Gullmedaljens forbannelse

Bilde

Petter Northug forbannelse_edited-1Først Petter Northug, deretter Dario Cologna og så Johan Olsson. Alle har blitt satt sjakk matt i løpet av OL-oppkjøringen. Tilfeldig? Alle tok i alle fall gull i VM sist vinter.

Av Nils Christian Mangelrød – Journalist VG Sporten

Sus og dus, og smaken av gull, på toppen av seierspallen i Val di Fiemme for 9 måneder siden, var kanskje gøy da. Nå i det OL-vinteren setter i gang vet vi at gullmedaljens bakside smaker langt dårligere.

Det ligner mer og mer en forbannelse over de som tok gull i Italia i februar og mars. «Gullmedaljespøkelset» har herjet nesten som en moderne form for svartedauen over gullfolket.

– Alle de som er syke nå gjør det bra i OL, slik er det bare, sier Northug om forfallene.

Først ut var Petter Northug. Viruset startet som en forkjølelse allerede i juli, fortsatte som en lang frustrasjon i august, september og oktober, og var ikke gravlagt før 60 dager var gått. Katastrofe 1.

Dario Cologna var nestemann ut som bukket under. En feiende flott treningstur ble avsluttet to hundre meter for tidlig, da ankelen sa takk for seg nylig. Klart verre enn Northug, mente Northug og farvel til Colognas gode OL-oppladning. Katastrofe 2.

Så trodde man kanskje gullforbannelsen ville spare krefter til senere i den viktige OL-sesongen, men den reiste rett til «søta bror». Northugs tirader psyker kanskje ut en og annen svenske. Men det må gullmedalje til for virkelig å bli slått ut hos nabofolket.

For heller ikke femmilsmester Johan Olsson har sluppet unna. Først skade tidligere i høst, men det var ikke nok. Nå ryker også sesongstarten på grunn av infeksjon de siste ukene. Katastrofe 3.

Nå er det bare Northug som er å se i Kuusamo. Ingen Olsson og ingen Cologna. Men Northug mener alle tre bare har en fordel og mener at toppform nå kan tappe kroppen for form like mye som det bygger form mot OL:

– Jeg tror det er en fordel å være utenfor her. Det samme skjedde før VM på hjemmebane og da klarte jeg å få en skikkelig topp, sier Northug.

Vel vel slik er det lett å tale når han allerede er på vei opp etter å ha blitt slått ut av medaljens bakside.

La gå at Marit Bjørgens tre indivuduelle gull kun kvalifiserte til å stå over sesongstarten «for å være på sikre siden». Men det er vel kanskje et tegn på at Therese Johaug med sin ene individuelle gullmedalje fra sist vinter skal passe seg for gullmedaljens bakside!

Det er bare november ennå og denne sesongen kan vise seg å bli ubehagelig interessant for de som hadde gull i snora rundt halsen sist vinter. Medaljen har vist seg tung å bære til nå.

Det er bare å benke seg og følge spent med på fortsettelsen!

Skjebnedager for Dortmund – og Götze kan få «grisehode-mottagelse»

 

 

      Hele forsvaret ute. To skjebnekamper på tre dager. Nå er det drama i Borussia Dortmund-leiren, og hva passer vel da bedre enn at Bayern München og fansens gamle favoritt Mario Götze kommer på besøk…

     Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

     Jürgen Klopp ble hele Europas treneryndling da hans sjarmerende Dortmund spilte seg helt frem til Champions League-finalen i mai, der det ble 1-2 tap for nettopp Bayern, den irriterende gode storebroren.

Årets sesong åpnet også forrykende: 4-2 over Bayern München i den tyske supercupfinalen, en tilsynelatende kontrollert start i Champions League og bare ett poeng etter Bayern München etter 11 serierunder.

