Nye, positive takter fra Høgmos menn

GLEDE: Per-Mathias Høgmo omfavner målscorer Morten Gamst Pedersen etter 2-2.

GLEDE: Per-Mathias Høgmo omfavner målscorer Morten Gamst Pedersen etter 2-2.

(Tsjekkia – Norge 2-2) Det er bare å fortsette, Høgmo. For dette tegner bra for fremtiden.Om det blir godt nok til EM 2016, det får vi uansett ikke svar på nå – men til høsten og i 2015.

Nå er nok jeg mindre opptatt av resultater i privatkamper enn mange andre. Det samme jeg er når det gjelder hva de aldersbestemte lagene til Norge får til, resultatmessig, i sine kamper. Det handler i bunn og grunn om hva A-landslaget får til når det virkelig gjelder. Og for trenerne på de aldersbestemte landslagene handler det først og fremst om å utvikle og lage spillere som A-landslagssjefen kan bruke.

Det har ikke alltid vært tilfelle de siste 20 årene, for å si det mildt.

Norge skapte seks målsjanser på bortebane mot Tsjekkia. Det er mye. Og spillet, spesielt før pause, viste – igjen – at Per-Mathias Høgmo har drillet disse spillerne godt på treningene, samt at de får lov å spille ball.

Valget av fire «ballspillere» på midtbanen viser – igjen – hva Høgmo ønsker. Han vil ikke ha et lag som klinker ballen frem og håper på det beste. I lengden tror og håper Høgmo at dette vil gi A-landslaget et spill som de kan bruke mot de fleste motstandere. Med innoverkanter, spillere som er best med ball, i Per Ciljan Skjelbred og Mats Møller Dæhli, har Norge fått en ny dimensjon.

Fortsatt mangler mye. Defensivt sliter Høgmo med balansen, noe 13 baklengs på sine sju første landskamper tyder på. Kaptein Brede Hangeland er ikke på sitt beste for tiden, og ikke har Høgmo funnet noen perfekt makker til han heller. Og balansen sentralt på midten må bli bedre. Det ble litt mer orden når «ryddegutten» Alexander Tettey kom inn. Men det er vrient å si om dette skyldes Tettey, eller om kampbildet ble veldig annerledes etter pause.

For åtte av de ni målsjansene i kampen kom før pause. Da var det åpent, begge veier. Etter mange bytter i pausen og utover i 2. omgang, ble det en annerledes fotballkamp etter pause.

Tarik Elyounoussi kom til mange sjanser, scoret et mål, men burde scoret to til. Mohammed Abdellaoue sliter med å komme til sjanser, og jeg tror nok at i lengden så blir dette Norges og Høgmo største utfordring til høsten: Vi har ikke målscorere. Jeg tipper Høgmo får orden på det defensive i tid til møtet med Italia 9. september. Men hodepinen hans vil nok ligge på målscorere. Det er ikke bare å bruke noen han ikke har prøvd så langt heller. Seks scoringer på sju landskamper så langt er for svakt.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Ørjan Håskjold Nyland gjorde en merkelig manøver før han slapp inn det første målet, men lærer av det og gjør neppe det samme en gang til. Morten Gamst Pedersen viste igjen hvorfor Høgmo gjerne vil ha han med på landslaget. Ingen produserer mål og målgivende som Gamsten. Onsdag sørget han for at det til slutt ble uavgjort, med et overraskende skudd som Petr Cech slapp inn to minutter før slutt.

Og Mats Møller Dæhli viste hvor god han lenge har vært, faktisk hele sitt liv egentlig. At han ikke ble funnet god nok til U-21-troppen til EM for ni måneder siden, er for meg fortsatt et mysterium.

Han blir en nøkkelspiller for Høgmos forsøk på å ta Norge til det første sluttspillet siden 2000.