Er Petter Northug virkelig ferdig?

SLUTT: Petter Northug går ut av sesongen uten ski på bena. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK)

SLUTT: Petter Northug går ut av sesongen uten ski på bena. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK)

Han har nettopp fylt 28 år. Er Petter Northug virkelig ferdig som skiløper?

Av Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Det høres ut som et spørsmål fra en fjern fremtid. Men er det ikke. 12. mars 2014 stiller Dagbladets veterankommentator Esten O. Sæther nettopp spørsmålet: Ferdig for sesongen eller ferdig for godt?

Mens Aftenpostens langrennsjournalist Erlend Nesje forklarer skikongens fall med at han har «slurvet» med treningsarbeidet helt siden VM-suksessen i Holmenkollen for tre år siden.

Coop-sjef Svein Fanebust påpeker likevel gjennom VG at det tross alt har vært tre Northug-suksesser denne sesongen: brødet, juicen og frokostblandingen.

Og Norges Skiforbund?

– Han har tatt det litt for rolig på somrene, helt siden 2011, for så å starte opp skikkelig utpå høsten igjen. Når han får en lang sykdomsperiode på høsten, slik som nå, blir det en smell. Det er vanskelig å redde et synkende skip, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Uttalelsen er kvalitetssikret med et lignende sitat fra NRKs langrennsguru Torgeir Bjørn.

Og der står vi.

Petter Northug tok ingen OL-medaljer, gikk ikke i Holmenkollen og dropper Falun. Alle er tydeligvis enige om at han nå gjør opp regningen for tre års dårlig jobb. Dermed karakteriseres Northug – 15 år yngre enn Maurilio de Zolt da han ble olympisk mester ­– som et synkende skip.

Kraftig kost. Dette ligner definitivt hverken på juice, brød eller frokostblanding. Dette ligner på slakt.

Jeg har personlig ingen kunnskap om Northug har prioritert nattlig poker i stedet for daglige treninger ute i vårsolen de siste årene.

Det jeg med sikkerhet kan si er at han ble verdensmester på 15 km – individuell start – for ett år og 13 dager siden. Det krevde i hvert fall kapasitet. Det kan hende at fyren den dagen tvang ut det siste av hva kroppen etter mange års trening hadde å by på.

Men det synkende skipet – da gjennom to sesonger – vant verdenscupen sammenlagt også.

Pluss var ankermann for Norge i tre stafetter i verdenscupen og VM. Samtlige ble vunnet.

Men Petter Northug ble kjørt av lasset i 2013-VM også. Både på tre- og femmila. Det var mange  – meg selv inkludert – som synes de to VM-gullene til Dario Collogna og Johan Olsson var langrenn på sitt aller beste og markant annerledes enn da Petter Northug vant sine fem gull på fellesstarter fra 2009 til 2011.

Northugs spurtegenskaper har vært fantastiske. På 21 mil i VM og OL snappet han altså til seg fem av de 11 gullene sine med til sammen 6,5 sekunders margin

Denne sesongen har han stort sett ikke vært i posisjon for noen spurt.

Vi kan kanskje anta at Petter Northug har prøvd å ta grep i forhold til sin sviktende tenning. Han har i hvert fall gått ut av landslaget med egen motivasjon som begrunnelse. En svært upopulær beslutning hos Norges Skiforbund, Olympiatoppen og hos mange ledende stemmer i media.

Og etter en sykdomsperiode i høst har vinnerskallen over alle vinnerskaller ikke vunnet noe som helst denne sesongen – bortsett en etappe i Tour de Ski.

Men betyr det at han er ferdig som skiløper?

Hva mener du?