De BESTE januarkjøpene i England

ecfcc9e513a24968ab70-22

Manchester Uniteds Nemanja Vidic i aksjon. Foto: Scott Heppell, AP.

Det har vært gjort mange mislykkede kjøp i januar måned. Men også endel svært gode. Her har jeg satt opp en liste over de 10 kjøpene jeg mener har vært de beste, siden januarvinduet ble åpnet for første gang i 2002.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

1. Nemanja Vidic, fra Spartak Moskva til Manchester United for £ 7 millioner i 2006.

Da Alex Ferguson hadde tapt ligagullet til Arsenal (2004) og Chelsea (2005), og gikk mot et nytt tap i 2006, kom kjøpet som strammet opp forsvaret – og vant fire gull de fem neste sesongene. Vidic ble The Rock, han som ble kaptein og som sto imot da det gjaldt som mest. Dannet et strålende par med Rio Ferdinand.

Soccer - Barclays Premier League - Liverpool v Aston Villa - Anfield2. Luis Suarez, fra Ajax til Liverpool for £ 22,8 millioner i 2011.

Kom samme dag som Andy Carroll, kostet langt mindre, og sportslig har han vært et eventyr for Liverpool, og et meget godt kjøp. Verd mer enn det dobbelte i dag, er det kun noen utenomsportslige episoder som er negativt ved Suarez. 73 mål på 108 starter for Liverpool – så langt. Sjelden skadet, og et aktivum i hver eneste kamp.

3. Branislav Ivanovic, fra Lokomotiv Moskva til Chelsea for £ 9 millioner i 2008.

Den råsterke forsvarsspilleren er et av Chelseas beste kjøp. En moderat sum, for en anvendelig spiller som sjelden er skadet og som oftest er til å stole på. Ivanovic er mest brukt som back, men kan også brukes i midtforsvaret. Har vært meget stabil i de seks årene han har vært i Chelsea. Scorer også viktige mål.

4. Patrice Evra, fra Monaco til Manchester United for £ 5,5 millioner i 2006.

Kjøpt samtidig med Vidic, enda billigere, noe som må være et av de beste dobbeltkjøpene i historien. Evra har gitt åtte års glimrende service til Manchester United, er fast landslagsback for Frankrike, vært kaptein/visekaptein for både klubb og landslag. Har også scoret en del viktige mål, og er fortsatt en viktig spiller for klubben.

5. Daniel Sturridge, fra Chelsea til Liverpool for £ 12 millioner, i 2013.

Lettbente Sturridge, er talentet som ble fostret opp i Manchester City, men aldri følte han fikk sjansen der. Det samme følte han etter hvert i Chelsea, og i Liverpool har han virkelig vist hvorfor: Sturridge har vært en åpenbaring siden han kom til klubben. Rykket, farten og målproduksjonen hans har vært/er enorm.

6. Theo Walcott, fra Southampton til Arsenal for £ 5 millioner, i 2006.

Var bare 16 år, da han ble kjøpt av Arsene Wenger og Arsenal. En enorm sum, som senere ble oppjustert til ni millioner pund i 2008. Men som har vist seg som en meget god investering. Walcotts fart er enorm, og han er mest brukt på kanten, selv om han helst vil spille spiss. Har etablert seg i landslagstroppen og vist seg som et meget godt kjøp.

7. Seamus Coleman, fra Sligo Rovers til Everton for £ 60 000, i 2009.

Beviset på at det fortsatt går an å kjøpe godt og billig. Coleman var opprinnelig en back som i starten ble brukt som kantspiller i Everton, men er siden blitt til en av de bedre høyrebackene i Premier League. En offensiv type, som Everton fant via talentspeidere i Irland. Nå landslagsmann for Irland og en viktig spiller for Everton.

8. Ryan Shawcross, fra Manchester United til Stoke for £ 1 million i 2008.

Det var ikke lett å komme inn på Uniteds lag på den tiden Shawcross var en ung og lovende stopper. Derfor slo han til da Stoke ville ha han, og siden har Shawcross både blitt kaptein og en meget viktig brikke på Stoke. I ettertid er overgangssummen latterlig lav, og et av de beste kjøpene Stoke noen gang har gjort. Tøffing som alltid gir alt.

sx9f5d33

VGs Knut Espen Svegaarden.

9. David James, fra West Ham til Manchester City for £ 2 millioner i 2004.

Citys manager, Kevin Keegan, startet sesongen 2003/04 med veteranen David Seaman i mål, og det nærmet seg både katastrofe og nedrykk da Keegan fikk fatt i David James fra West Ham. Han reddet laget fra nedrykk, og hadde to meget gode sesonger i Citys mål etter det. Et av Keegans og Citys beste og viktigste kjøp de 10 siste årene.

10. Brede Hangeland, fra FC København til Fulham for £ 2,5 millioner i 2008.

Etter seks gode sesonger i Fulham, er det liten tvil om at dette var en god investering fra klubben. Hangelands tilstedeværelse i et Fulham-forsvar er bare blitt viktigere med årene, og han ble også gjort til kaptein. Stor og sterk ledertype som allerede går for å være blant de beste spillerne Fulham noen gang har hatt. Mye skadet den siste tiden.

Hva synes du? Sett gjerne opp din egen liste i kommentarfeltet.

Få med deg siste nytt fra overgangsmarkedet i Silly Season-bloggen!