BETENKT: - Det var en vond kveld på tirsdag, men vi har fått noen dager til å venne oss til situasjonen. Nå vil vi se fremover og spille fotball, sa Jürgen Klopp på pressekonferansen i går. Foto: AP

BETENKT: – Det var en vond kveld på tirsdag, men vi har fått noen dager til å venne oss til situasjonen. Nå vil vi se fremover og spille fotball, sa Jürgen Klopp på pressekonferansen i går. Foto: AP

Men så ble det uorden i rekkene: Først vant Arsenal på Westfalenstadion – deretter ble det 1-2-nederlag for Wolfsburg i ligaen. I tillegg er det blitt store skadeproblemer i forsvarsfireren. Og plutselig er det faktisk slik at hele Borussia Dortmunds sesong kan defineres i løpet av de tre neste dagene:

¤¤ Hjemmekampen mot Bayern München (som du kan se på Eurosport klokken 18.30) er  Tysklands «Clasico», av mange derfor kalt «Der Klassiker». Det er fristende å antyde at et tap vil bety at Borussia kan begynne å vinke farvel til seriegulldrømmen allerede. Da vil det være syv poeng opp til Bayern München, noe som i og for seg høres overkommelig ut, med 21 serierunder igjen. Men forrige sesong ga Bayern München fra seg 11 poeng (fire uavgjort og ett tap), og etter å ha rundet en tredjedel av sesongen holder fjorårsskjemaet: Bare fire poeng (to uavgjort) er blitt borte. Dessuten har Bayern München akkurat satt ny Bundesliga-rekord; 37 seriekamper på rad uten tap. Konklusjon: Borussia Dortmund bør nok unngå å tape…

¤¤ Bare tre døgn etter kraftanstrengelsen mot Bayern venter mer dramatikk, og en kanskje enda viktigere kamp, mot Napoli i Champions League. Store penger, oppimot flere hundre millioner, står på spill. Bare tre poeng er godt nok for tyskerne. Uavgjort eller Napoli-seier sender etter alt å dømme fjorårsfinalisten ut av turneringen (da er det syltynne håpet at Arsenal ikke tar flere poeng). Med seier vil det hele avgjøres i bortekampen mot Marseille i siste runde.

Men først Bayern München, et lag som etter supercupfinaletapet for Dortmund har 18 strake kamper uten tap. 16 av dem er vunnet. I dag er både Franck Ribery og Bastian Schweinsteiger ute, men slikt er man vant til og rustet for i den klubben. Bayern har flest penger, bredest stall og flust av muligheter, selv om Ribery er kinkig å erstatte. Kanskje får Mario Götze (21) starte kampen, hvis Pep Guardiola ikke tenker at møtet med gamle fans vil forstyrre for mye.

VÅGER DE? Mario Götze (til høyre) kan vente seg litt av et møte med Westfalenstadion i kveld, dersom Pep Guardiola lar ham få spille. Foto: AP

VÅGER DE? Mario Götze (til høyre) kan vente seg litt av et møte med Westfalenstadion i kveld, dersom Pep Guardiola lar ham få spille. Foto: AP

«Super-Mario» kom til Dortmund som 8-åring og forlot klubben i våres. Borussia Dortmund har kanskje Europas mest intense supportere, og man jo bare prøve å tenke seg hva slags mottagelse som venter deres tidligere favoritt. Eks-Dortmund-keeper Jens Lehmann sier rett ut at dersom han hadde vært trener hadde han ikke latt Götze starte. «Han bør spille med ørepropper og holde seg mest mulig midt på banen. Han bør unngå å ta innkast og cornere, for da er han veldig tett på tilskuerne,» er rådet Lehmann gir i tyske aviser.

UFORGLEMMELIG: Luis Figo fikk et grisehode kastet etter seg da han tok corner på Camp Nou i Barcelona, som Real Madrid-spiller. Foto: AP

UFORGLEMMELIG: Luis Figo fikk et grisehode kastet etter seg da han tok corner på Camp Nou i Barcelona, som Real Madrid-spiller. Foto: AP

Tyske aviser har minnet om hva som skjedde da Luis Figo, i Real Madrid-drakt, var tilbake i Barcelona i 2002: Figo ble pepret fra tribunen, og fikk til og med et grisehode slengt etter seg da han skulle ta corner. Kampen måtte stoppes i et kvarters tid. Så ille blir det forhåpentligvis ikke i Dortmund, men Mario Götze vet nok bedre enn noen hva han kan forvente seg fra de 80.000 på tribunen.

Og Borussia-fansen blir ekstra viktig i kveld. Jürgen Klopps lag trenger hjelp. For om Bayern har sine skader ser det enda verre ut i Dortmund. Etter at både Mats Hummels og Marcel Schmelzer ble skadet mot England på tirsdag er i hele forsvarsfireren ute: Høyreback Lukas Piszczek (på vei tilbake etter et halvt år ute), midtstopper Hummels (ute til januar), midtstopper Neven Subotic (ute hele sesongen, korsbåndskadet) og venstreback Schmelzer (kan miste de tre neste ukene).

