Håndballjentenes gullalder er over

HENGER ETTER: Gro Hammerseng og Larvik er sjansløse på semifinalen i Champions League. Heidi Løke kan vinne med Györ, men høyst sannsynlig vinner ingen norske lag internasjonale titler denne sesongen. (Foto: Alf Øystein Støtvig)

HENGER ETTER: Gro Hammerseng-Edin og Larvik er sjansløse på semifinalen i Champions League. Heidi Løke kan vinne med Györ, men høyst sannsynlig vinner ingen norske lag internasjonale titler denne sesongen. (Foto: Alf Øystein Støtvig)

Landslaget på hodet ut av VM allerede i kvartfinalen. Larvik sjanseløse på semifinalen i Champions League. De norske håndballjentenes gullalder er over. I hvert fall foreløpig.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Suksessen fra 2004 til 2012 var enorm. Norsk kvinnehåndballs to lokomotiver dampet inn ikke mindre 10 internasjonale titler på åtte år. Hovedsakelig basert på 1980-generasjonen – med Gro Hammerseng-Edin, Lunde-søstrene, Karoline Dyhre Breivang osv.

De fyller snart 34 og kommer naturligvis ikke til å være den bærende kraften i årene fremover. Det er mindre enn et år siden Larvik var i finalen i Champions League og ikke mer enn 15 måneder siden Norge tapte EM-finalen. Likevel virker ikke denne tilbakegangen tilfeldig.

Norsk håndballs to flaggskip har en stor jobb å gjøre. Særlig med å få frem typer som Hammerseng, Tonje Larsen eller Kristine Lunde-Borgersen.  Bakspillere som er sjefer i forsvar. Og har både skudd og spilleforståelse til å bestyre et helt lag i angrep.

Slike jenter vokser ikke på trær, selvsagt, men må dyrkes frem gjennom år.

Byåsens 37-23 over Hypo Niederösterreich søndag – med fem brasilianske verdensmestre – forteller at situasjonen langt fra er håpløs. Spillere som Marie Henriksen (20) og Silje Katrine Waade (19) vil helt sikkert fortsette med å markere seg i fremtiden.

Men det er ikke mer enn en drøy uke siden Byåsen tapte med syv mål mot Larvik hjemme. Cupvinnercupens semifinale – sannsynligvis mot russiske Zvezda Zvenigorod ­- blir tøff. Det er et stykke frem.

Larvik har foreløpig fornyet og forynget med landslagets nye forsvarsklippe Mari Molid (23). Men kan trenge mer. Resultatene i Champions League lyver ikke. Larvik har scoret klart minst mål av de åtte klubbene i hovedrunden. Da hjelper det lite at Nora Mørk (60 mål) ligger som nummer to på toppscorerlisten.

Angrepsspillet må løses annerledes enn at den svært lovende 22-åringen må ty til en soloprestasjon for å tvinge frem en avslutning. Slikt holder aldri til å vinne titler internasjonalt.

Både Larvik og landslaget er helt avhengige av at de avgjørende enkeltprestasjonene springer ut av sterke kollektiv.

Ingen av dem har vært sterke nok denne sesongen. Katrine Lunde og Heidi Løke står fortsatt fremst i et Györ som er favoritter i Champions League. Men norske lag vinner ingen internasjonale titler i 2013/2014-sesongen.

Det er opp til Byåsen å avkrefte påstanden.