Hvor ble det av Linn Jørum Sulland?

UTE: De norske håndballjentene depper etter VM-exiten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

UTE: De norske håndballjentene depper etter VM-exiten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

BEOGRAD (VG) Etter medalje i ni strake mesterskap er det slutt. Angrepsspillet brøt sammen etter pause. Hvor var Linn Jørum Sulland?

Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Den beste norske høyrebacken kom på banen først etter 25 minutter av omgangen. Hvorfor?

Spør du meg, så spør jeg deg.

Men det er best å spørre Thorir Hergeirsson.

Sulland spilte glimrende selv om hun ikke traff på alle skuddene før pause. Fem målgivende pasninger og ganske perfekt samarbeid med Karoline Dyhre Breivang og strekspillerne Heidi Løke og Isabel Blanco. Norge spilte sin beste angrepshåndball i VM.

Likevel ble hun prioritert vekk til fordel for Tonje Nøstvold og senere Nora Mørk. Serbia tok over hele showet. Norge gikk fra 16 mål før pause til ni etter. Der lå tapet.

Sulland hadde to straffekast i første omgang, men fikk ikke ta straffer etter pause. I stedet bommet Nora Mørk og Linn-Kristin Riegelhuth Koren på de to kastene til Norge. Det er for meg helt uforståelig.

Før kampen fablet jeg om drømmefinale Norge-Brasil. Nå blir det heller en tidligere hjemreise enn planlagt.

Det startet så strålende da Katrine Lunde reddet straffer både fra Andrea Lekic Sanja Damjanovic og Biljana Filipovic. Men jentene fortsatte bare i angrep. Spillet rundt Løke og Blanco var fantastisk. Breivang og Sulland spilte millimeterpasninger og da Nora Mørk kom på banen mot slutten av omgangen løftet hun opp det hele til kunst.

Men forsvarskunstene manglet.

Dermed ble 9-4-ledelsen etter 15 minutter forvandlet til «bare» 16-15 ved pause. 11 baklengs på et kvarter har dette laget knapt opplevd tidligere. Det kunne bare bli bedre – selv om serberne viste en gnist og smalt til med alt de hadde.

Trykket var enormt og etter pause klarte Norge hverken å stå mot 15.900 på tribunen eller den tunge strekspilleren Dragana Cvijic. Hun overvant til og med Katrine Lunde.

Med Polen som semifinalemotstander hadde Norge hatt en 60-40-mulighet i semifinalen fredag kveld.  Det blir ingen ting av.

Polakkene har fått gjennombruddet og vant på humør og guts mot sure franske jenter i kvartfinalen. Frankrike klaget på dommerne. Polen strålte.

Det er forunderlig hvordan de franske jentene ikke har klart å få ut sitt beste de siste årene. Helt siden VM-sølvet i 2009 har vi hørt at de har alt som skal til for gull.

Tja.

I denne VM-kvartfinalen manglet i alle fall noe av det viktigste. Smilet.

Brasil slo Ungarn etter fire ekstraomganger – og jublet som de skulle ha vunnet VM-finalen nettopp. Etter å ha misset i kvartfinalen både i sitt egget VM (2011) og i London-OL (2012) var gleden enorm over endelig å komme til sambanasjonens første semifinale i håndballmesterskap.

Brasil skal ha OL i 2016 og er kommet i den ypperste verdenstoppen for å bli. Internasjonale stjerner som Eduarda Amorim (Györ) og Alexandra Nascimento (Hypo) har vært blant verdens beste spillere lenge, men brassene har ikke klart å knekke koden til medaljekampen før nå i kveld.

Og Norge er ute.