

PS! Atlético har gode 17. mai-minner. På samme dato i fjor ble Atlético cupmester, etter å ha slått Real Madrid 2-1 etter ekstraomganger, på Santiago Bernabeu. Midtstopper Miranda ble matchvinner.

__

I dagens to øvrige storkamper er det to trenere som trenger en seier:

Arsenal skal møte Hull i FA-cup-finalen. Arséne Wenger trenger å bli kvitt maset om at Arsenal ikke har vunnet noe siden seieren i den samme cupen i 2005.

VG Live: Arsenal – Hull klokken 18.00

Bayern München skal møte Borussia Dortmund i den tyske cupfinalen. Pep Guardiola er kanskje ikke avhengig av en ny pokal, men sesongen vil nok ikke føles vellykket for Bayerns spanske trener dersom det «bare» blir seriegull. Men Dortmund er i mye bedre form. Det ligger an til en stor finale i Berlin klokken åtte.

Resultatservice: Borussia Dortmund – Bayern München klokken 20.00