En varslet skuffelse

HANG FOR HØYT: EM-avansementet hang akkurat litt for høyt for Robert Hedin og Kristian Kjelling. Foto: NTB SCANPIX

HANG FOR HØYT: EM-avansementet hang akkurat litt for høyt for Robert Hedin og Kristian Kjelling. Foto: NTB SCANPIX

ÅLBORG (VG) De holdt på å stjele ballen to ganger de siste sekundene, men 26-26 mot Ungarn sendte Norge ut av EM. Det er en varslet skuffelse.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Norge har forbedret seg kamp for kamp og tok til slutt også ett poeng. Men det var Ungarn som var i førersetet da EM-avansementet skulle bestemmes.

Sluttspurten til Kristian Kjelling, Håvard Tvedten og resten av laget kom akkurat litt for sent. Ungarn hadde langt fra full kontroll, men hadde skaffet seg nok å gå på.

For bortsett fra 10-12 minutter i 1. omang så hadde Ungarn et slags grep på kampen. Norge måtte vinne, men ledet aldri denne kampen de siste 33 minuttene.

Da må dette kalles en varslet skuffelse. Norge i generasjonsskifte hadde fått en svært tøff EM-gruppe – med tre høyere rangerte nasjoner – og klarte ikke å håndtere motstanderne godt nok. Bortsett fra tidligere landslagskaptein Frode Scheie – som trodde 5. plass var mulig – har de aller fleste ment at Norge var underdog i Gruppe B.

Og det viste de tre EM-kampene til fulle.

Men det har vært klar stigning fra Island til Spania og Ungarn. Det er ikke nok. Nesten på hjemmebane i Ålborg hadde Norge en fin sjanse til å overraske. Alt var lagt til rette. Men håndballgutta klarte det ikke. TV 2-ekspert Bente Svele går akkuart forbi og sier fire betegnende ord:

– The never ending story.

For Norge er fortsatt nestenlaget. Det gikk ikke denne gangen heller. Og det kan koste dyrt. Norge får en vanskeligere VM-kvalifisering til sommeren og kan til slutt komme til å gjøre opp EM-regningen med en tapt OL-plass om ett par år.

Det vil være synd. For den nye generasjonen har sitt store potensiale. Spillerne født fra 1988 til 1995 ligner et lag som kan løfte Norge. Men i kveld var det Ole Erevik, Tvedten og Kjelling som tok de tyngste takene.

Bare for å oppleve at de for n’te gang var helt close noe mye mer.

Norge hadde uansett vært sjanseløse på EM-semfiinalen. Men tre kamper i hovedrunden foran 14.000 tilskuere i Herning hadde hatt stor verdi.

Der er et par motstandere som er langt mer overkommelige enn Ungarn, Island og Spania. Danskene er naturligvis blant EM-favorittene og ikke et lag Norge er på høyde med i mesterskap. Det er slettes ikke Makedonia og Østerrike.

I kveld berget Makedonia avensementet ved å slå Østerrike 22-21. Stjernen Kiril Lazarov avgjorde med å score de to siste målene. Norge hadde møtt motstandere som er langt mer avhengige av enkeltspillere. Som dem selv.

Dessverre.