Ren, skjær fotballgalskap

KONGEN: Lionel Messi jubler etter en av sine tre scoringer mot Real Madrid. Foto: Sergio Perez, Reuters

KONGEN: Lionel Messi jubler etter en av sine tre scoringer mot Real Madrid. Foto: Sergio Perez, Reuters

 

MADRID (VG) (Real Madrid – Barcelona 3-4) Det er rett før midnatt og fire menn går rundt med hver sin gressklipper på Santiago Bernabeu.

   Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

   Underlaget skal klargjøres til nye fotballfester. Og det kan jo hende at Barcelona kommer tilbake, i en Champions League-semifinale…

      Etter El Clasico nummer 19 på tre og fire måneder er i hvert fall én ting sikkert; det er ikke mulig å få nok av disse oppgjørene. 

      Forventningene denne gangen var enorme, men Real Madrid og Barcelona overgikk dem alle sammen. Og selv. i den lange rekken av minneverdige El Clasico’er vil denne stå igjen som en av de som er vanskeligst å glemme. Dette var ren, skjær fotballgalskap fra start til mål.

  Starten tilhørte, litt overraskende, Barcelona. Det var ventet at Real, med strålende form, herlig angrepsfotball og 31 strake kamper uten tap, skulle gå voldsomt ut. Isteden fikk Lionel Messi mye rom på midten, og det pleier han å utnytte. Først tredde han gjennom Neymar, men den brasilianske yndlingen avsluttet svakt. Og mens Cristiano Ronaldo var opptatt med å jakte på frispark begynte Barcelona å trille ball, slik ingen andre kan. Frem og tilbake, hit og dit. Da den forløsende pasningen kom var de oppe i 24 trekk, de fire siste fra Xavi til Neymar til Fabregas til Messi . Real  mistet fokus et lite øyeblikk,  Messi kunne dytte ballen gjennom til Andrés Iniesta, bak ryggen til høyreback Daniel Carvajal. Da var det gjort. Iniesta la ballen til rette med en berøring med venstre, før han banket den i nettaket med samme bein.  

       Selv trommeslageren med Ronaldo-drakt bak mål ble stille i noen sekunder.

       Både Messi og Neymar hadde muligheter til å øke ledelsen, men isteden var det en annen søramerikaner på motsatt siden som tok over. Sammen med en innimellom ganske utskjelt franskmann. Først skrudde argentinske Angel di Maria inn et vakkert innlegg fra venstre. Franske Karim Benzema knuste Javier Mascherano i luften, headingen var ikke utagbar for Barca-keeper Victor Valdés, men nesten ut av ingenting sto det 1-1. Og det tok fullstendig av noen få minutter senere; igjen inn fra di Maria, denne gangen dempet Benzema ballen med høyre lår, før han feide den inn på hel volley med samme bein. Vakkert! Benzema var heller ikke langt unna et tredje mål, igjen etter pasning fra di Maria. Real hadde overtatt fullstendig, og i gledesrusen er det fort gjort å glemme Den Lille, Store.

      Det nytter ikke å slappe av et tidel når Lionel Messi er på motsatt side. Rett før pause dro han selv med seg ballen inn i straffefeltet, fant Neymar, som mistet den, men Messi snappet selvsagt opp ballen selv og plasserte den enkelt i hjørnet. Altså; enkelt når det er Messi som gjør det.

       I jubelen etter målet ble det krangel og gruff blant flere spillere, med Pepe (overraskende) og Fabregas i hovedrollene. Slikt hører liksom med i El Clasico, men dette var ingen stygg kamp – som vi har sett flere eksempler på de siste sesongene.

       Cristiano Ronaldo da? Hvor var han? Ni minutter etter pause dukket han opp. På vei inn i 16-meteren ble Ronaldo felt av Dani Alves. Dommeren pekte på straffemerket, selv om TV-bildene viste at han ble hektet like utenfor. Ronaldo hamret selv inn 3-2-målet, og dommeren ved navn Alberto Undiano Mallenco var plutselig ikke like hatet av hjemmefansen lenger. Før straffen hadde han viftet unna det meste de ropte på. Han ville ha flyt i spillet, og han fikk det.

        Straffedramaet hadde ikke mer enn begynt. For da Real igjen hadde revet til seg et initiativ etter å ha tatt ledelsen, ble de igjen lurt av Lionel Messi. Hans åpnende pasning sendte Neymar gjennom. Han ble løpt opp av Sergio Ramos. Ramos var så vidt borti Neymar, og da er det få som faller like lett som brassen. Sergio Ramos måtte tusle i garderoben, Messi lekte inn 3-3-utligningen fra 11 meter.

     Og syv minutter før slutt endte det helsvart for de helhvite: Andrés Iniestas finter ble for mye for Xabi Alonso, ny straffe til Barcelona. Messi sendte ballen samme vei, og da hadde ikke de ti Real-spillerne mer å by på, selv hjemmepublikummet aldri ga seg. De levde med laget sitt gjennom opp- og nedturer, men til slutt ble det for mye.

     Det ble for mye Iniesta, og det ble alt for mye Messi.

      Etterpå hoppet Barcelona-gjengen jublende rundt som et Norway Cup-lag midt på banen, mens de fleste Real-spillerne gikk rett i garderoben, med Cristiano Ronaldo som førstemann.  Sistemann som forsvant var Mallenco i gult og svart, fulgt av en intens pipekonsert. Foran pressetribunen sto én etter én og viftet med neven, gjorde «pengetegnet» med fingrene og ba om at dommeren måtte skjelles ut. Men, selv om han selvsagt ikke gjorde alt rett, var det nok ikke Mallenco som avgjorde denne kampen, selv om han fikk kjeft av Ronaldo etterpå. (Ronaldo nevnte ikke noe om at han fikk en straffe han strengt tatt ikke skulle hatt.)

    25 minutter etter kampslutt høres fremdeles noen spredte Real-trommer fra et nær tomt Santiago Bernabeu, og helt øverst i hjørnet er den lille skaren Barcelona-tilhengere som slapp inn iferd med å bli geleidet ut. De synger fortsatt. De feirer at Real Madrid er slått for andre gang denne sesongen (som ikke er uten betydning, siden innbyrdes oppgjør teller ved poenglikhet). Og de feirer at Barcelona igjen er med i kampen om ligagullet. Nå har Real Madrid og Atlético Madrid begge 70 poeng, Barcelona 69 – og ni serierunder gjenstår.

     Og de feirer Lionel Messi – den første Barcelona-spilleren som scorer tre ganger på Santiago Bernabeu.

    PS! Minner ellers om at det bare er tre uker og to dager til neste Clasico; den spanske cupfinalen, som skal spilles i Valencia.