Brasils prestasjon er helt hinsidig

GULLJENTE: Eduarda Amorim smeller til forbi Serbia-stjernen Sanja Damjanovic. Brasil vant VM-gullet etter ni strake seire i Serbia.

GULLJENTE: Eduarda Amorim smeller til forbi Serbia-stjernene Sanja Damjanovic og Dragana Cvijic. Brasil vant VM-gullet etter ni strake seire i Serbia.

(Brasil-Serbia 22-20) Brasils første VM-gull er imponerende helt inn i det hinsidige. OL-gullet i Rio kommer til å henge høyt i 2016.

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Brasil har vunnet ni strake kamper. Brasil har slått vertsnasjonen i to strake kamper. Inkludert finalen med direkte trykk fra 20 000 tilskuere i Beograd. Verdensrekord i tilskuere på en kvinnekamp. Et  publikum som bedre enn noen kan løfte sitt eget lag frem og bryte motstanderen ned.

Så en mer verdig verdensmester enn Brasil finnes ikke.

Faktisk vant sambajentene VM-gullet på forsvarsspillet. Brasil tok initiativet først etter at de fikk justert sitt litt for offensive defensiv etter 20 minutter. 10-9 til Serbia ble snudd til brasiliansk 13-11-ledelse mens det ble tettet rundt den serbiske strekkjempen Dragana Cvijic, som onsdag kylte Norge ut av VM.

De skapte håndballhistorie på en ganske overraskende måte.

For dette forsvarsspillet kunne ikke Norge gjort bedre i sine aller beste stunder. Forsvarssjefen Fabiana Diniz, Eduarda Amorim & co. flyttet seg fantastisk og taklet så det luktet svidd.  Den serbiske stjerneduoen Andrea Lekic og Sanja Damjanovic tuslet ut av VM-finalen med bare syv scoringer på sine 21 skudd (og bare fem av dem var spillemål).

Det sier alt.

For første gang vinner en nasjon fra verdensdelen Amerika VM-gull i håndball. Naturligvis ikke bare på grunn av forsvarsspillet.

Da Ana Rodrigues dro inn det siste målet via krysset og inn oste det klasse. Mål nummer 21|var ikke så dårlig det heller: En vanvittig enkeltprestasjon av 20-årige Deborah Nunes.

Selvsagt skal den danske treneren Morten Soubak ha en stor del av æren. Han har skapt en slags nordisk kollektiv av de brasilianske laget. Han har gjort en ualminnelig god jobb siden 2009.

En blanding av uflaks og mangel av erfaring fra de største kampene sendte dem ut i kvartfinalen mot Spania i deres eget VM i 2011. Og i den dramatiske OL-kvartfinalen mot Norge i 2012.

Begge kampene hadde Brasil potensiale til å vinne, men det er først i 2013 de har fått det ut. Det er ikke overraskende ut fra det brasilianske landslagets utvikling under Soubak.

Men ganske overraskende ut fra hva som har skjedd denne sesongen.

Seks av de største stjernene spiller i Hypo Niederösterreich med Soubak som trener. I Champions League-åpningen i høst tapte de 41-22 for Györ med lagvenninnen Amorim, Heidi Løke og Katrine Lunde. Til slutt klarte ikke brasse-Hypo en gang å gå videre til hovedrunden, men ble slått ut av suverene Györ og tyske Thüringer.

Men i VM har Brasil vært suverene. Helt inn i det hinsidige.