Spiller for spiller er Arsenal best

BEST: Aaron Ramsey, Arsenal.

BEST: Aaron Ramsey, Arsenal.

Arsenal mot Chelsea, på lille julaften klokken 21. Det betyr nok trøbbel for mange familier, som gjerne skal se helt andre ting på TV enn engelsk fotball kvelden før kvelden….må Hovmesteren vike for hovmesterne denne gangen?

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Dette kan – uansett – bli en klassiker det kan være viktig å få med seg for de mange som er opptatt av engelsk fotball i Norge. Laget som vinner er Londons beste lag før juleprogrammet starter. Vinner Arsenal, går de til topps på tabellen etter 17 runder. Vinner Chelsea, legger de seg foran Arsenal, men bak serieleder Liverpool.

sx9f5d33Hvem er best, på papiret, i forkant? Jeg har prøvd å sette spillerne opp mot hverandre, på en skala fra 1-10, etter det jeg har sett denne sesongen. Begge lag har jeg sett mellom 10 og 15 ganger, så grunnlaget bør være der.

Arsenal har imponert veldig denne høsten, spesielt i den første delen av sesongen. På et vis virker det fortsatt som Chelsea ikke er helt igang, selv om de ligger rett bak toppen.

Begge lag spiller en variant av 4-2-3-1. Jeg har satt opp to lagoppstillinger jeg mener er realistiske før kveldens kamp. I følge rapportene er Laurent Koscielny skadet og Jack Wilshere suspendert. Og det svekker selvsagt Arsenal – noe. Men stallen til Arsene Wenger er bedre enn på mange år.

 VG LIVE: Følg kampen direkte her fra kl. 21

Keeper:

Wojciech Szczęsny mot Petr Cech

Polakken hos Arsenal har løftet spillet sitt igjen denne sesongen, og fremstår mye tryggere enn på samme tid i fjor. Cech har vært jevn, uten å være spektakulær og matchvinner i stor grad.

Arsenal-Chelsea 7-7

Høyreback:

Bacary Sagna mot Branislav Ivanovic

En skadefri Sagna har vært en klar styrke for Arsenal, der en delvis svak Jenkinson spilte mange kamper forrige sesong. Ivanovic har vært Chelseas, og kanskje Premier Leagues, beste høyreback så langt denne sesongen. Solid.

Arsenal-Chelsea 7-8

Høyre midtstopper:

Per Mertesacker mot Gary Cahill

Jeg er ingen stor fan av tyskeren, som utgangspunkt, men han har i høst overbevist meg om at han hører hjemme på dette laget. Passer bedre sammen med den hurtige Koscielny enn den mer pasningssterke Vermaelen. Cahill har, overraskende for meg, spilt mer enn David Luiz. Uten at han har imponert veldig.

Arsenal-Chelsea 7-6

Venstre midtstopper:

Thomas Vermaelen mot John Terry

Belgiske Vermaelen var strålende i starten på sin Arsenal-karriere, men har mistet både plassen og selvtilliten det siste året. Nå må han erstatte Koscielny, noe som ikke blir enkelt. Terry har spilt seg opp, etter en blandet åpning på sesongen. Men nivået er ikke så høyt som for to-tre år siden.

Arsenal-Chelsea 5-7

Venstreback:

Kieran Gibbs mot César Azpilicueta

Gibbs har stort sett beholdt plassen denne høsten og gjort sine saker brukbart. Fortsatt svinger prestasjonene litt for mye. For tiden virker det som Mourinho satser på spanske Azpilicueta i stedet for rutinerte Ashley Cole på denne plassen, uten at høyrebente Azpilicueta har overbevist veldig på venstrebacken så langt.

Arsenal-Chelsea 6-5

Defensiv midtbane:

Mikel Arteta mot Ramires

To veldig forskjellige spillere. Arteta er en mer naturlig «holder» enn Ramires, som ideelt sett passer noe høyere på banen. Men brasilianeren er god uansett hvor han spiller, og har tatt denne rollen helt ypperlig. Arteta er ikke bankers på laget, må jobbe hardt for å holde seg inne når alle er tilgjengelige.

Arsenal-Chelsea 7-8

Defensiv midtbane:

Mathieu Flamini mot Frank Lampard jr.

Flamini, som Arteta, må kjempe for å være på Arsenals midtbane hvis alle er skadefrie. Men franskmannen har gjort en del gode kamper siden han kom tilbake fra Milan i sommer og er absolutt ikke et svakt punkt. Lampard er… Lampard. Du vet hva du får, selv i en alder av 35. Har hatt bedre sesonger, men holder fortsatt bra nivå. Og scorer fortsatt.

Arsenal-Chelsea 6-7

Offensiv midtbane:

Mesut Özil mot Willian

Tyske Özil er akkurat så god som mange håpet han skulle være, leker med ballen og topper assist-statistikken for Premier League. Hele Arsenals løftet seg med Özils ankomst og gode spill. Willian kom omtrent likt, men har ikke imponert like mye. Han har vært mye opp og ned, og juryen er fortsatt usikker på han.

Arsenal-Chelsea 9-6

Offensiv midtbane:

Aaron Ramsey mot Juan Mata

Ramsey har vært Premier Leagues beste spiller i høst, i konkurranse med Liverpools Luis Suarez. Scorer mål, strør pasninger, og jobber. Mange tvilte på om Ramsey noen gang ville bli så god som potensialet sa for noen år siden, men nå er de fleste overbevist. Mata har spilt seg inn igjen i Mourinhos lag, etter å ha vært satt ut i mange kamper i starten av sesongen. Var glimrende i Chelsea under Benitez i 2012/13. Playmaker.

Arsenal-Chelsea 9-7

Offensiv midtbane:

Santi Cazorla mot Eden Hazard

Cazorla sliter med det mange andre av de gode og jevne midtbanespillerne i Arsenal gjør: Overbevise manageren om at akkurat HAN skal spille mye. Cazorla har kommet inn og endret kamper, og er en viktig spiller. Hazard har vært Chelseas beste spiller denne sesongen, og er utrolig vanskelig å få tak på, med teknikk, fart, finter og to gode føtter.

Arsenal-Chelsea 7-8

Spiss:

Olivier Giroud mot Fernando Torres

Giroud så ut som en flopp forrige sesong, men franskmannen har vært meget god denne høsten, både som lagspiller og som målscorer. Har kanskje overbevist Wenger om at han ikke trenger en ny spiss? Torres jobber hardt og scorer et og annet mål, uten at jeg synes han er i nærheten av nivået fra tiden i Liverpool. Touchen er fortsatt ikke god nok til å være en toppspiss på et av de bedre lagene i Europa.

Arsenal-Chelsea 7-6

Totalt: Arsenal-Chelsea 77-75

Enig/Uenig? Si din mening her.