Martinez har skapt vinnerlaget Everton

Som vanlig litt i skyggen av Liverpool, men denne bloggeren vil dele ut masse ros til Everton og manager Roberto Martinez denne gangen. Reisen kan fort ende i Champions League.

KAN KLARE: Roberto Martinez kan klare med Everton i sin første sesong det David Moyes aldri klarte - få klubben inn i Champions League. Foto: PA.

KAN KLARE: Roberto Martinez kan klare med Everton i sin første sesong det David Moyes aldri klarte – få klubben inn i Champions League. Foto: PA.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballreporter VG.

Vinner Everton sine fem siste kamper, som de fort kan klare, blir det hymne og Champions League på Goodison Park til høsten. At det overhode var en mulighet, forutså ikke mange eksperter før sesongen startet.

For Evertons sju strake seirer i ligaen kan fort bli til åtte etter at Crystal Palace har vært på Goodison Park tirsdag kveld. Liverpool står med 10 strake ligaseirer, og setter – som vanlig – Everton i by-skyggen i Liverpool der også.

Men historisk sett er Evertons rekke av seirer denne sesongen blant det sterkeste klubben har gjort. Siden opprykket i 1954 – altså på 60 sesonger – har Everton kun hatt to seiersrekker som har vært lengre enn dagens. Begge gangene ble det ligagull – etter åtte strake seirer på våren 1970, og 10 strake seirer (rekord) på våren 1985.

Faktisk har fem av de seks lengste seiersrekkene i Everton-historien kommet på våren. Så det er ingen myte at klubben starter tregt – og kommer sterkere etter jul.

Siden Everton vant ligagull i 1970, har de kun vært jevnbyrdige med Liverpool fra 1984-87.Etter ligagullet i 1987, det siste så langt, har Everton en 4. plass fra 2004/05 som sitt beste. Da klarte de ikke kvalifiseringen til Champions League, mens Liverpool fikk en ekstraplass i turneringen, som regjerende mester, selv om de ikke var inne på topp fire…

Liverpool var i veien på flere måter da Everton var på sitt beste på 1980-tallet: For da Everton endelig skulle få prøve seg i forgjengeren til Champions League, Serievinnercupen, sammenfalt det med Heysel-tragedien, der Liverpool var involvert. Britiske klubber fikk karantene i Europa akkurat da Everton var på sitt beste – mye takket være Liverpool…

Trolig var Everton Europas beste lag i 1984/85. De vant ligagull, Cupvinnercupen og kom til FA-cupfinalen.

Men neste sesong kan lett bli den første i historien der begge Liverpool-lagene deltar i Champions League. London og Manchester har gjort det før dem, men både Everton og Liverpool er gode, litt mot mange odds denne sesongen. Evertons har fortsatt til gode å kjøpe en spiller for mer enn £ 15 M (Marouane Fellaini), så på mange måter driver de i en annen liga enn konkurrentene rundt seg.

Så, hvorfor er Everton bedre enn på ti sesonger?

Det er sjelden det finnes noe entydig svar på et sånt spørsmål.

At David Moyes hadde gjort et godt forarbeid, kan det ikke være tvil om. Men Moyes klarte aldri å ta steget helt inn, uten at han ble kritisert for det. Til det var det for «feige lag»…

Med Moyes til Manchester United, ble Wigan-manager Roberto Martinez hentet til Everton. Han slapp dermed å være med Wigan ned en divisjon, samtidig som han fikk med seg oppturen det var å vinne cupfinalen mot Manchester City på Wembley. Men ingen klandret Martinez for nedrykket. Det var heller sett på som en prestasjon å holde klubben i Premier League så lenge som han og forgjengerne gjorde (åtte sesonger).

Det hevdes at Everton spiller annerledes under Martinez, mer offensivt. Kanskje er det en liten endring. Men jeg tror mer på at forsterkningene i spillerstallen er årsaken til at Everton – trolig – blir bedre enn sjetteplassen i Moyes siste sesong.

Everton har lånt inn spillere, noe som har vært en suksess, men som også er en svakhet hvis vi tenker fremtid. Gareth Barry er inne i sitt siste kontraktsår med Manchester City, har vært god (som vanlig med han) i Everton, og Barry får nok Everton beholde om de gir han en kontrakt på to-tre år.

Det er verre med Romelu Lukaku (20), som har scoret 13 mål på 26 ligakamper. Det er fem sesonger siden en Everton-spiller scoret flere, Yakubu med 15 mål i 2007/08, og etter min mening ligger den største forskjellen på Everton da og nå der: Endelig har klubben en spiss som scorer.

Problemet er at han ikke er Evertons eiendom. Så spørs det om Jose Mourinho henter belgieren hjem til Chelsea, som eier han, eller om Mourinho har andre planer. Skal Everton kjøpe han ut av kontrakten med Chelsea, blir han uansett ikke billig.

20 år gamle Gerard Deulofeu, på lån fra Barcelona, har vært et friskt pust når sjansen har kommet. Han skal etter planen returnere til klubben, som ikke får kjøpe spillere neste sesong.

I tillegg visste Martinez hva han hentet i Wigans midtbanespiller James McCarthy (23), som har vært god i spann med Barry – og egenprouserte Ross Barkley (20) som har hatt en voldsomt utvikling det siste året.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Og hvis Everton beholder disse spillerne, ganske sikkert minus Deulofeu, pluss Leighton Baines, Seamus Coleman og Phil Jagielka, så kan klubben etablere seg, og utfordre de mer pengesterke klubbene i årene som kommer.

Det er i hvert fall interessant å se at Everton viser at det fortsatt er mulig å kjempe mot overmakten, i form av penger, bare du er smart – og heldig – nok med spillerkjøp/lån og i valg av manager.

PS! I tillegg til kampen hjemme mot Crystal Palace onsdag kveld, har Everton igjen Manchester-klubbene hjemme på Goodison, der de kun har et tap denne sesongen (mot Sunderland), samt bortekamper mot Southampton og Hull.