Kranglefantene

Hvis du lurer på hvor dypt rivaliseringen mellom Real Madrid og Bayern München stikker, kan du begynne med å se denne videoen på YouTube.

Germany Soccer Champions League

GARANTERT BRÅK: Marcelo (til venstre) holdes unna av lagkamerat Samir Khedira, mens halve Bayern München jakter brasilianeren i semifinalemøtet mellom Real Madrid og Bayern for to år siden. Foto: AP

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Det brutale overfallet fra Real Madrid-legenden Juanito på Bayern-anfører Lothar Matthäus i 1987, med dommeren som nærmeste vitne, viser bare litt av historien mellom Tyskland og Spanias to mestvinnende klubber (regner liga, cup, europacup).

I kveld er de motstandere for sjette gang i semifinalen i den gjeveste europacupen (Bayern har vunnet fire av de fem dobbeltoppgjørene). Merkelappen «Den moralske finalen» er klistret på matchen, men når disse to klubbene, med flest og tredje flest Champions League-titler møtes, har det en tendens til å skje mye umoralsk.

1976: Klubbenes aller første semifinalemøte. Matchen endte 1-1, men huskes for «El loco del Bernabéu» – Galningen på Bernabéu. En tilskuer løp ut på banen i sluttminuttene og gikk til fysisk angrep både på Bayerns målscorer Gerd Müller og dommer Erich Linemayr fra Østerrike. Real Madrid ble først dømt til fem års utestengelse fra Europacupen, men vant frem ved en anke. Mens Bayern vant returen og senere finalen. Deres tredje strake tittel i turneringen.

1987: På denne tiden dominerte Real Madrid spansk serie, men slet med å oppnå europeisk suksess. Returmatchen ble avbrutt da Real-fansen kastet fyrverkeri mot Bayerns belgiske stjernekeeper Jean-Marie Pfaff, men den uvirkelige dobbelstemplingen fra Juanito på Matthäus, først ryggen, deretter ansiktet, overgikk likevel alt (ny video her).

Det ga ikke bare rødt kort. Juanito fikk fem års utestengelse fra Europa og knapt spilletid for Real Madrid igjen. Så ble han drept i en trafikkulykke i 1992, men er på ingen måte glemt på Santiago Bernabéu: Lytter du godt etter i kveld, når kampuret passerer 07.00, roper Real-fansen «Illa, illa, illa – Juanito Maravilla» for å hedre sin avdøde helt.

FIGHT: Bayern-stopper Samuel Kuffour og Real-ikonet Raúl (til venstre) i basketak i 2004. Foto: REUTERS

FIGHT: Bayern-stopper Samuel Kuffour og Real-ikonet Raúl (til venstre) i basketak i 2004. Foto: REUTERS

2004: Etter at gigantene møttes i to forholdsvis rolige semifinaler på rad i 2000 og 2001, der de var hyggelige nok til å vinne én hver, var det som om alt måtte skje igjen da Bayern og Real trakk hverandre i 8-delsfinalen denne vinteren. For hva skal man si om at den tilsynelatende alltid smilende brassen Roberto Carlos klinket til Bayern-stopper Martin Demichelis (i dag Manchester City) i første møte – oversett av dommer Terje Hauge?

Eller i returen – da hissigproppen Oliver Kahn måtte bruke de kraftige keepernevene sine for å hindre Real-stjernen David Beckham i å fly på en av Kahns lagkamerater? Omtrent samtlige 22 spillere var i nærheten da det nesten brøt ut masseslagsmål på Bernabéu på overtid i kamp to. En venstrebensvolley fra Zinedine Zidane sendte spanjolene videre etter et kaos av et dobbeltoppgjør.

2007: 8-delsfinale også denne gangen. Sjefskranglefant Mark van Bommel var på plass i Bayern en sesong i Barcelona, og fortiden hos Reals fremste rival ble tatt opp da han dunket inn et langskudd og bortemål på Santiago Bernabéu i første kamp. For hollenderen jublet ved å rette neven mot hjemmefansen, mens Bayern-kompis Hasan Salihamidžić fulgte opp med å spytte mot publikum. Van Bommel angret på feiringen etterpå, og unnskyldte seg med at han ikke hadde noe imot Real-supporterne. Men, la han til, han hadde noe imot enkelte av Real-spillerne…

I returen i München scoret Roy Makaay tidenes raskeste Champions League-mål etter bare ti sekunder. Bayern gikk videre, men også her klarte van Bommel å markere seg negativt: Han ble utvist. Det samme ble Reals Diarra.

2012: For bare to år siden møttes klubbene i et identisk oppgjør som i kveld: Semifinale i Champions League. «Mr. Bayern», Franz Beckenbauer, hadde ett drøyt år i forveien gått ut og kritisert daværende Real Madrid-trener José Mourinho for å være udannet i oppførselen sin. Det ble et «snilt» oppgjør til disse to å være – tross ni gule i første kamp, syv i returen i Madrid… Og brassebacken Marcelo burde vært utvist for en brutal nedsparking av Thomas Müller i sluttminuttene i München.

Fotballdramatikk manglet det iallfall ikke: Etter at begge lag vant hjemmekampen
2-1, måtte lagene skilles på straffespark. Både Cristiano Ronaldo, Kaká og Sergio Ramos misset for Real, det samme gjorde Philipp Lahm og Toni Kroos (to tyskere!) for Bayern. Men Bastian Schweinsteiger, som etterpå påsto han mistet testiklene på vei bort for å ta den avgjørende straffen, sendte Bayern til finalen.

Øyvind Herrebrøden i VG.

Øyvind Herrebrøden i VG.

I kveld spiller Real Madrid sin fjerde strake semifinale. Jeg har vært tilstede på de tre foregående på Santiago Bernabéu, min favorittarena av dem jeg har besøkt, og sett Lionel Messi (2011), Schweinsteiger (2012) og lagmaskinen Borussia Dortmund (i fjor) ødelegge i tur og orden for tidenes mestvinnende Champions League-klubb.

Bayern prøver på nytt i kveld og spiller for sin fjerde finale på fem sesonger. Hvordan tror du dette ender?