Nær en håndballens verdenssensasjon

OLÉ, OLÉ, OLÉ: Med 18 sine 18 redninger - tre av dem på straffer - holdt Ole Erevik på å vlte verdensmester Spania. Foto: AFP

OLÉ, OLÉ, OLÉ: Med sine 18 redninger – tre av dem på straffer – holdt Ole Erevik på å velte verdensmester Spania. Foto: AFP

ÅLBORG (VG) Bittert, bittert, bittert. Håndballgutta var nær en håndballens verdenssensasjon.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Men etter en fantastisk 2. omgang – 17-15 over verdensmesteren – manglet to mål på uavgjort.

Det er naturligvis synd, men det er ikke tvil om at Spania håndterte de siste åtte minuttenene best. Norge klarte ikke verne om 22-20-ledelsen mot sin 10 ganger mer rutinerte motstander.

Det er vanskelig å kritisere. Jeg bare konstaterer at Spania vant de siste åtte minuttene 7-3 – og vet at det ikke var tilfeldig.

Men det skygger ikke for den store 2. omgangen til Kent Robin Tønnesen, Christian O’Sullivan, Espen Lie Hansen, André Lindboe, Bjarte Myrhol og Magnus Gullerud.

I tillegg til kampens konge selvsagt: Ole Erevik med 18 redninger.

Norge rystet Spania. Det skal bli interessant å se om Norge klarer å omsette denne prestasjonen i selvtillit god nok til å slå Ungarn i skjebnekampen torsdag.

For jeg har en mistanke om at selvtilliten uansett er tynnslitt etter fem tap på bare 11 dager. Høyttrykkampen mot Ungarn. det krever både selvtillit og kaldblodighet når Gigantium koker.

Jeg synes angrepsspillet manglet begge deler mot spanjolene før pause. Det kom seg fantastik de første 22 minuttene av 2. omgang, men totalt sett tapte Norge kampen på sine 30 bomskudd.

1. omgangen var nøyaktig slik tilskuer Amanda Kurtovic skrev på twitter: Ole Erevik mot Spania.

Med 14 redninger på 26 skudd hadde keeperen er redningsprosent på utrolige 54 prosent mot verdensmester Spania.

Likevel lå Norge under med fire mål. Fordi utespillerne bare klarte å sette åtte av 25 skuddforsøk inn i mål. Treffprosent: 32.

54-32 til keeperne over utespillerne beskriver Norges ujevne nivå godt.

Det er bare å sende en stor takk til Island. Spillerne synes det var bittert å miste et poeng i sluttminuttet mot Ungarn, men vil selvsagt gjerne ha med seg Norge til hovedrunden. det betyr at de får med seg to poeng.

Jeg er ganske sikker på at det islandske poenget reddet Norges videre EM-muligheter.  Oppgaven med å slå Ungarn med tre mål hadde blitt for stor. Nå er utgangspunktet mye mer renskårent.

Norge går videre med seier over Ungarn.

Uavgjort betyr sisteplass og farvel til alle drømmer om glade dager foran 14 000 tilskuere i Herning. Forskjellen er helt enorm, selvsagt.

Norge har opplevd å bli slått ut tidlig før. I nyere tid skjedde det både i VM 2007 og i EM for to år siden. Å måtte dra hjem etter gruppespillet kan jo ikke kalles noen skam, men samtidig er det alltid et klart signal om at jobben ikke er gjort godt nok.

I 2012 ble EM-exiten fulgt opp med at Norge fikk en vanskelig seeding i VM-trekningen. Ungarn ble plukket opp av bollen og utfordringen ble et hakk for drøy for håndballgutta anno 2012.

La oss håpe ungarerne ikke er det torsdag også.