Berge kan ikke deles i fremtiden

KAN BLI MESTERE: Christian Berge og Elverum. Foto: Geir Olsen

KAN BLI MESTERE: Christian Berge og Elverum. Foto: Geir Olsen

Christian Berge kan i kveld lede Elverum til et nytt seriegull. Det kan bli det siste. Landslagssjefen kan ikke deles i fremtiden.

Av Josten Overvik, VGs håndballjournalist

Jostein Overvik,

Jostein Overvik,

Ingen bombe at Elverum-treneren ble presentert som Norges midlertidige landslagssjef i februar. Hans CV og hjerte for norsk herrehåndball gjør at Berge også er favoritt til å få jobben på permanent basis til sommeren.

Men den kan ikke deles med klubbtrenerjobben i Østerdalen. Det er en voksen oppgave å snu håndballguttas evige stempel som «nestenlag». Forskjellen på en 15. plass og semifinaledeltagelse i mesterskap handler om langt mer enn genialitet på laglederbenken.

Men kan løses med helhjertet jobb, knallharde prioriteringer og nesten daglig kontakt både med nåværende og kommende landslagsspillere.

Dette er ikke jobb for én mann. Men et helt team. Da kan ikke sjefen ha hodet sitt plassert i klubbhåndballen det meste av året.

Men denne våren er det unntakstilstand etter at Robert Hedins seks år lange regime brøt fullstendig sammen i spillernes EM-evaluering. Christian Berge klarer helt sikkert å yte 100 prosent både for landslaget og Elverum frem til midten av juni.

Det virker ikke som Berge anser seg selv som kun en kortsiktig nødløsning. Da hadde han aldri vraket Håvard Tvedten. Han planlegger på lang sikt og markerte klart hvem som er sjefen ved å utelate en spiller med 55 Champions League-mål denne sesongen.

Et ganske tydelig signal utad. Og en enda kraftigere beskjed til landslagets spillere.

Det vil være en stor triumf om Berge klarer å gjenskape forrige sesongs seriegull uten Magnus Gullerud og Steffen Stegavik.

Elverum tapte i høst med ni mål for den nedrykksklare debutanten Falk, men har klart å vri resultatene i sin retning utover i sesongen.

Derfor vinner Berge & co. seriegullet med uavgjort eller bedre mot Haslum i kveld. Det er duket for drama. Elverum har de to siste hjemmekampene kun vunnet 31-30 mot Runar (nr. 6) og spilt 31-31 mot Drammen (nr. 9).

Haslum skal ha fordel av hjemmebane i seriefinalen, men det er langt fra sikkert. De har de to siste månedene røket både for Bækkelaget (nr. 3), Bodø (nr. 4) og Drammen i Nadderudhallen. Ikke imponerende, det heller.

Men det virker som Erlend Mamelund har bestemt seg nå. Postenligaens beste spiller har dundret inn 53 mål på de fem siste kampene og kan ikke være voldsomt plaget av ankelen som skal opereres 4. april.

Seriefinalen blir fort en ny duell mellom Mamelund og Elverum-keeperen. Morten Nergaard har dominert i klubbens tre siste, strake seire over Haslum.

Han blir igjen Berges joker.