Denne vrakingen forteller alt

Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG.

UTELATT: Edinson Cavani., her mot Saint Etienne 18. desember. Foto: AFP

UTELATT: Edinson Cavani., her mot Saint Etienne 18. desember. Foto: AFP

byline-brenne2Beklager, Edinson Cavani (26)! Du er ikke blant årets ti beste spisser.

Utelatelsen fra VG Sportens førjulskåring over 2013s beste spisser krever faktisk en beklagelse. For året PSG-spissen har hatt, har vært rimelig solid, for å si det mildt.

Edinson Cavani har scoret 12 mål på 17 kamper for PSG i høst. I vår dunket han inn 19 baller for Napoli. Når dét ikke holder, forteller det alt om resten av kandidatene.

Da juryen startet arbeidet, var Gareth Bale i angrepskategorien, og dermed var nåløyet enda trangere. For mannen som alene skjøt Tottenham til 5. plass i Premier League, og siden har tatt Madrid med storm, ville vært selvskreven blant årets ti beste spisser.

Derfor var det med en viss lettelse juryen falt ned på at han, som Bayern Münchens Arjen Robben, skulle defineres på midtbanen. Dermed ble det én ekstra åpen plass – Diego Costa versus Edinson Cavani. Det skapte heftig debatt. Men spanskbrasilianerens elleville høst med 17 mål på 16 kamper, og bidraget hos Atletico Madrid som med Costas hjelp utfordrer Barcelona og Real Madrid, vippet ham inn – tross bare seks mål på våren i år. Også fordi La Liga er en sterkere konkurransearena enn et Ligue 1 i Frankrike hvor hovedstadslaget tross alt dominerer kraftig. Og hvor mørkluggen fra Salto i Uruguay må finne seg i et liv i skyggen av Zlatan Ibrahimovic – som vi plasserer på 3. plass i denne kåringen.

Dermed er han best av de normale fotballspillerne. Over er det nemlig utenomjordisk klasse: At Cristiano Ronaldo endte på topp var logisk og skjedde uten stor diskusjon. Med toppscore fra nær samtlige i juryen var han suveren, mens Lionel Messi på andreplass var like naturlig.

Det er Robin van Persies gullform i vår – da var han kanskje den aller beste målscoreren i verden – som redder hans deltakelse på listen. Lewandowski og Falcao er andre toppnavn med et fantastisk år bak seg, og selv om de ikke er på sitt aller heteste nå, var dette spillere vi ikke kunne utelate.

Den kanskje aller beste aller beste akkurat i disse dager, uten at vi får sett ham i Champions League, er Luis Suarez. Men det holder bare til 5. plass i dette selskapet.

For når VG Sportens 2013-kåring nå er i mål – et sted spissene på listen plasserer ballene ekstremt ofte – er det med ti monsterspisser rangert slik:

1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Zlatan. 4) Lewandowski. 5. Suarez. 6. Agüero. 7. van Persie. 8. Falcao. 9. Neymar. 10. Costa.

At du er uenig i minst én, tar jeg nærmest som en selvfølge!