Hva nå, David Moyes?

MÜNCHEN (VG) Seks minutter over 23 ble David Moyes geleidet inn på pressekonferansen på Allianz Arena av Bayern Münchens mediesjef, Jon Jamessen fra Norges Fotballforbund og Sarpsborg.

Det var ingen veldig slagen United-manager som skulle forklare 1-3-nederlaget for mektige Bayern. United er ute av Champions League, men Moyes var veldig fornøyd med innsatsen til spillerne sine, han syntes de «spilte bra».

– Vår eneste synd var at vi slapp inn det målet rett etter at vi tok ledelsen, sier Moyes.

FALT SAMMEN: David Moyes og United-benken måtte til slutt innse at Bayern ble for sterke. Til venstre for  manageren sitter  assistentmanager Steve Round, til høyre førstelagstrener Phil Neville og Ryan Giggs. Foto: PRESS ASSOCIATION

FALT SAMMEN: David Moyes og United-benken måtte til slutt innse at Bayern ble for sterke. Til venstre for manageren sitter assistentmanager Steve Round, til høyre førstelagstrener Phil Neville og Ryan Giggs. Foto: MARTIN RICKETT/PA WIRE

Uniteds franske veteranback Patrice Evra fikk sitt livs treff 11 minutter ut i 2. omgang. Han klinket ballen i krysset fra 20 meter, og det var ikke mange på United-benken som ikke deltok i jubelscenene noen meter nedenfor pressetribunen. David Moyes prøvde febrilsk, litt som José Mourinho dagen før, å dele ut noen instrukser.

Det gikk dårlig. Da dommeren blåste i gang spillet igjen reagerte Bayern-fansen stikk motsatt av det man er vant til; hele stadion reiste seg og applauderte sitt lag, jaget dem videre. Belønningen kom etter 21 sekunder, målet Bayern litt idéløst hadde jaktet i nesten en time:  Inn fra Franck Riberys venstrebein, Mario Mandzukic kom endelig unna de luftsterke stopperne og kunne leke seg mot den ferske målscoreren Evra og styre inn utligningen med hodet. Og senere skulle det bli Arjen Robben, den trippende hollenderen, som skulle avgjøre; først med en målgivende pasning til Thomas Müllers 2-1-mål, deretter rundet han både Evra og Nemanja Vidic, før han punkterte kampen, via Vidic og forbi en sjanseløs David de Gea.

Da ljomet «Europa Pokal Sieger» over Allianz Arena, igjen og igjen. Og selvsagt kan Bayern München bli det første laget som forsvarer en Champions League-triumf. Og, vær så snill, kom ikke med at det er kjedelig å se på Bayern, og i hvert fall ikke på bakgrunn av de to møtene med Manchester United. Den eneste grunnen til at disse to kvartfinalene innimellom så ut som en litt intetsigende balltrillende affære var måten United måtte spille på, for i det hele tatt å ha en liten mulighet.

Bayern München kan ikke få kjeft for at laget er utrolig mye bedre enn Manchester United.

Bayern München kan bare få ros for at laget er best i verden til å behandle ballen, bevege seg samlet, best i verden på å slå pasninger – og på å kontrollere kamper.

Så kan Manchester United få ros for å ha gitt den regjerende mesteren en skikkelig fight. Spørsmålet er hvor mye den tapre kvartfinaleinnsatsen mot Bayern er verdt for manager Moyes. Sesongen er mer eller mindre over, nå handler det om å avslutte på en respektabel måte og sikre en Europa League-plass. Champions League 2014/15 blir uten Manchester United, for første gang siden 1995/96.

– Jeg ser tegn til forbedring, sa United-manageren fra podiet. Han har kanskje rett i det, men er sesongen likevel for mislykket? Og ikke minst; har han egentlig bevist at han har fremtidsvyene som kreves av en mann som skal være hjernen bak de store investeringene Manchester United har planer om å foreta denne sommeren? Mitt svar er nei.

Det vil koste å løse ut en mann som har kontrakt i fem sesonger til, men det vil også være risikabelt, og potensielt mye dyrere, dersom det viser seg at han ikke er kapabel til å styre verdens kanskje mest populære klubb videre.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen

Og i mine øyne virker det som om jobben er litt for stor for Moyes. Han har vært sjef i drøyt ni måneder nå. Det har ikke vært lett, han har etterfulgt den mest suksessfulle manageren engelsk fotball har sett. Men det er ikke de relativt svake sportslige resultatene som er det største problemet, etter min mening. United tåler en dårlig sesong. Det er verre at han har brukt 650 millioner kroner på Marouane Fellaini og Juan Mata, uten egentlig å forklare hvilken retning han vil at klubben skal ta under hans ledelse, hva slags fotball som skal spilles, hvordan han skal skape en offensiv kraft basert på noe annet enn individuelle prestasjoner.  Hverken Fellaini (særlig han) eller Mata passer særlig godt inn i den fotballen United har spilt i en årrekke. Er Fellaini i United neste sesong? Det er det litt vanskelig å se for seg.

Men David Moyes har kanskje en plan…

——————

Da er situasjonen en god del lystigere for Pep Guardiola, klar for sin femte Champions League-semifinale på fem forsøk. Bayern-sjefen jager intenst på spillerne, hele tiden, det er aldri fred å få for Bayern-spillerne, heller ikke på 3-1 (da dro han igang hele stadion også). Etterpå kunne spanjolen puste ut. – Jeg er stolt og glad og lettet. Vi er i en fantastisk situasjon nå, sa Guardiola på pressekonferansen. Han vant 14 pokaler på fire sesonger i Barcelona. Nå har han allerede tatt hjem seriegullet i Tyskland. Og Bayern München er den største favoritten til å vinne Champions League.

—————-

De tre andre semifinalistene er Chelsea, Real Madrid og Atlético Madrid. Det Diego Simeone gjør med Atlético skal egentlig ikke være mulig, med tanke på hvor mye større ressurser Barcelona og Real Madrid har. Og etter høydepunktene som ruller over TV-skjermen på Allianz å dømme, så var det ikke akkurat utfortjent at Atlético slo ut Barcelona. Diego Simeone er en av sesongens beste trenere i Europa, uansett hvordan det ender i ligaen og Champions League.