Kevin Grosskreutz har fungert bra på høyrebacken i Piszczeks fravær, så den plassen er ikke problemet. Greske Sokratis, oppglødd over at han skal til VM med Hellas, tar nok en stopperplass. Kanskje trekkes landslagsspiller Sven Bender ned i midtforsvaret. U-landslagsspiller Erik Durm er aktuell som venstreback, selv om Grosskreutz også kan flyttes over og «Kuba» Blaszczykowski trekkes ned. Jürgen Klopp er i en såpass desperat situasjon at han for tre dager siden hentet inn Manuel Friedrich, 34-årige stopperveteran som har vært klubbløs siden han forlot Bayer Leverkusen denne sommeren. Det spekuleres faktisk i at han kan få sin debut allerede mot Bayern.

Borussia Dortmund får satse på at målmaskinen Robert Lewandowski gjør jobben sin. Snart skal han jo til Bayern han også…

Seieren som overgår alt i norsk idrett

Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG.

Magnus Carlsen (22) har akkurat skrevet seg inn i norsk idrettshistorie – med den aller vakreste gullskrift vi har sett.

bs1251221-copy-jpgsj-844

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen. Foto: Bjørn S. Delebekk

breneFra stormestertittelen ble sikret som 13-åring, via VM-gullet i lynsjakk, verdensenerposisjonen og tidenes ratingrekord tidligere i år, har Carlsen i dag kronet eventyret om seg selv med det eneste han har manglet: Verdensmestertittelen.

Måten han kan tenke scenarioer på, forståelsen av sjakk som er lagret i hjernen og den offensive innstillingen ved brettet er like imponerende som det er vanskelig å begripe.

Det som imidlertid er klart, etter at Norge fikk sin første verdensmester i sjakk i dag, er at måten Carlsen har veltet den regjerende mesteren på er mer suveren enn vi har sett i sjakk-VM siden 1910.

Og da nærmer vi oss kjernen i dimensjonen på Lommedalen-mannens prestasjon: Vi snakker om en udiskutabel ener i en sport som anslagsvis bedrives av 600 millioner jordboere.

Blant de 20 beste på verdensrankingen i sjakk er hele 15 nasjoner, blant dem folkerike India, Kina, USA og Russland, representert.

Diskusjonen om sjakk er sport eller ikke blir et sidespor nå, selv om også jeg forstår at svarte og hvite brikker som flyttes er et stykke unna fysisk kappestrid slik mange tradisjonelt forstår sportsbegrepet.

Men når man har plassert sjakken på sportssidene, er det på grunn av åpenbare likheter med øvrig konkurranseidrett. Det er mann mot mann uten hjelp (eller flaks) i bildet, og IOC har anerkjent sjakk som idrett siden 1999. Faktisk ser hele 115 IOC-medlemsland spillet med sportslige briller – og Carlsens VM-offer Vishy Anand er kåret til årtusenets største idrettsutøver i India.

Med et hundreårsbarn som Magnus Carlsen tilhørende vårt lille land, har det vært lett for VG å vende det andre kinnet til og innlemme mesteren blant øvrige idrettsmenn.

Så – på en dag som denne – hvor kan man egentlig plassere Carlsens VM-prestasjon i et norsk, idrettshistorisk perspektiv?

HISTORISK GULL: Vebjørn Rodal vinner her OL-gull i Atlanta-OL i 1996. Foto: Mattis Sandblad

HISTORISK GULL: Vebjørn Rodal vinner her OL-gull i Atlanta-OL i 1996. Foto: Mattis Sandblad

Uten å ta noe bort i fra norske helter i langrenn, roing eller spyd: Jeg sliter med å finne noe annet svar enn øverst. Definitivt over alt Norge har gjort i vinteridrett. Over atletene Jon Rønningen, Andreas Thorkildsen, Olaf Tufte, og Knut Holmann, som alle har forsvart sine gull i sommer-OL. Over Alexander Dale Oens VM-gull i svømming og Vebjørn Rodals 800 meter-gull fra Atlanta-OL. Og over Norges ikoniske 2-1-seier mot Brasil i fotball-VM 1998.

