Guardiola ydmyket – men ikke avslørt

(Bayern München – Real Madrid 0-4, sammenlagt 0-5) Før alle slakter den ballbesittende fotballen Pep Guardiola (43) har tatt med seg til Bayern München, er det kanskje verdt å minne om et par-tre ting:

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

** Spania har vunnet de tre siste mesterskapene med ganske lignende fotball.

** Guardiola vant 14 pokaler på fire sesonger i Barcelona med ganske lignende fotball.

** Bayern München har for lengst vunnet Bundesliga – og er i cupfinalen. Det kan altså bli to av tre titler i hans første sesong i klubben.

STOR FEST: Cristiano Ronaldo feirer sitt andre og Real Madrids fjerde mål sammen med Luka Modric. Foto: AP

STOR FEST: Cristiano Ronaldo feirer sitt andre og Real Madrids fjerde mål sammen med Luka Modric. Foto: AP

Med tanke på at Guardiola har innført en helt ny spillestil, har det jo ikke vært helt meningsløst det han har drevet med denne sesongen.

Men akkurat nå overskygges dette av et av de mest ydmykende nederlagene i Bayern Münchens historie. Tre baklengsmål etter dødballer og Guardiola-fotball på lavgir mot verdens kanskje aller beste kontringslag, det blir det selvsagt ikke Champions League-finale av. Bayern var tempofattige og idéløse, Real fartsfylte og nådeløse.

Tyskerne hadde heller ikke enkeltspillere som greide å gjøre noe ekstra. Den regjerende mesteren skapte knapt sjanser over 180 minutter, problemene fra oppgjøret på Santiago Bernabeu fortsatte. Hele laget er ute av form, og har sett famlende ut helt siden seriegullet ble sikret rekordtidlige 25. mars.

Betyr dette at Pep Guardiolas fotballfilosofi er avslørt? Selvsagt ikke. Men det betyr at Real Madrid leverte sin type fotball mye bedre enn Bayern i disse semifinalene.

Betyr det at Pep Guardiola er under press i Bayern München. Selvsagt. Bayern München taper ikke med fire mål på hjemmebane uten at det blir bråk.

Etter tap i tre strake semifinaler er Real Madrid i sin første finale siden Carlo Ancelottis trenerassistent Zinedine Zidane avgjorde med sin uforglemmelige volley mot Bayer Leverkusen i 2002. Gentlemannen Ancelotti opplevde kanskje sin aller beste enkeltkamp fra benken, enda hvassere enn da hans Mila

Trond Johannessen

Trond Johannessen

n valset over Manchester United (3-0) i semifinalereturen i 2007.

Midtstopperne Sergio Ramos og Pepe var fantastiske, toppet av Ramos to scoringer med hodet. Pepe driver på med sine usportsligheter, men er en uvurderlig ballvinner. Backene Dani Carvajal og Fabio Coentrao har knapt sett bedre ut, Luka Modric og Xabi Alonso briljerer på midten – Gareth Bale og Cristiano Ronaldo herjer på flankene.

Alonsos klønete gule kort, som gjør at han mister finalen, la en liten demper på festen, men dette vil for alltid stå igjen som en av Real Madrids store europacupkvelder.

Og dét sier ikke lite.