Tysk keeperknockout – mot én stemme

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG.

Bayern München-keeper Manuel Neuer (27) gjorde nesten helt rent bord da juryen avga sine stemmer i den store førjulskåringen.

byline-brenne2Inspirert av Eurovisions avstemningsregler har VG Sportens mest fotballskrudde hoder de siste ukene diskutert frem og tilbake, og deretter gitt poeng til verdens beste fotballspillere i 2013. 12 til den beste, 10 til nummer to, og deretter 8-7-6-5 også videre.

Først ut, i dag, er keeperplassen, og ikke uventet ble denne posisjonen utfordrende i kåringen. For det første fordi det bare er én målvakt i aksjon for hvert lag og utvalget dermed er lite, for det andre fordi feilene mannen med hanskene gjør ofte får mer oppmerksomhet enn solide utkast.

Keepere er egentlig som dommere; gjør de en usynlig kamp, har de ofte gjort jobben sin. De kan ha plassert seg i riktig posisjon slik at angriperen valgte bort å skyte, de kan ha kommandert forsvarsspillerne perfekt slik at motstanden ble kneblet eller de kan ha distribuert baller på en måte som skapte sjanser for medspillerne. Problemet er bare at fans og TV-seere – og også børsglade journalister – ofte utelukkende setter pris på spektakulære redninger.

Og mens for eksempel Espen Johnsen noen ganger var litt på halvdistanse, og likevel fikk kastet seg bakover og slått ballen til corner, har Real Madrid-legenden Iker Casillas ofte stått støtt og plukket baller lett som bare det.

Med Spanias landslagskeeper plassert i vårkulden av José Mourinho (og der har han forblitt), er imidlertid en obligatorisk topp ti-kandidat borte i vår 2013-kåring. Og antallet keeperprofiler i verden nå er ikke det helt store: VGs liste byr derfor på flere spillere som neppe ville blitt gjenkjent på Karl Johans Gate. Men fantastiske keepere er det likevel, faktisk er vel rollen den som har utviklet seg mest de siste årene, og diskusjonene i Akersgata 55 har gått friskt – først og fremst om spillerne litt nede på listen.

Hugo Lloris fra Tottenham var lenge aktuell, det samme var Premier League-mester David de Gea, mens Sirigu fra fremgangsrike PSG, Chelseas trygghet Petr Cech, tyskertalentet Marc-André Ter Stegen og Brasil-keeper Julio Cesar alle ble veid og funnet for lette.

Nummer én for oss er imidlertid soleklar: 27 år gamle Manuel Neuer har vunnet alt med Bayern München (serie, cup og Champions League), og er også en del av de tyske verdensmesterkandidatene.

JUVAS MANN: Thibaut Courtois. Foto: AFP

JUVAS MANN: Thibaut Courtois. Foto: AFP

I VG-kåringen fikk den høyreiste målvakten hele 82 av totalt 84 poeng. Bare faktaekspert Geir Juva slo til med en tier fremfor toppscoren 12 fra de øvrige sju jurymedlemmene (Trond Johannessen, Sindre Øgar, Truls Dæhli, Øyvind Herrebrøden, Knut Espen Svegaarden og undertegnede). Begrunnelsen: At Neuer i seiersmaskinen fra Allianz Arena sjelden er like synlig i triumfene. Det vandrende fotballeksikonet, med fartstid i VG fra 1984, satte i stedet Atletico-keeper Thibaut Courtois som nummer én. Men ingen av spillerne i kåringen – de øvrige lagdelene publiseres de neste dagene – kommer like ut like suveren som Neuer i denne kåringen:

1. Manuel Neuer (Bayern München/Tyskland)
2. Gianluigi Buffon (Juventus/Italia)
3. Thibaut Courtois (Atlético Madrid/Belgia)
4. Víctor Valdés (Barcelona/Spania)
5. Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund/Tyskland)
6. Samir Handanovic (Inter/Slovenia)
7. Diego Lopez (Real Madrid/Spania)
8. Wilfredo Caballero (Málaga/Argentina)
9. Vincent Enyeama (Lille/Nigeria)
10. Asmir Begovic (Stoke/Bosnia)

Hva synes du om VGs vurdering?