Nå ser Messi nyforelsket ut

 

For under to uker siden uttalte Angel Cappa, tidligere assistenttrener i Barcelona, at Lionel Messi (26) har mistet kjærligheten til fotballen. Etter det har Messi sett nyforelsket ut.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Men først: Barcelona har ikke sett helt ut som Barcelona denne  sesongen, og Lionel Messi lignet ikke helt på seg selv i januar, etter at han kom tilbake fra et to måneder langt skadeopphold. Stadig flere mente at Manchester City pekte seg ut som favoritt foran 8-delsfinalen i Champions League, der den første kampen spilles på Etihad i Manchester i kveld (returmøtet er først om tre uker).

VENDEPUNKT? Lionel Messi jubler etter sitt første mål mot Sevilla for halvannen uke siden. Foto: JORGE GUERRERO, AFP

VENDEPUNKT? Lionel Messi jubler etter sitt første mål mot Sevilla for ni dager siden. Foto: JORGE GUERRERO, AFP

Men kanskje har det spanske storlaget og han med nummer 10 funnet toppformen akkurat tidsnok? Det har skjedd noe de siste par ukene.

Lionel Messi var på ingen måte dårlig etter comebacket, men så litt småforvirret ut i perioder. Barcelona famlet og fomlet, og det toppet seg med 2-3-nederlaget for Valencia hjemme på Camp Nou 1. februar. En uke senere var «Barca» heldige som bare lå under med ett mål etter en halvtime borte mot Sevilla.

Rett før den kampen skapte klubbens tidligere assistenttrener Angel Cappa store avisoppslag, etter at han ble intervjuet av den argentinske radiostasjonen La Xarxa:

«For å spille fotball trenger du grenseløs lidenskap, som Messi hadde, som store spillere som Maradona…enhver viktig spiller i Primera Division: Xavi, Iniesta, Busquets, alle trenger det. Man trenger energien som bare kommer gjennom en ekte kjærlighet til spillet.»

 

FULL FYR: Angel Cappa er en rutinert trener. Han var assistent i Barcelonma da Diego Maradona var i klubben på 1980-tallet, og har senere vært hovedtrener i en rekke klubber. Her i Buenos Aires-klubben River Plate i 2010. Foto: AP

SÅDDE TVIL: Angel Cappa er en rutinert trener. Han var assistent i Barcelonma da Diego Maradona var i klubben på 1980-tallet, og har senere vært hovedtrener en rekke steder. Her i Buenos Aires-klubben River Plate i 2010. Foto: AP

«Da de spilte mot Valencia…jeg skjønner ikke hvordan man kan spille fotball så totalt uten følelser. Og spesielt er det merkerlig at det gjaldt Messi, når vi ser på hvordan han var for tre-fire år siden, det var galskap, lidenskap. Og jeg vet ikke hvorfor den ikke er der lenger.»

«Han har ekstraordinære ferdigheter og kan ut av ingenting komme opp med noe fantastisk, men det er som om han har vært gift med fotballen i 15 år og har gått lei.»

Cappas uttalelser skapte store overskrifter og gikk verden over. I ettertid har han fått så mye kjeft at det nå er advokater som ser på mulighetene for å gå til søksmål mot de som har angrepet ham hardest…

Lionel Messi har bare snakket med sine trippende, lynhurtige føtter, først i bortekampen mot Sevilla 9. februar:

Halvannet minutt før pause stormet Messi frem i stor hastighet, og fikk ballen like utenfor 16-meteren. Han la den til rette med ett touch med høyrebeinet, og banket den i motsatt hjørne med venstre. En perlescoring, hans første spillemål i serien siden 28. september. Det oste ikke akkurat «har gått lei» av jubelscenene etterpå. Der var det både galskap og lidenskap.

Det er nok å dra det litt for langt, men målet har sett ut som et lite vendepunkt for Messi. Og kanskje også for Barcelona.

Barca vant 4–1 den kvelden, Messi scoret også et spillemål etter pause. Så var han god (og scoret igjen) da Barcelona enkelt avanserte til cupfinalen etter 1–1 hjemme mot Real Sociedad, og han var strålende (og scoret to) da Barca slo Rayo Vallecano 6-0 i helgen, der også Neymar, som har vært ute i en måneds tid, kom inn den siste halvtimen og avsluttet målfesten med et herlig langskudd. Barcelona sprudler, Messi stråler, og at Andrés Iniesta er tilbake for fullt er heller ikke uten betydning, for å si det pent.

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Ifølge den spanske fotballjournalisten Guillem Balague, som nylig har gitt ut bok om Messi, var det et slags krisemøte mellom trener og spillere etter tapet for Valencia. Der skal de ha blitt enige om at det var best å ta et steg tilbake, til de moderne røttene, til balltrillingen, til kombinasjonene på midten, trekantene, tilbake til det trygge. Tidligere i sesongen har Barcelona vært mer direkte i stilen, og spillerne, særlig stjernene på midten, har ofte sett litt ukomfortable ut.

