Mageplask eller suksess for Skullerud?

sz40c131

I VANNET: Tor Ole Skullerud ble kastet i vannet da Norge U21 sikret bronsemedalje sommeren 2013. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Tor Ole Skullerud (43) er et spennende trenervalg for Molde. Men det er faktisk ikke helt enkelt å si hva Skullerud står for som trener. Til det har han vært for kort, og sporadisk, på toppnivå hittil.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Det er like vanskelig å forutse hva som vil skje med Molde – uten Ole Gunnar Solskjær. Jeg vet eksempler på trenere som ikke har lagt igjen en tegnestift den dagen de forlater klubben. For Moldes del er det å håpe at Solskjær har lagt et grunnlag for etterfølgerne, selv om han også tok med seg store deler av støtteapparatet til Wales.

Tor Ole Skullerud ble for alvor kjent for det norske fotballpublikummet da nyutnevnt Vålerenga-manager Martin Andresen hentet den da 38 år gamle Skullerud til klubben som hovedtrener.

Problemet var ikke at Skullerud lignet på Andresen utseendemessig. Det var verre at Andresen overstyrte, og med det undergravde Skulleruds autoritet, og etter snaut to sesonger var Tor Ole Skullerud borte fra Vålerenga. Han følte ikke at han fikk gjort den jobben han var satt til å gjøre, og valget ble enkelt.

Akkurat da var det ikke enkelt å se for seg Kongsvinger-mannen som en av de mest etterspurte trenerne i norsk fotball, bare noen år senere.

Men akkurat der er fotballen spesiell. I det ene øyeblikket er treneren en klovn. I det neste er han genial. I de fleste tilfeller stemmer ingen av merkelappene. De fleste er den samme, stort sett hele tiden. Men klubb, ledelse og spillere er forskjellige. Noen passer inn et sted, ikke et annet.

sx9f5d33I Skulleruds tilfelle passet ikke Vålerenga. I hvert fall ikke under Martin Andresens ledelse. Men i Norges Fotballforbund hadde Skullerud fortsatt et godt navn, og det gikk kort tid fra avskjeden i Vålerenga til Øystein Gåre hentet inn Skullerud som sin assistent på U-21-landslaget. Dessverre ble Gåre alvorlig sjuk, men heldigvis for Skullerud beholdt han jobben under den neste sjefen, Per Joar Hansen.

I fotball spiller tilfeldighetene ofte inn. Hansen, med Skullerud som assistent, fikk Norge til U-EM, Hansen fikk tilbud fra Rosenborg om å overta jobben til Jan Jönsson, og Skullerud rykket opp som sjef. Han fikk æren og gleden og presset det er å lede Norge i et sluttspill, fikk gode resultater, selv om prestasjonene kanskje ble gjort bedre enn de egentlig var, og dro hjem med en historisk bronsemedalje.

Og da åpnet dørene seg, Per-Mathias Høgmo tok over for Drillo på A-landslaget, hentet inn Skullerud som assistent – og standingen hans økte i takt med oppgavene. Sånn fungerer fotballen.

Jeg fulgte den nåværende Molde-treneren i oppkjøringen til EM, og det er en inkluderende trener som liker å jobbe i team. Skullerud er ingen one-man-trener. Men han er tøffere enn mange tror. Men som den klare sjefen for en klubb eller et A-lag på et visst nivå, har han faktisk null erfaring.

Derfor kan det virke litt dristig av Molde å ansette Tor Ole Skullerud. Samtidig: Ole Gunnar Solskjær hadde heller ingen A-lagserfaring som manager før han overtok Molde for tre år siden. Det fungerte veldig bra, mye fordi han overtok en god spillergruppe. Og fordi han hadde et meget bra støtteapparat.

Molde har vunnet tre pokaler på tre sesonger. Det er parameteret for Skullerud, som selvsagt vil si at han har det som skal til for å ta Molde til et nytt nivå. Men historien viser at det er vrient å overta lag som har hatt suksess. Og det er ingen tvil om at usikkerheten rundt Molde vil være større enn på mange sesonger, i 2014.

Klubbens pengesterke bidragsytere, samt en stabil klubbledelse og en god spillerstall, er Moldes store styrke. Men denne gjengen har vært vant til en trener som gjør ting på sin måte, gjennom tre sesonger. Nå kommer det inn en mann med egne ideer. Hvordan det slår ut, er helt umulig å si nå.

Tror du Skullerud klarer å hente titler til Molde?