En mann uten garderobe

David Moyes har et kjølig forhold til flere av Manchester United-garderobens mest markante skikkelser.  Så kaldt at det nærmest er umulig for ham å fortsette.

Av Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VG

– De lurer på hva han driver med.

Ordene kom fra en tidligere Manchester United-profil da jeg traff ham i fjor høst. Han siktet til flere av klubbens mest rutinerte menns mening om den nye managerens metoder i treningshverdagen.

Det var for fysisk, defensivt orientert og lite fokus på angrepsmønster.

– De har knapt trent offensivt spill og samhandling fremover på banen, sa en United-ansatt i desember.

Allerede i god tid før jul begynte ryktene å versere om misnøye blant spillerne i Manchester United. I starten var det bare noen, i vinter enda flere og nå virker det som at store deler av garderoben ikke tror at David Moyes er mannen til å vinne trofeer med rødtrøyene.

At Manchester United ikke har vært til å kjenne igjen på banen er én ting, men det er minst like interessant hvor totalforandret klubben har blitt siden David Moyes overtok de regjerende ligamesterne.

Under Alex Ferguson slapp tilnærmet ingenting ut fra treningsfeltet på Carrington. Hvis det var problemer i spillerstallen, ble det i de aller fleste tilfeller håndtert internt.

Denne sesongen har uvanlig mange hatt et uvanlig stort behov for å baksnakke klubbens manager. Enkelte spillere har rett og slett vært muldvarper. Da en Daily Mirror-journalist i fjor høst ble utestengt fordi han tvitret den riktige lagoppstillingen før hver kamp, var kilden en av Manchester Uniteds mest rutinerte spillere, som nå har sett sine beste dager.

De siste ukene og månedene har klubben etter beste evne drevet brannslukning. På egne nettsider lanserte de et «intervju» med Robin van Persie, som hevdet at han var strålende fornøyd med David Moyes. Artikkelen var et bestillingsverk fra Uniteds PR-avdeling.

Dagen før skjebnekampen mot Olympiakos, stilte Ryan Giggs opp sammen med Moyes på pressekonferansen på Old Trafford. Waliseren sa at forholdet til skotten var godt og uproblematisk, men Giggs snakket ikke sant.

SISTE DANS? David Moyes på sidelinjen i møtet med gamleklubben Everton søndag. Foto: PA

SISTE DANS? David Moyes på sidelinjen i møtet med gamleklubben Everton søndag. Foto: PA

Veteranen og den nye sjefen har aldri vært på bølgelengde. På denne tiden hvert år har Manchester United tilbudt Giggs ny ettårskontrakt.

I år har ingen av partene snakket sammen. Det er på mange måter naturlig på grunn av 40-åringens alder, men han var også klar for å forlate rollen i trenerteamet. Ryan Giggs er ganske enkelt ingen stor tilhenger av David Moyes.

Og på denne måten kunne jeg ha fortsatt. Moyes har mistet store deler av garderoben, og da er det særdeles vrient – om ikke umulig – å fortsette.

Ansettelsen fremstod som et smått naivt eventyr. Om den legendariske mannen som pekte ut sin egen erstatter, men David Moyes og Manchester United har aldri vært en god match. Til det er hans tilnærming til spillet for forsiktig og defensiv. Han fremstår som en manager som ikke passer inn i en klubb der kravet er at man skal styre kamper, angripe og underholde.

At han etter søndagens tap i Goodison Park-returen mente at laget hans spilte godt, sier en hel del om at hans tankesett ikke går overens med giganten som lønner ham.

Da Alex Ferguson bestemte seg for å pensjonere seg, skrev jeg at hans måte å styre United på fort kunne bli et mareritt for klubben. Du må være regelrett gal og særdeles autoritær for å være manager for en institusjon i fotballen, og samtidig kunne tilby fotball av en kvalitet og filosofi som de røde har blitt kjent for gjennom flere tiår med Alex Ferguson.

Dette er ikke David Moyes i stand til. Og for hver ydmykelse og nederlag denne sesongen, har vinnermentaliteten gradvis forsvunnet ut av Old Trafford.

Med den følger trolig Moyes.

Artikkelforfatteren var i 2010 og 2011 redaktør for united.no, som er nettstedet til Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb