Nå er det tull i begge ender for Mourinho

 (Paris Saint-Germain – Chelsea 3-1) Sjelden har José Mourinho brukt så få ord på å si så mye.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Ikke ville Chelsea-manageren gå i detaljer om baklengsmålene, ikke ville han gå i detaljer om angrepsproblemene. Men ansiktsuttrykket i det første TV-intervjuet etter 3-1-tapet for PSG i Champions League-kvartfinalen fortalte alt.

ET SLIT: José Mourinho hadde nok av beskjeder å sende ut under møtet med PSG. Foto: PA PHOTOS

SLITER: José Mourinho hadde nok av beskjeder å sende ut under møtet med PSG. Foto: PA PHOTOS

– Ikke be meg om å snakke om det, gjentok han et par ganger, da spørsmålene handlet om individuelle feil. Portugiseren som er så vant til å vinne, og som hater å tape, ser at sesongen kan være i ferd med å ramle sammen litt både her og der, altså både i serien og i Champions League.

Og som om han ikke har nok trøbbel med spisser som ikke scorer mål: I går sviktet også hans mest betrodde soldater, én etter én. John Terry åpnet med en elendig klarering som endte med PSGs første mål, Frank Lampard avsluttet med enkelt å bli lurt av Javier Pastore, før Petr Cech utilgivelig lot argentinerens skudd snike seg inn på nærmeste stolpe.

Mourinho passet på å bemerke at taktikken (hans) hadde fungert veldig bra, at Chelsea hadde hatt god kontroll på PSGs to store offensive stjerner, Zlatan Ibrahimovic og Edinson Cavani. Hadde det ikke vært for at disse personlige feilene skulle ødelegge…

Fremover på banen virker det nesten som om manageren har gitt opp litt. Betegnende nok var det en straffescoring fra Eden Hazards som var Chelseas lyspunkt.

– Vi sliter med å score mål, særlig på dette nivået, sier Mourinho, som ikke hade bruk for  Romelu Lukaku og leide ham ut til Everton. Scoringstallene til de angriperne han har igjen, er ikke en Champions League-kvartfinalist verdig: Samuel Eto’o står med 11 mål på 30 kamper, Fernando Torres ni på 33, André Schürrle (mye på kanten) syv mål på 34, Demba Ba fem på 22. Til sammen blir det usle 32 mål på 119 kamper (i rettferdighetens navn skal det sies at de svært sjelden har fått sjansen i 90 minutter).

I går var Eto’o skadet. Schürrle fikk starte på topp, han løp og kjempet i vanlig stil, men var aldri farlig. Den siste halvtimen valgte Mourinho å gi Torres muligheten, og hvis det er mulig å slakte noen med ansiktsmimikk, så var det akkurat det Mourinho gjorde da han ble spurt om hva han hadde ønsket at spanjolen skulle tilføre (og hvordan det hadde gått).

På pressekonferansen senere ble Mourinho spurt hvorfor Torres ikke fikk starte. – Jeg er ikke fornøyd med det mine angripere gjør, var det usminkede svaret.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Men Chelsea-manageren kan i hvert fall trøste seg med et par ting foran returmøtet om fem dager:

1) Zlatan Ibrahimovic’ skade gjør at han etter alt å dømme er ute. Og uansett om svensken ikke var på sitt beste i går, det er og blir et stort tap for PSG.

2) Chelsea har bare én seier på de syv siste bortekampene, men hjemme på Stamford Bridge ser laget helt annerledes ut: De tre siste kampene, mot Tottenham, Galatasaray og Arsenal har gitt tre seire og 12-0 i mål. Og, dersom det normalt solide forsvaret får orden på sakene, trengs det altså bare to scoringer mot et PSG-lag som spiller en god del  russisk rulett i forsvar.

Så helt håpløs er ikke denne oppgaven for Chelsea. Tross alt.

Men det er kanskje en fordel at de som skal score målene føler at manageren har litt tro på dem.