Manchester City blir uansett en formidabel oppgave, et City som rent fysisk har et klart overtak, et City som er råsterke på offensive dødballer. Barcelona er svake på defensive dødballer, og akkurat det er det ikke like enkelt å gjøre noe med i full fart. Da må det nok kjøpes inn noen flere centimeter.

Men for en kamp det ligger an til å bli.

——————————————

Kun fire av 8-delsfinale-kampene spilles denne uka. Her er de tre andre (som du kan følge her):

I DAG:

BAYER LEVERKUSEN – PARIS SAINT-GERMAIN

KLAR FAVORITT: Zlatan Ibrahimovic under treningen i Leverkusen i går. Foto: AP

STOR FAVORITT: Zlatan Ibrahimovic under treningen i Leverkusen i går. Foto: AP

Alt annet enn seier her er komplett katastrofe for et PSG som flommer over av penger, men det franske hovedstadslaget må selvsagt være oppmerksomme på at Bayer Leverkusen holder et helt annet nivå enn de fleste av motstanderne i Ligue 1, så her nytter det ikke med fransk arroganse. Leverkusen-trener Sami Hyypiä valgte (noe merkelig, sett utenfra) å vrake Sidney Sam (syv mål og syv assists denne sesongen) i helgens møte med Schalke, siden Sam går til Schalke til sommeren. Schalke vant 2-1, og er for fullt med i kampen om en Champions League-plass neste sesong. Sam satt muligens på tribunen og smilte litt. I kveld er han nok i startoppstillingen igjen.  PSG mangler skadde Edinson Cavani, men Zlatan har herjet i Europa så langt (åtte mål).

ONSDAG:

ARSENAL – BAYERN MÜNCHEN

FAVORITT: Pep Guardioal applauderer sine spillere frem til en enkel seier over Freiburg i helgen. Foto: AP

FAVORITT: Pep Guardioal applauderer sine spillere frem til en enkel seier over Freiburg i helgen. Foto: REUTERS

Hva skal man si om Bayern? 46 strake seriekamper uten tap – og det er ikke mulig å skimte noe Bundesliga-nederlag på denne siden av sommeren. Men: Bayerns to siste nederlag har begge kommet mot engelsk motstand i Champions League, mot nettopp Arsenal i fjor vår og mot Manchester City i desember. Arsenal slipper å møte skadde Franck Ribéry i den første kampen. Men London-laget ser ikke ut til å være i sin aller beste form, selv om den noe heldige cuptriumfen (2-1) over Liverpool i helgen rettet opp en del, etter det ydmykende 1-5-tapet for samme lag forrige helg. Mesut Özil har hatt en dalende kurve etter sin sterke Arsenal-start, men kanskje, kanskje kan dette være en kamp som passer Özil?

MILAN – ATLÉTICO MADRID

Atlético er fortsatt favoritt i dette oppgjøret, men på ingen måte like klar som det så ut etter trekningen for to måneder siden. Etter to cuptap mot Real Madrid (0-3 og 0-2) og 0-2 mot Almeria i serien tydet mye på at det helt elleville kampprogrammet (under fire dager mellom hver kamp siden nyttår) hadde tatt litt knekken på et Atletico-lag som også er plaget av skader. 3-0 over Valladolid i helgen hjalp på selvtilliten, og det er verdt å understreke at Atlético fremdeles er á poeng med Barcelona og Real Madrid. En utrolig sterk prestasjon, med tanke på hvor utrolig skjev den økonomiske maktbalansen er i spansk fotball.

LITEN FAVORITT: Diego Costa og Atletico Madrid har hatt en strålende sesong, men ser ut til å merke kjøret. Foto: REUTERS

LITEN FAVORITT: Diego Costa og Atletico Madrid har hatt en strålende sesong, men ser ut til å merke kjøret. Foto: REUTERS

Storklubben Milan er på sin side 31 poeng bak serieleder Juventus. Max Allegri har fått sparken, og den gamle helten Clarence Seedorf avsluttet karrieren i Rio-klubben Botafogo for å rydde opp i Milan. De seks første kampene har gitt tre seire, én uavgjort og to tap. Milan har hentet inn en rekke nye spillere, men de er ikke akkurat plukket fra «Manchester City-hylla»: Adel Taarabt (på lån fra QPR), Adil Rami (på lån fra Valencia), Michael Essien (gratis fra Chelsea) og Keisuke Honda (gratis fra CSKA Moskva). Men nøkkelmannen heter fortsatt Mario Balotelli, han som gjør alt og ingenting, sist fredag i omvendt rekkefølge. Hjemme mot Bologna virket han totalt uinteressert, før han i sluttminuttene feide seiersmålet i krysset fra over 25 meter, og snudde seg uten å vise tegn til glede. For en herlig type.

———————–

De fire kampene neste uke er: Zenit-Borussia Dortmund og Olympiakos-Manchester United på tirsdag, Galatasaray-Chelsea og Schalke-Real Madrid på onsdag.