Løsningen kan være Berge og Solberg

Robert Hedin mistet spillernes tillit. Dermed var det helt umulig å fortsette. Løsningen for håndballgutta kan være en smidig overgang til Christian Berge (40) og Glenn Solberg (42).

GODE KANDIDATER: VGs Jostein Overvik mener et trenersamarbeid mellom Glenn Solberg (t.v.) og Christian Berge vil være en god løsning for det norske landslaget etter at Robert Hedin ble løst fra kontrakten. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/Geir Olsen/VG

GODE KANDIDATER: VGs Jostein Overvik mener et trenersamarbeid mellom Glenn Solberg (t.v.) og Christian Berge vil være en god løsning for det norske landslaget etter at Robert Hedin ble løst fra kontrakten. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/Geir Olsen/VG

Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG

Berge og Solberg kjenner hver andre godt. Som spillere hadde de Norges beste håndballhoder og vant prestisjetunge titler i tysk Bundesliga og spansk håndball med Flensburg og Barcelona.

Duoen spilte også sammen både på landslaget og i Tyskland mot slutten av karrieren. De er allerede engasjert av Håndballforbundet som henholdsvis trener for juniorlandslaget og assistenttrener for den avgåtte Hedin. Det er helt sikkert ikke en umulig oppgave å få Berge løs fra den nyskrevne treårskontrakten med Elverum. Han ønsker seg åpenbart jobben.

Den naturlige fordelingen er at Berge – med åtte års trenererfaring fra Elverum og Aarhus – får sjefsjobben, mens Solberg blir assistent med et spesielt ansvar for spillerutvikling. Solberg har ikke trent topplag, men har sammen med den fysiske treneren Ole Martin Viken (4 års erfaring fra giganten Kiel) gjort en god jobb med å utvikle unge spillere.  Solberg hadde mange aksjer i at playmakeren Christian O’Sullivan gjorde et bra EM.

Det finnes heller ingen grunn til å bytte ut Steinar Ege (41) som målvaktstrener.  Denne trioen har erfaring, kompetanse, hjerte for norsk håndball og vet hva som kreves internasjonalt. De var alle en del av Robert Hedins team det siste året, men jeg synes ikke det kan brukes mot dem.

Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

Det finnes sikkert noen gode alternativer internasjonalt. Håndballforbundet vil helt sikkert gå gjennom en lang prosess før de endelig bestemmer seg. De brukte måneder på å ansette Thorir Hergeirsson – til tross for at Marit Breivik anbefalte ham på direkten.

Men jeg skjønner egentlig ikke at NHF nå skal gå en så stor runde for å skaffe seg en ny utlending som skal bruke x antall måneder med å få interesse for, og sette seg inn i, de spesielle problemstillingene her til lands. Fakta er at Norge får mye ut av et tynt spillerutvalg og små ressurser. Norsk herrehåndball har svak økonomi og få spillere.

Det handler om å være smart og ta nesten bare riktige valg i tett samarbeid med klubbene og utenlandsproffene. Den fysiske standarden må opp. Men like viktig: Evnen til å ta riktige valg i avgjørende øyeblikk er Norges evige problem. Her har Berge og Solberg egen erfaring fra aller høyeste nivå.

Det er ikke noen enkel øvelse å gjøre Norge til en medaljenasjon på herresiden – når størstedelen av toppspillerne i bunn og grunn er mer amatører enn profesjonelle her til lands.

Robert Hedin klarte det aldri, men var som forgjengeren Gunnar Pettersen helt i nærheten av en semifinale i VM og EM. Men kurven har vært fallende for svensken. Han klarte ikke å spisse laget godt nok til før EM i januar, satset på Espen Lie Hansen i stedet for Kristian Kjelling, fikk en elendig start mot Island og greide aldri å snu det mot Spania og Ungarn.

Isolert sett ingen stor fiasko. Men spillerne, som så det hele fra innsiden, har nå ganske sikkert vært kritiske. Det virker som Hedin mistet garderoben i sitt femte mesterskap. Uten spillernes tillit er det umulig å fortsette.

Robert Hedin trakk seg, men det finnes ikke et dugg av tvil om at hans eneste intensjon etter EM-skuffelsen var å fortsette.  Han må ha blitt tvunget til å gå av.

Så vil fremtiden muligens vise om TV 2s påstand er riktig: At Robert Hedin har mottatt penger ved minst en overgang mens han satt som norsk landslagssjef.

Det kan være i Norges Håndballforbunds interesse at landslagssjefen bruker sine kontakter for å gi spillere muligheter utenlands. Det er ikke nødvendigvis noe galt i å være en døråpner til en internasjonal karriere.

Men det er – på generelt grunnlag – en skandale om landslagssjefen samtidig beriker seg på det.

Her er påstanden fra TV 2:

«I tillegg til denne evalueringen, har også NHF jobbet for å få klarlagt en del utenomsportslige episoder rundt Hedin.

Blant annet har han mottatt penger i forbindelse med minst en overgang mens han har sittet som landslagssjef. Noe som er blitt bekreftet av en norsk klubbleder overfor TV 2. Hedin er blitt konfrontert med dette av TV 2 to ganger, uten å ville avkrefte det.

Generalsekretær Erik Langerud sier at han har fått en forklaring fra Hedin.

– Med det jeg vet om denne saken, så fester jeg lit ved denne, sier han.»