Ingen har vært i nærheten av Schumacher

Han kjørte tusener på tusener av runder på formel 1-baner rundt om i hele verden – og den eneste virkelige skaden han pådro seg var et beinbrudd.

Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG.

Michael Schumacher jubler for seier på Monza-banen i september 2006. Foto: Alberto Pellaschiar, AP

Michael Schumacher jubler for seier på Monza-banen i september 2006. Foto: Alberto Pellaschiar, AP

Michael Schumacher bremset senere inn i svingene enn noen andre, og på det meste var bilene hans oppe i mer enn 350 km/t på langsidene.

Nå ligger han på sykehuset i Grenoble og kjemper for livet etter et fall i skibakken i Meribel, der han kjøpte seg et feriested da han og kona Corinna fikk lyst til å ha noe litt nærmere enn Trysil, der de år etter år hadde feiret nyttår i luksushytta.

Motorsportsinteresserte over hele verden ber nå om at det skal gå bra med tyskeren. Selv om han kanskje var for mye perfeksjonist til å bli elsket av alle, så vet alle som kan formel 1 å verdsette Schumachers resultater. For de er det ingen som har vært i nærheten av til nå.

Han ble syv ganger verdensmester – flere ganger enn noen andre i historien. Først to titler for Benetton midt på 1990-tallet, så gikk han til Ferrari-teamet, som lenge hadde slitt med å vise gammel storhet. Ingen kunne fortelle ingeniørene bedre hva de måtte gjøre for at bilen skulle gå fortere enn Michael Schumacher. I likhet med for eksempel Petter Solberg kunne han ikke bare kjøre fort, men også gi de tilbakemeldingene som var nødvendig for å kunne utvikle bilen – noe som er et evig jag i formel 1 og annen motorsport. Resultatet var fem strake VM-titler fra 2000.

Med sine 91 Grand Prix-seirer i karrieren er han den desidert mestvinnende. Alain Prost på 2. plass har 51. 155 ganger på seierspallen er også suverent best i formel 1-historien.

MØTTES I ØSTERRIKE: VGs Ole Kristian Strøm møtte Michael Schumacher ved Spielberg i 2001. Foto: Antti Puskala

MØTTES I ØSTERRIKE: VGs Ole Kristian Strøm møtte Michael Schumacher ved Spielberg i 2001. Foto: Antti Puskala

Hvem som er den største formel 1-fører gjennom tidene vil alltid diskuteres, men i æraen mellom Ayrton Senna/Alain Prost og den moderne tiden med Fernando Alonso, Lewis Hamilton og Sebastian Vettel, var det i hvert fall en lang periode der Schumacher dominerte. Senna døde på formel 1-banen, og vi gikk derfor glipp av de store duellene mellom han og Schumacher.

Jeg har møtt tyskeren et par ganger og må si at han gjorde et veldig sympatisk inntrykk. Han er annerledes enn Senna, som jeg også rakk å møte, jeg vil si mer profesjonell, ikke så ettertenksom som Senna, men minst like hyggelig og interessert. Ikke minst interessert i å høre hvordan det går med hans favorittfotballag i Norge, Nybergsund. Hva han mener om at Ståle Solbakken ble trener i hans kjære Köln, aner jeg dessverre ikke. I går var Köln-gutten Lukas Podolski en av de som var raskest ute med å ønske Schumacher god bedring.

Det gjør også jeg. God bedring til en av formel 1-historiens aller største.