Tidenes motsetning: Ligagull og 497 millioner i bot

LETT MATCH: Sami Nasri, Pablo Zabaleta og resten av Manchester City hadde ingen problemer med å sette West Ham på plass - og sikre klubben det andre ligagullet på tre sesonger.

LETT MATCH: Sami Nasri, Pablo Zabaleta og resten av Manchester City hadde ingen problemer med å sette West Ham på plass – og sikre klubben det andre ligagullet på tre sesonger.( Foto: REUTERS)

Manchester City vinner et sportslig velfortjent ligagull. Men en god del velger likevel ikke å stille seg i køen av gratulanter. Etter sigende venter en bot på en halv milliard kroner fra UEFA.

Jostein Overvik, sportsreporter i VG

Avslutningskampene mot West Ham og Aston Villa har feid vekk all tvil om at Manchester City er en verdig vinner av Premier League. Liverpool har kanskje hatt det høyeste toppnivået, men over en hele denne sesongen så har Manchester City vært det beste laget.

Klubben har ikke vært skånet for skader, men har likevel under sin nye manager Manuel Pellegrini feid inn 102 mål og vinner ligaen med to poengs margin foran omtrent like målhungrige Liverpool. Det er omtrent like imponerende som Yaya Tourés kraft, fysikk og evne til å score viktige mål.

Altså: Fantastisk.

 Jostein Overvik

Jostein Overvik

Det er selvsagt alt annet enn tilfeldig at Manchester City vinner to av de tre titlene i England. Jeg synes det er grunn til å gratulere alle klubbens tilhengere her til lands. Den norske supporterklubben fyller 40 år og jubilerer med noe så uvanlig som det tredje ligagullet på tre sesonger.

Det er en helt ny opplevelse for trofaste supportere av det som opp gjennom årene har vært vant til å lide med engelsk fotballs svar på Donald Duck. Veldig ofte uheldig og klumsete, men ganske så sjarmerende.

Nå har Onkel Skrue for lengst tatt over på det som nå heter Etihad Stadium – etter flyselskapet eid av familien til Sjeik Mansour bin Zayed. Ørkenrytteren fra Dubai har gitt Manchester City økonomiske muskler som plutselig har snudd opp ned på alt.

Til og med styrkeforholdet til Manchester United.

City er blitt mektige på mannen som de siste årene faktisk har overvært like mange Manchester City-kamper som meg: 3-0 over Liverpool i august 2010. Det var en flott opplevelse for oss begge.

Men jeg har ennå ikke forstått sjeikens egentlige motiv for å sprøyte så mange milliarder inn i en engelsk fotballklubb. Kanskje handler det om å skape et forretningsmessig brohode i Europa. Eller kanskje bare for gøy.

Jeg vet ikke.

Det jeg vet er at både Manchester City og Paris Saint-Germain eies og finansieres fra Dubai. Ganske mange i europeisk fotball er kritiske til modellen som jo unektelig kan virke som økonomisk doping av det aller kraftigste slaget.

Det er ikke bekreftet at UEFAs nye Financial Fair Play-program av krever begge klubber en bot på 60 millioner euro – 497 millioner kroner – fordelt over de neste tre årene. Men nyheten er bragt av mange store medier og virker troverdig.

Så kan man spørre seg om sjeiken har store problemer med å betale.

Neppe.

Manchester City har brukt mange milliarder på å kjøpe spillere siden Mansour bin Zayed tok over styringen. Mange reagerer og det sier sitt når FA-presidenten går ut mot klubbens rekrutteringspolitikk den dagen de vinner seriegullet.

City og PSG skal også bli begrenset til å bruke 21 spillere i Champions League kommende sesongen. Motstanderne får bruke 25. Det minner om en sportslig konsekvens, men det spørs om det svir noe særlig.

Arsene Wenger mener i hvert fall at Manchester City behandles alt for mildt. Arsenal-manageren, som har sittet lengst i Premier League, hadde nok helst sett at UEFA hadde kastet dem ut av Champions League.

Det er litt av en situasjon å være i for Manchester City.

Selv på seierens dag.