Selvsagt må Northug gå OL

Av Øyvind Brenne, sportssjef.

STJERNE: Petter Northug, her etter stafetten under verdenscupen på Lillehammer 8. desember. Foto: NTB Scanpix

STJERNE: Petter Northug, her etter stafetten under verdenscupen på Lillehammer 8. desember. Foto: NTB Scanpix

Når landslagsledelsen nå sår tvil om Petter Northugs OL-deltakelse, bør formålet være et taktisk spill og ikke reelle trusler.

byline-brenne2Det var Adresseavisen som i går siterte landslagssjef Vidar Løfshus på at Northug ikke er kvalifisert med bakgrunn i prestasjonene til nå, at treningsgrunnlaget til den privatsatsende stjerneløperen er såpass usikkert at vraking er et «lite sannsynlig, men aktuelt sceanrio».

Northugs oppkjøring har vært preget av sykdom. Videre har bruddet med landslagsregimet, og hans nye treningshverdag på eget profflag, gjort det åpenbart at Petter Northug anno nyttårsaften 2013 er et spørsmålstegn i den norske OL-kabalen. Med opptil hele 12 norske herreplasser i OL-troppen bør det likevel være en vidåpen plass til den beste mesterskapsløperen Norge har. Også om han bare er antatt å komme i nærheten av gammel godform til den avsluttende femmila 23. februar.

Husk bare at av Norges sju individuelle herregull i de siste fire mesterskapene, er det Mosvika-mannen som har hanket inn seks av dem.

VM-KLAR? Lionel Messi, som her jubler for mål mot Paraguay 11. september i år. Foto. REUTERS

VM-KLAR? Lionel Messi, som her jubler for mål mot Paraguay 11. september i år. Foto. REUTERS

Det hadde vært moro å høre hvordan Argentinas landslagssjef vurdererr Lionel Messis kandidatur til sommerens VM-tropp. Barcelona-spilleren, som for eksempel nettet 91 ganger i 2012, har vært skadet et par måneder på tampen av dette året. Jeg tror likevel det hersker null tvil på forbundskontoret i Buenos Aires om hvem som skal ha drakt nummer ti i sommer…

For de beste er best; de har vist det før og viser det igjen og igjen. Det gjelder i fotball, det ser man i friidrett med for eksempel Usain Bolt, selv om han også kan hangle i oppkjøringen, og det ser man i langrenn.

Om man likevel absolutt, på typisk norsk vis, må rettferdiggjøre uttaket med ferske prestasjoner, er det verdt å nevne at Northug per definisjon er OL-kvalifisert med plasseringer blant de 12 beste internasjonalt. 27-åringen var med i sprintfinalen i Tour de Ski forrige etappe. Selv i skinasjonen Norge skal det vel godt gjøres å finne fire løpere som reelt sett er nærmere medalje på hver av de individuelle øvelsene i Sotsji?

Alt dette vet selvsagt Vidar Løfshus. Spørsmålet er dermed hva den suksessrike landslagssjefen vil oppnå med utspillet. Odd-Bjørn Hjelmeset sa på TV 2 i går at han tolker det som et forsøk på å skape konflikt. Forhåpentligvis vil Løfshus trigge vinnerskallen til Northug; la trønderen bli såpass forbannet at han tar ut litt ekstra og dermed legger denne i manges øyne tåpelige diskusjonen død. Kanskje er Northug skrudd sammen slik at han med et grønt lys til OL for prestasjonene til nå denne sesongen ville sluppet seg ned et hakk. Kanskje Løfshus og kompani dermed trykker på den rette knappen?

Men hvis det er en æressak, hvor Norges Skiforbund innerst inne helst ser at løpere fra privatlag skal lykkes dårligere enn lanslagsutøverne, er fokuset så feil det kan bli.

For i uttaket til OL handler det om hvem som kan hente norske medaljer.

Og da må Petter Northug stå på startstreken.

Ikke sant?