Moyes klarte noe Ferguson ikke greide siden 2011

 

      (Manchester United – Olympiakos 3-0, 3-2 sammenlagt) Tenk det, David Moyes har greid noe Alex Ferguson ikke fikk til i sine to siste sesonger som manager; en kvartfinaleplass i Champions League.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

På et menneskelig plan var det godt å se Moyes forlate Old Trafford med et så stort smil, så lette steg og så mye lettelse i øynene. Etter et brutalt 2014, med syv tap på 14 kamper, ute av begge cupene, ute av «topp 4»-muligheten i serien, får han endelig noen hyggelige dager på jobben. «I Italia hadde David Moyes fått sparken tre ganger allerede,» meldte den tidligere Premier League-helten Gianluca Vialli etter Uniteds 0-2-tap i Hellas.

SJELDENT SYN: En strålende David Moyes forlater Old Trafford etter at avansementet er klart. Foto: AFP

SJELDENT SYN: En strålende David Moyes forlater Old Trafford etter at avansementet er klart. Foto: AFP

Men Manchester United er en stolt klubb fra Nord-England, og der holder man inntil videre fast ved at manageren har jobb til sommeren 2019…

Tre mål fra Robin van Persies venstreben var det som skulle til; 1-0 på straffe, 2-0 etter pasning fra Wayne Rooney og 3-0 etter at et frispark fra 20 meter føk inn bak en fullstendig feilplassert og fastlimt Olympiakos-keeper Roberto.

Det betyr at Manchester United er et av de åtte beste lagene i Champions League. Hvem hadde trodd at den setningen skulle høres litt rar ut?

Men det er altså slik at Alex Ferguson, Moyes’ «brutale» forgjenger, mislyktes i sine to siste forsøk i Europa; ut mot Basel i gruppespillet i 2011/12-sesongen, ut mot Real Madrid i 8-delsfinalen i 2012/13. Dessuten trengte Ferguson tre forsøk på å få United inn blant de åtte beste i Champions League på ’90-tallet.

Nå er disse videre: Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Bayern München, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Borussia Dortmund – og Manchester United. I øyeblikket fremstår United som det klart svakeste laget, men med en litt heldig trekning, det betyr nok i første rekke Atlético Madrid (som fortsatt bruker mye krefter i gullkampen) eller Borussia Dortmund (uten Lewandowski i den første kampen), er et United med alt å vinne i en brukbar posisjon foran kvartfinalene også. For nå er det bare Champions League som gjelder.

Men: Fremdeles er det slik at Manchester United sliter fælt mot gode motstandere. Denne sesongen har laget bare vunnet én gang mot Premier Leagues ni beste lag.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Og: Det nytter ikke å tro at så veldig mye er annerledes bare fordi Olympiakos knepent ble slått ut over to kamper. Det var ingen imponerende United-utgave som avanserte. Olympiakos var en drømmetrekning, men endte nesten opp som det ultimate marerittet. Bortekampen i Hellas var kanskje Uniteds svakeste denne sesongen, og det var aldri trygt hjemme på et kokende Old Trafford heller. Olympiakos skapte fire store sjanser, hadde ballen like mye som United – og David de Geas dobbeltredning på 1-0 kan ha vært helt avgjørende.

Mest gledelig med United-øyne var viljen og intensiteten (og da er det jo samtidig litt skremmende at det har vært fraværende i mange kamper). Men dette var i hvert fall et lag som VILLE vinne. Wayne Rooney løp ustanselig og var best, som han også var under store deler av høsten. Antonio Valencia nektet å gi seg, selv om han så ut som en bokser med en gigantkul over venstre øye. 40-åringen Ryan Giggs styrte mye – og Robin van Persie gjorde igjen det han er aller best til.

Og med et slikt engasjement, og såpass gode fotballspillere, kommer man ganske langt.