Naturligvis kan ikke den følelsesmessige begeistringen av det siste håndtrykket i Chennai konkurrere med et feststemt Karl Johan i Flonaldo-rus, men sportsfaglig er prestasjonen større.

Rett og slett fordi Carlsen har passert flere konkurrenter i verden enn noen andre nordmenn på veien til den enkelte idretts ultimate triumf.

Men Carlsen er ikke tidenes norske idrettshelt – ennå. Sonia Hennies monumentale dominans med 10 VM-gull og tre OL-gull på 20- og 30-tallet i datidens verdensidrett kunstløp er allment anerkjent som best i den kategorien.

Ved å bli den 20. verdensmesteren siden 1886 er imidlertid Carlsen i rute til å kunne bli både tidenes sjakkspiller, og dermed naturligvis også Norges fremste idrettsutøver gjennom tidende. Vi har mye å glede oss til, for å si det forsiktig, og allerede neste år skal han forsvare VM-tittelen.

Men nå skal vi bare glede oss over verdens beste Carlsens fantastiske seier.

Synes du VM-seieren er den største prestasjonen i norsk idrett?

@vgnettbrenne99

Har noen sett den neste Petter Northug?

KJAPP I REPLIKKEN: Petter Northug snakker med pressen etter å ha tatt gull på VM-stafetten i  Val di Fiemme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

KJAPP I REPLIKKEN: Petter Northug snakker med pressen etter å ha tatt gull på VM-stafetten i Val di Fiemme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

BEITOSTØLEN (VG) Hvor er den neste Petter Northug? Er han her på Beitostølen?

Av Camilla Vesteng, journalist i VG.

Det er bare én Petter Northug. Og det er for så vidt nok. Men det hadde vært moro med en ny, uredd skiløper, som er like tøff i meldingene – og ikke minst i huet – som Petter Northug. En som har et unikt talent som får skigale Norge til å heie og hoie og måpe i begeistring. Som gir oss noe å prate om i lunsjpausene og når vennegjengen møtes. Som får barn til å trekke på seg skidressen for å øve på Northug-rykket.

Jeg var på nasjonal åpning for langrennsløperne på Beitostølen for første gang i 2006. Da var Northug helt fersk på landslaget. Forventningene til nykommeren var enorme. Alle snakket om Northug. Og nå, syv år etter, snakker fortsatt alle om Northug på Beitostølen.

I begynnelsen av 2006 ble han (som godt kjent) vraket fra OL-troppen til Torino. Han slo Frode Estil og vant tremila i NM og knuste Tore Ruud Hofstad på sisteetappen på NM-stafetten. Og meldingen kom: «Og æ ska faen itj til OL». Etterpå har han vært vår (og verdens) i særklasse beste mannlige skiløper. Uten Northug hadde Norge tatt to VM-gull i Liberec i 2009, og ikke et eneste gull siden.

Det er snart åtte år siden han slo gjennom. Når kommer den neste norske mannlige superstjernen på langrennsski?

Går han rundt her på Beitostølen og venter på å komme i gang med skisesongen, og å få vise seg frem?

Norge tok ingen gull i junior-VM tidligere i år. Bjørn Vidar Suhr tok bronse på sprinten, bak en tysker og en russer. I U23-VM ble det ingen medalje i det hele tatt (blant jentene tok Ragnhild Haga tok to gull).

Derfor er det grunn til å tro at den neste Petter Northug har skjult seg ganske godt frem til nå. På den annen side kan man jo spørre seg: Kan vi forvente en ny Northug? Kan det komme en ny norsk løper som har et så ekstremt talent at han kan dominere i langrenn så sterkt som Northug har gjort?

Og apropos Northug, kan han fortsette og levere som han har gjort siden 2006? Han har tatt to eller tre gull i alle mesterskapene siden 2009. I 2007 ble det «bare» ett VM-gull, da han sørget for tidenes knockoutspurt på VM-stafetten i Sapporo, etter at han noen dager tidligere har satt staven mellom benene og falt fra kampen om gull på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Det er noen spørsmål rundt Northug nå? Har han fått trent godt nok foran sesongen? Hva er resultatet av viruset som satte ham ut av trening i ukevis? Er Northug i form til å kjempe om seier her på Beitostølen? Er han i form til verdenscupstarten i Kuusamo neste helg? Kommer han i toppform til Tour de Ski? Og treffer han med toppformen til OL? Hvordan går det med Norges langrennsherrer om Northug ikke kommer i form til OL? Hvem skal gå sisteetappen på stafetten da?

