Derfor snakker Hergeirsson Nora Mørk ned

STJERNEN OG SJEFEN: Thorir hergeirsson er ikke like imponert over Nora Mørk som alle andre. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

STJERNEN OG SJEFEN: Thorir hergeirsson er ikke like imponert over Nora Mørk som alle andre. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

ZRENJANIN (VG) Thorir Hergeirsson har en plan med Nora Mørk. Den er enkel. Hun skal spille sin aller beste håndball 22. desember.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Av Jostein Overvik, sportsreporter i VG

I kveld leverte Nora Mørk – i en ganske begredelig norsk forestilling – brukbart  i de periodene hun fikk spille. Hun går på banen med naturlig selvtillit. Den lar seg ikke påvirke av en skuddbom eller en dum feil.

Slikt var ellers mangelvare hos håndballjentene i kveld. Flere av dem  av dem både tvilte og underpresterte i perioder.

Landslagssjefen har lett for å høres litt muggen ut når temaet er Nora Mørk. Han kan med fordel smile litt mer. Engasjementet hennes for håndballspillet er jo til å bli glad av. Men jeg kan faktisk skjønne at det var like naturlig for ham kalle henne «hodeløs og hårreisende» som «genial og eksellent» etter VM-åpningen.

Det handler om å  helle litt kaldt vann i hennes hete blod  – og se til at kraftpakkens krefter holder helt til bitte lille julaften. Hergeirsson synes det er en særdeles dårlig idé å gi den unge stjernespilleren en rolle som kan tolkes som større enn laget.

Slike tanker tror jeg Nora selv ikke sysler med. Hun vil bare vinne med Norge. Det er vanskelig å se noen motsetninger mellom den rutinerte sjefen og den nye stjernen. Rollefordelingen virker klar nok.

Det er greit at Nora Mørk lykkes mot Spania og Argentina. Men vi er fortsatt bare i oppbygningen av VM. Det er neste uke som er viktig. Alle håndballjentenes drømmer ender jo opp i VM-finalen 22. desember.

Hergeirsson får millionlønn for å røkte Håndballforbundets målsetting om å kjempe om medaljene i hvert bidige mesterskap. Det har han klart fem ganger på rad siden ansettelsen i 2009.

Han er resultatansvarlig og ser det nok ikke som en selvfølge at Nora Mørk – etter nesten tre års fravær –  skal holde tvers gjennom ni kamper på 16 dager i VM. Det dummeste av alt vil være om hun bruker krefter på å ta av etter de første kampene i gruppespillet.

Det er i kvartfinalen, semien og i VM-finalen Norge trenger Mørk på sitt aller ypperste.

Det var mye oppstuss rundt henne under EM på Lillehammer for tre år siden også. Da sa det nesten stopp for Nora Mørk under avslutningen i Danmark. Helt andre spillere sto frem og sikret EM-gullet. 19-åringen var lagets svakeste ledd i semifinalen og finalen.

Hun har helt klart vokst siden den gang, men mangler litt i mesterskapserfaring. Hun er ikke durkdreven og kan slukne om de rette grepene ikke tas rundt henne under veis i mesterskapet. Thorir Hergeirsson er ansvalig for at det skjer.

Nora Mørk overrasker stadig. Hun har «tenkt» seg bedre gjennom det to år lange skademarerittet. Etter min mening er det helt sensasjonelt godt gjort. Norges venstrehendte stjernespiller har noe helt spesielt. Hun er selve julestjernen i dette adventsmesterskapet her i Serbia.

Det ville være synd om hun slukner lenge før høytiden virkelig setter inn.