Duoen som er borte i Bayern-dominansen

Dag 3 av VGs internasjonale fotballkåring, Bayern München-spiller 3 på topp. Franck Ribéry (30) var like suveren som klubbkamerat Manuel Neuer med nær toppscore fra samtlige i VGs jury.

UTE: Bastian Schweinsteiger og Javi Martínez bytter under Bundesliga-kampen mellom Bayern og Stuttgart i fjor. Foto: REUTERS

UTE: Bastian Schweinsteiger og Javi Martínez bytter under Bundesliga-kampen mellom Bayern og Stuttgart i fjor. Foto: REUTERS

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Med betydningen franskmannen har hatt for Bayern, som kan ta sin femte 2013-tittel i det pågående klubb-VM nå, var ikke det særlig overraskende. Heller ikke at Ribérys klubbkamerat og motstykke på høyrevingen, Arjen Robben, følger bak. Eller at uberegnelige Thomas Müller er inne på midtbanetoppen.

Øyvind Herrebrøden.

Øyvind Herrebrøden.

Den kunne egentlig vært tapetsert med Bayern-spillere. Eksempelvis var Mario Götze praktfull for Dortmund i vår, og etter hvert har han også gjort seg gjeldende i Bayern-drakten – etter den «forbudte» overgangen mellom Tysklands to beste klubber. Men er ikke med. Toni Kroos, mannen med tilslaget, er heller ingen dårlig fotballspiller, ei heller i 2013, men står også utenfor. Og vi klarte heller ikke finne plass til suksessduoen fra første halvdel av 2013: Javi Martínez (25) og Bastian Schweinsteiger (29).

Da tyskerne i vårens Champions League-semifinale påførte Barcelona klubbens største nederlag gjennom nær 60 års Europacuphistorie (7-0), satt jeg på Camp Nou i kamp to. Og måten Javi Martínez slepte de 190 centimeterne sine rundt, og så ut som om han hadde lest hvert eneste Barcelona-trekk uken i forveien, fascinerte.

Han hadde vært strålende for Athletic Bilbao også, blant annet mot Manchester United på Old Trafford. Og Bayern hadde tross alt sprengt overgangstaket og utløst 40 millioner Euro-klausulen for baskeren. Likevel hadde enkelte uttrykt skepsis i Tyskland. Den første dagen i mai 2013 var det få kritikere igjen. Runden i forveien dominerte duoen også mot Juventus (4-0 over to kamper) og til slutt var begge viktige da Dortmund ble slått i finalen.

Så hvorfor er han ikke med? Eller parhesten Schweinsteiger, han som bar Champions League-trofeet ut på Wembley da de skulle feire foran fansen?

For å ta han siste først: «Schweini» har et sterkt år. Men man sitter med et inntrykk av at han bare har vært jevnt, ganske god, ikke dominerende, ikke strålende. Mens Martínez har vært mye skadet på høsten (spilt 6 av 16 ligakamper). Kanskje er det i midtforsvaret fotballhjernen til Pep Guardiola har sett for seg Martínez? For backen Philipp Lahm har jo plutselig tatt grep om den defensive midtbaneplassen, som trolig ville passet Martínez best i Peps Bayern.

Utvelgelsen av de ti «nominerte» i hver lagdelkåring har vært vanskelig. Midtbanen virket å være mest vrien, helt til vi skulle bli enige om angriperne. Det var enda verre. Det kommer i morgen…

Er du enig i de 10 som VG har valgt ut som de beste midtbanespillerne i 2013?

Listen er:

1. Franck Ribéry

2. Arjen Robben

3. Andrés Iniesta

4. Andrea Pirlo

5. Gareth Bale

6. Mesut Özil

7. Thomas Müller

8. Yaya Touré

9. Xavi

10. Sergio Busquets