Slik blir du narret av håndballjentene

RETT PÅ MÅL: Heidi Løke kom tilbake med tre kjappe scoringer før pause. Her briljerer dagens burdsdagsbarn (31) med venstrearmen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

RETT PÅ MÅL: Heidi Løke kom tilbake med tre kjappe scoringer før pause. Her briljerer dagens burdsdagsbarn (31) med venstrearmen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

ZRENJANIN (VG)  Det skjer i mesterskap etter mesterskap. Norge starter med noen irriterende svake kamper. Ekspertene uffer seg. Og så kommer plutselig fremgangen. Det skjedde i kveld. 26-21 over Angola var ikke perfekt. Ting må bli bedre. Men fremgang var klar. Hvorfor har det ikke kommet før?

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Er de nervøse? Dårlig forberedt? Sliter med motivasjonen? Trenger tid til å spille seg inn i VM? Fire ganger nei.

Norge har trent tungt. Først nå slipper de opp. Planen er å skape en kraftig formtopp når VM avgjøres i neste uke. Du så det kanskje selv i kveld. Beina gikk litt fortere mot Angola. Hodene var litt klarere.Taklingene traff oftere. Kontringsmålene kom enklere.

Tirsdag kjørte jentene styrketrening med maks belastning foran oppgjøret mot Paraguay. Du kan prøve en slik økt selv. Tipper du kjenner den litt utover ettermiddagen. Jentene merket det i hvert fall i beina underveis, så det ut som.

Men Thorir Hergeirsson er er soleklar på at det må til. For sluttresultatet av VM er det revnende likegyldig hvor mye man slår dårlige nasjoner. Norge har blodtrent helt siden 25. november. Også foran oppkjøringskampene i Drammen pepret de på med tunge økter før kampene. De har holdt trykket helt til nå både med styrke, løping og lange håndballpass.

Under Brasil-VM for to år siden slet spillerne tungt i åpningstapet mot Tyskland, men moste på videre med trening. De fire utslagskampene ble vunnet med et snitt på åtte mål. Inkludert 32-24 over Frankrike i VM-finalen. Helt fantastisk.

Det var full klaff og fullstendig eufori, og  seerrekord med 1,6 millioner finaleseere på TV 2. En helt kokos idrettsprestasjon. Norge hadde jo omtrent dobbelt så mye krefter som motstanderne når VM-gullet skulle avgjøres.

En slik utløsning er vond å gjenta. I London-OL kom det også til slutt, men der spilte nerver, forventningspress og småskader Norge flere puss enn de satte pris på. Kanskje trente de for hardt gjennom sommeren. Heller ikke fjorårets EM var fulltreff bare noen måneder etter OL-triumfen.

Men her i Serbia virker det som om Norge har full kontroll på formutviklingen. Nå venter Polen i morgen og Tsjekkia i en forventet åttendelsfinale mandag.  Innimellom der ligger også to treningsdager. De blir litt roligere. Formen skal finpusses til cupspillet.

For TV-seere, eksperter og journalister er det fort gjort å bli narret av Norges svake prestasjoner mot Paraguay og Argentina.

For motstanderne er det fort gjort å bli narret av Norges sterke prestasjoner mot slutten VM.

Hva tror du?