Magnus vil aldri få en pris på Idrettsgallaen

Av Øystein Jarlsbo, journalist sport VG

 

Magnus Midtbø (24) er nominert i «Åpen klasse» foran Idrettsgallaen i Spektrum lørdag. Men han vinner ikke den prisen – hverken nå eller en gang i fremtiden.

 

 

braastad02835119-jpg-897Utmerkelsen tilfaller helt sikkert Magnus Carlsen. Magnus Midtbø (bildet fra Rodellar nord i Spania) vil ikke et øyeblikk synes det er urettferdig, selv om han kanskje burde fått den – en gang – for sine klatreprestasjoner av ypperste klasse.

Les verdensklasse.

Men det vil han ikke få. Ikke nå. Ikke i årene som kommer. Det være seg i den ene eller den andre klassen under Idrettsgallaen. Til det bedriver han en aktivitet som er for ukjent eller for vanskelig å forstå for folk flest, Idrettsgallaens jury inkludert: Toppidrettssjef Tore Øvrebø (juryleder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt (bildet) og Dag Vidar Hanstad.

Eller vi i VG.

Magnus Midtbø fikk ikke plass på VGs etablerte 100 liste over Norges beste/mest populære idrettsutøvere i året som gikk.

Magnus Midtbø (bildet under: ruteklatring i Spania) ble nummer tre i World Games i Colombia i 2013. Det er et slags OL for ikke-olympiske idretter. Han har også oppnådd toppresultater i klatringens verdenscup, i konkurranse med utøvere fra Russland, Japan, Spania, Frankrike, Østerrike, Tsjekkia, Tyskland, Canada, USA, Kina – nasjoner der sportsklatring er populært og utbredt.

braastad02834801-jpg-204I Frankrike drar den typiske familien ut og klatrer i helga, slik den typisk norske går tur – på bena eller på ski. Franskmennene, kineserne, russerne har også lange og sterke tradisjoner når det gjelder akrobatikk/turn, som med hensyn til fysisk utfoldelse (styrke/smidighet) er nær knyttet til sportsklatring – den typen klatring som Magnus Midtbø bedriver.

Klatring som rekreasjon og fritidsaktivitet har forresten fått et kraftig oppsving i Norge, i takt med utbygging av innendørsanlegg og tilrettelegging i naturen. Klatreforbundet hadde nesten 18 000 medlemmer i 2012, dobbelt så mange som ganske mange andre særforbund i Norges idrettsforbund.

Men: sammenliknet med tradisjonstunge idretter og fysiske aktiviteter er det selvsagt en miniputt; en slags fis (ikke å forveksle med FIS). Derfor dro Magnus Midtbø tidlig ut fra Norge – til det store utland – for å bli god: Menge seg med de aller beste for å bli så god som han gjerne ville bli.

Akkurat nå er han i Spania. Der forsøker han å gå en av verdens hardeste ruter, det vil si en «linje» opp en fjellvegg (omtrent så bratt og overhengende som den på bildet over). Det er helt umulig å forestille seg hvor hardt det er. Magnus Midtbø har forsøkt å gå hele mange, mange ganger.

I fjor ga han midlertidig opp, nå er han tilbake.

For å få et inntrykk av hvor vanskelig det er, kan du se en videosnutt fra NRKs ypperlige serie «Min idrett» som fikk veldig mange klikk på vg.no/VGTV i 2011 – eller se ham på ruten det er snakk om på Vimeo: Neanderthal (navnet på ruten)

http://vimeo.com/69255327

Selv synes jeg Kjetil Østlis intervju med Magnus Midtbø i Harvest (også publisert i A-magasinet) forteller en god del om hva det er snakk om.

http://harvest.as/artikkel/Klatreren-magnus-midtbo

Men ikke på langt nær tilstrekkelig. For mens «alle» har spilt fotball og gått på ski, og «vet» hvor lett/vanskelig det er, har så å si ingen i nordmenn vært i nærheten av å utføre det Magnus Midtbø har gjort – og gjør.

Du vil nemlig ikke komme av bakken om du skulle forsøke å klatre de vanskelige (høyt graderte) rutene han har klatret, for ikke å snakke den han nå er nær ved å klare i spanske Santa Linya.

tas031013-kunstl-p5--432Det kan sammenliknes med Anne Line Gjersem (bildet fra trening i Malmö).

For første gang på 50 år har 19-åringen skaffet Norge en OL-plass i kunstløp. Det gjorde Malmö-bosatte Gjersem i en siste og helt avgjørende – en slags kvalifiseringsfinale – i september.

20 kvinnelige kunstløpere fra 30 nasjoner er kommet gjennom nåløyet til Sotsji.

Kunstløp er sammen med ishockey den desidert største idretten i vinter-OL. Den individuelle konkurransen for kvinner er den desidert mest populære i kunstløp, de beste kommer fra folkerike Asia, Nord-Amerika, Russland og Italia. Det behøver ikke nødvendigvis si noe om hvor vanskelig det er å hevde seg internasjonalt – i den absolutte toppen.

Men jeg tror vi kan slå fast at det er veldig vanskelig, og at ingen av oss – utover at ingen nordmenn har vært gode nok på 50 år – har peiling på hvor vanskelig det er.

hej5284-jpgoslo-2013-212 Anne Line Gjersem er ikke nominert i noen av Idrettsgallaens mange klasser. Strengt tatt burde hun vært det «Årets gjennombrudd» sammen med twintip-kjører Tiril Sjåstad Christiansen (bildet, korsbåndskadet), slalåmkjører Henrik Kristoffersen, fotballspiller Caroline Graham Hansen og roerne Are Strandli og Kristian Brun.

Anne Line Gjersem er i likhet med Magnus Midtbø ikke på VGs 100 liste for 2013.

Hva mener du?  Er kunstløp og klatring så sært at nevnte utelatelser ikke er noe å snakke om?