Her er de verste januar-kjøpene

Flere managere kvier seg for å bruke de store pengene i januar. Men noen har gjort det – siden «vinduet» ble åpnet for 11 år siden. Her er de 10 verste i engelsk fotball, etter min mening.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

daa94be5c0fc4d999657-3131. Andy Carroll – 35 millioner pund, fra Newcastle til Liverpool i 2011.

22 år gammel, og etter én god sesong i Newcastle, slettet Liverpool sin egen overgangsrekord og sikret seg «Big Andy» Carroll. Etter seks mål på 44 ligakamper over halvannen sesong, ble Carroll lånt ut til West Ham. 15 av de 35 millionene fikk Liverpool igjen da overgangen ble gjort permanent. Luis Suarez kom samme dag som Carroll. Han kostet 12 millioner pund mindre…

bs23172-jpgk-benhavn-6972. Fernando Torres – 50 millioner pund, fra Liverpool til Chelsea i 2011.

Torres var en såkalt målmaskin da Chelsea sprengte de fleste grenser for en overgang, og sikret seg Torres fra konkurrenten Liverpool. Det svekket Liverpool, men styrket slett ikke Chelsea. Torres scoret 65 mål på 102 ligakamper for Liverpool. I Chelsea har han nå 19 mål på 108 ligakamper. Det forteller det meste om Torres, som aldri har levd opp til verken prislapp eller Liverpool-form.

3. Savio Nsereko – 9 millioner pund, fra Brescia til West Ham i 2009.

Den ugandisk-fødte tyskeren var bare 19 år da West Ham-manager Gianfranco Zola la mange pundsedler på bordet, og kjøpte Nsereko fra italienske Brescia. For London-klubben ble det en dyr og dårlig affære, med en angriper som verken fikset byen eller fotballen. Han startet bare én ligakamp, og en halv sesong senere ble han sendt tilbake til Italia – til Fiorentina denne gangen.

4. Jean-Alain Boumsong – 8 millioner pund, fra Rangers til Newcastle I 2005.

Etter en halv sesong i Skottland, ble den franske stopperen Boumsong kjøpt av Newcastle for å være lederen i forsvaret. Det skjedde aldri. På den halvannen sesong Boumsong spilte i Newcastle, tok laget et halvt poeng mer pr kamp uten franskmannen enn de gjorde da han spilte. Uforståelig nok ville Juventus ha Boumsong, men heller ikke der var han noen suksess.

5. Jose Antonio Reyes – 10.5 millioner pund, fra Sevilla til Arsenal i 2004.

Arsene Wenger så Reyes så mange ganger live, at han følte seg sikker på at spanjolen var verd pengene. Men talentet til tross; det ble en av Wengers dårligste investeringer. Bare glimtvis så vi hva Reyes sto for, men Wengers tålmodighet forsvant i juli 2007, da han ble solgt til Atletico Madrid. En spennende spiller som dessverre aldri ble noen stor, kun en dyr, helt i Arsenal.

6. Wayne Bridge – 12 millioner pund, fra Chelsea til Manchester City i 2009.

Mark Hughes styrket forsvaret sitt med den ekstremt venstrebente Bridge. Men kun 42 ligakamper på fire og et halvt år, forteller om et dyrt og delvis unødvendig kjøp. Bridge frøs fast på benk eller tribune, før han til slutt ble gitt bort gratis til Reading. En solid spiller, men slett ikke verd investeringen. Pengene satt altfor løst i lomma på Mark Hughes den vinteren.

7. Alan Hutton – 9 millioner pund, fra Rangers til Tottenham i 2008.

Nok en spiller som hadde imponert i den svake, skotske ligaen. Hutton er en middelmådig forsvarsspiller, ikke verd det store utlegget i det hele tatt. Tre og et halvt år, og kun 51 ligakamper senere, fikk Aston Villa overta Hutton – gratis. Siden er det blitt utlånsavtaler, med Nottingham Forest og Mallorca. Ni millioner pund for denne spilleren forteller mye om galskapen i engelsk fotball.

8. Scott Parker – 10 millioner pund, fra Charlton til Chelsea i 2004.

Dette var en massiv sum, i 2004, og Chelsea tapte store penger på dette kjøpet. For Parker spilte seg aldri inn på et stjernespekket lag – og bare 15 ligakamper og halvannen sesong senere, ble han solgt til Newcastle der han fikk i gang igjen karrieren. Det tapte Chelsea 3,5 millioner pund på. Parker er nå i sin femte London-klubb. Bare Clive Allen har flere (seks).

9. Fernando Morientes – 6,3 millioner pund, fra Real Madrid til Liverpool i 2005.

Morientes var storscorer i Spania, og på lån i Monaco, spilte han finale i Champions League i 2004. Liverpool betalte godt for han i 2005, uten å få stort mer enn sporadiske glimt av storhet tilbake. Åtte mål på 41 ligakamper over halvannet år var nok for Liverpool, som skippet han videre til Valencia for under halvparten av det de ga i sin tid. Skuffende.

10. Wilson Palacios – 12 millioner pund, fra Wigan til Tottenham i 2009.

Mannen fra Honduras kom for store penger og med et rykte som en meget god midtbanespiller, men også her var halvannen sesong med begrenset spilletid nok. Tottenham tapte en tredjedel av det Palacios kostet, og midtbanespilleren dro til Stoke. Han kom aldri helt inn i det hos Tottenham, og ble en dyr og unødvendig investering. Som mange andre av Spurs-kjøpene i januar har vært.

sx9f5d33