Kun én ting kunne fratatt Carlsen 1. plassen

Av Øyvind Brenne, sportssjef.

SJAKK MATT: Magnus Carlsen, her avbildet i forbindelse med at VG kårer ham til landets største idrettsstjerne. Foto: Sara Johannessen.

SJAKK MATT: Magnus Carlsen, her avbildet i forbindelse med at VG kårer ham til landets største idrettsstjerne. Foto: Sara Johannessen.

Med verdensmester Magnus Carlsen (23) på topp i VGs tradisjonelle julaften-kåring overrasker vi kun de som ikke synes sjakk og idrett hører hjemme i samme setning.

byline-brenne2Å vinne kandidatturneringen og dermed retten til VM-kamp, som verdensener Carlsen gjorde i London i mars, ville alene vært en strålende søknad til førsteplassen på listen over Norges 100 største idrettsstjerner i 2013. Nedsablingen av Viswanathan Anand i Chennai i november, hvor den regjerende mesteren aldri truet den vandrende sjakkcomputeren på andre siden av bordet, var tidenes prestasjon av en idrettsutøver med norsk pass.

Det eneste som kunne truet Carlsens posisjon på toppen i år, er følgelig definisjonen av sjakk som idrett. VG har for lengst vendt det andre kinnet til her, anerkjent sjakkens sportslige dimensjoner og historikk i hundreårsbarnet Magnus Carlsens tidsalder, og dermed varte jurymøtet om årets førsteplass i cirka to minutter.

Ikke nok med at han ble første vestlige verdensmester på 42 år: Carlsens ratingprestasjon er beviselig på et nivå høyere nivå enn noen tidligere har klart – i en konkurranse anslagsvis 600 millioner mennesker i de fleste verdenskroker bedriver på et eller annet nivå.

– Vi sees neste år, sa Zlatan Ibrahimovic da han mottok sin åttende svenske «guldbold» på rad tidligere i høst.

Verdens beste Carlsen kan fort bli Norges svar på svenskenes ubestridte superstjerne når idrettspriser skal deles ut fremover.

For hvis han fortsetter slik – Carlsen skal forsvare VM-tittelen om ett år, 23-åringens slagkraft virker ikke akkurat å være fallende og stadig flere nordmenn fascineres av prestasjonene – hva skal til for å utfordre posisjonen?

Utvilsomt noe helt ekstraordinært.

Men det er mulig.

Også fordi følelser er selve livsnerven i idretten. Mens et stortingsvalg jo må handle om eksakte stemmer og sperregrenser, kan sportskåringer la emosjonene spille med. I Argentina holdt ikke Lionel Messis fjorår, med spinnville 91 nettkjenninger, til mer enn en tredjeplass på listen over landets fremste utøvere Tildelingen av Gullballen som verdens beste spiller, og tidenes scoringsrekord i løpet av ett kalenderår – i den idretten flest bedriver – burde etter min mening kvalifisert til klodens beste utøver uansett sport i OL-året 2012.  Hørt om bokseren Sergio Martinez eller taekwondo-utøveren Sebastian Crismanich?

For de stemmeberettigede journalistene veide åpenbart sistnevntes OL-gull og bokserens WBC-tittel tyngre enn superstjernen fra Barcelona.

Kanskje var det fordi Messi ikke strålte like ellevilt for hjemlandet i sin sagnomsuste nummer ti-drakt. Kanskje var det på grunn av distansen flyttingen til Spania som 13-åring skaper mellom ham og landsmennene. Kanskje var det andre ting – men full anerkjennelse kan det neppe kalles, og da er vi ved litt av kjernen til Magnus Carlsens også folkelige gjennombrudd i år.

I motsetning til Messi i Argentina har Lommedalen-mannen skapt fullstendig sjakkfeber i Norge. Nå har de fleste nordmenn et forhold til sjakk som minner om det vi i årevis har merket rundt tradisjonelle grener som langrenn og skiskyting. Det er nesten ingen som lurer på hvor stor han er, og de fleste føler det er «vi» som vinner når Carlsen seirer.

Store prestasjoner som Aksel Lunds Svindals nærmest perfekte utforgull i Schladming og Tora Bergers skiskyttersesong ble derfor for små for å gå helt til topps denne gangen.

STJERNE: Suzann Pettersen..

STJERNE: Suzann Pettersen..

I et år uten OL på terminlisten endte Suzann Pettersen sterkest i diskusjonen om landets nest største stjerne. Den første Major-seieren siden 2007 og en kruttsterk 2. plass på verdensrankingen bærer bud om at 2014 kan bli året hun tar steget opp som kvinnegolfens ypperste spiller. Og da kan det bli vanskelig å unngå dronningen helt på toppen på VGs liste.

Der er det heldigvis flere som vil ha et ord med i laget. Marit Bjørgen kan for eksempel reise hjem fra Sotsji-OL med opptil seks gull rundt halsen. Petter Northugs lyst til å vise russerne ryggen er ikke direkte underkommunisert, og skulle Edvald Boasson Hagen finne på å tråkke seg inn i sammenlagtstriden i Tour de France vil selv Magnus den Gode fort måtte pakke sammen brikkene.

Men, som Carlsen selv sa til VG nylig, er ikke å tape noe han i det hele tatt vurderer som et mulig utfall når han setter seg ved sjakkbrettet.

Dermed er det bare å ønske god jul til rivaler på alle fronter.

Og et godt, nytt år.

Blir 2014 også Magnus Carlsens?