Klarer Norge å kaste ut denne tungvekteren?

MØTER LEGENDE: Bjarte Myrhol og Norge slo Ungarn i den siste VM-kvalik-kampen i 2012, men den ungarske trenerlegenden Lajos Mocsai hadde full kontroll på VM-plassen. Foto: NTB SCANPIX

MØTER LEGENDE: Bjarte Myrhol og Norge slo Ungarn i den siste VM-kvalik-kampen i 2012, men den ungarske trenerlegenden Lajos Mocsai hadde full kontroll på VM-plassen. Foto: NTB SCANPIX

ÅLBORG (VG) Etter bare en seier på de siste åtte kampene skal Norge kaste den ungarske trenerlegenden Lajos Mocsai (59) ut av EM. Jeg er usikker på om et norsk lag fylt opp med mesterskapsdebutanter er sterke nok i troen.

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Selvtillit er ikke noe du har, men noe du spiller deg til. Det gjelder både for enkeltspillere og lag. Der ligger en stor del av Norges utfordring. For å slå OL-fireren fra London nytter det ikke å tvile et sekund. Spillerne må bare gjøre. Bare seier er godt nok i skjebnekampen (kampstart kl. 20.15).

– Dette er jo dødens gruppe. Vi er forberedt på at det blir akkurat like hardt mot Norge som mot Island. Her i Ålborg har jo Norge nesten hjemmebane. Det blir tøft for oss, spådde Mocsai da jeg snakket med ham rett etter 27-27-dramaet mot Island tidligere i uka.

Håndballprofessoren venter seg krig om plassen i hovedrunden. Det nærmer seg vinterstorm utenfor Gigantium og her er en trener som har vært ute nettopp en vinterdag før.

VG Direkte: Ungarn-Norge fra kl. 20.15

Han tok VM-sølv som spiller allerede i 1986 og har senere blant annet ledet både det ungarske kvinnelandslaget (EM-gull, OL-sølv og VM-sølv) og tre klubber i herrenes Bundesliga. Han ble kåret til århundrets trener i Lemgo og har styrt det ungarske herrelandslaget godt de siste årene.

Mot Norge har Mocsai hat trick: Seier i VM 2007, seier i VM 2011 og seier i VM-kvaliken 2012.

Mocsai opplevde 4-målstap i Oslo i siste del av kvaliken mot ni av Norges nåværende EM-spillere. Men hadde full kontroll. Nå mangler han sin verdensstjerne, Laszlo Nagy, men jeg vil tro at Mocsai har veldig klare tanker om hva som skal til for å slå Norge.

Det handler nok om å styre det norske tempoet ned og få utnyttet alt hva Ungarn har av pluss i  fysisk styrke og psykisk erfaring fra avgjørende kamper.

Christian O’Sullivan, Harald Reinkind og resten av den nye norske generasjonen er ytterst lovende, men mangler helt rutine. Det har de siste ukene båret preg av. Norge har «slått» sterke nasjoner som Spania (regjerende verdensmester), Frankrike (olympisk mester) og Danmark (europamester), i enkeltomganger.

Men ikke i hele kamper.

Det forteller om høyt potensial, men bunnivået har befunnet seg nede blant tang og tare på Limfjordens bunn her i Ålborg. Norge kan rett ogg slett ikke havne der igjen mot Ungarn. Da drukner deltagelsen i hovedrunden.

Trass i mye snakk om motstandernes skader: EM-mulighetene ligger fortsatt der de har vært hele tiden. Norge har 40 prosent sjanse til å gå videre. Den muligheten må vris til over 50 prosent med en glimrende kamp mot Ungarn.

Ellers: Good bye, EM.