Vi har mange gode langrennsherrer. Mange kan ta medalje. Eldar Rønning. Martin Johnsrud Sundby. Sjur Røthe. Tord Asle Gjerdalen.

Men kommer det en norsk overraskelse som blander seg inn i kampen om en OL-plass i løpet av sesongen, som Northug gjorde for snart åtte år siden? Jeg kan ikke se ham. Kan du? Hvis du er der. Meld deg. Første sjanse er fredag.

Ronaldo kan ha sutret seg bort fra Gullballen

VERDENS BESTE? Cristiano Ronaldo på Friends Arena i går. Foto: AFP

VERDENS BESTE? Cristiano Ronaldo på Friends Arena i går. Foto: AFP

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG

STOCKHOLM (VG) Et mulig paradoks i fotballåret 2013: Cristiano Ronaldos enorme vinnervilje gjør at han ikke vinner Gullballen.

– Jeg skal like å se trynet på Ronaldo hvis Messi får Gullballen, sa min journalistkollega under frokosten på Rica Hotel Kungsgatan i novembertrivelige Stockholm i morges.

Sindre Øgar, journalist i VG

Sindre Øgar, journalist i VG

Ronaldo har et kroppsspråk som ikke er særlig sympatisk. Han er en sutrekopp. Derfor er det mange som ikke liker ham.

Og som ikke vil innse hvor god han faktisk er.

Sutringen kommer når Ronaldo ikke får viljen sin. Når han ikke får frispark. Når en medspiller slår en pasning i et rom Ronaldo ikke befinner seg i. Sutringen er på en eller måte styrt av Ronaldos enorme ønske om å lykkes. Om å vinne. Om å være best.

Sett på denne måten kan vinnerviljen hans i ytterste konsekvens gjøre at han ikke vinner Gullballen i år. Selv om han skulle fortjene den.

FIFA Ballon d’Or, eller Gullballen som vi sier i Norge, deles ut etter stemmer fra landslagssjefer, landslagskapteiner og journalister. Mennesker som styres av både følelser og fornuft.

Cristiano Ronaldo er kanskje den beste fotballspilleren, men han er ikke den beste politikeren. Han spiller den mest effektive fotballen, men han er ingen vinner i fotballvalgkampen.

På 12.35-flyet fra Arlanda til Gardermoen skrev jeg følgende i dag:

Jeg undres over én ting. Allerede i midten november hadde Per-Mathias Høgmo og Brede Hangeland avgitt sine stemmer. Er ikke det litt i tidligste laget? Bør man ikke vente lengst mulig før man oppsummerer året?

Da jeg landet så jeg at tidsfristen har blitt endret fra 15. til 29. november.

Høgmo valgte Zlatan, og begrunnet det med bedre prestasjoner enn Ronaldo på landslaget.

I går satt jeg på pressetribunen på herlige Friends Arena og fulgte med på begge to (for en magisk opplevelse!).

Showet som ble levert var kanskje ikke overraskende. Likevel, det var vanskelig å fordøye det man hadde sett. Ronaldo ble nesten for god utover i kampen.

Jeg er mest imponert over at han har så god kontroll i avslutningsøyeblikkene – uansett om han kommer i fart, har folk i ryggen, er på vei bort fra mål eller møter på utfordringer som får andre til å skjelve.

I 2013 har han 66 mål på 55 kamper for klubb- og landslag. Ingen er i nærheten av det. For landslaget: 10 mål på 9 kamper.

Jeg sier ikke at Ronaldo skal ha Gullballen, men det blir vanskelig å komme utenom han. Spørsmålet man må stille seg er: Finnes det noen som er bedre enn ham?

Tror du Ronaldo straffes på grunn av faktene på banen? Og hvem mener du fortjener å vinne Gullballen?

31 år siden sist: Trist uten Norden i VM

Etter 14 fotballmesterskap på rad med nordisk deltagelse er det slutt. Det føles trist – men ikke uventet – at  ingen nordiske lag skal til VM i Brasil. 

EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Selvsagt vil Zlatan Ibrahimovic være savnet i Brasil-VM. Han tapte superduellen mot Ronaldo 2-4. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Selvsagt vil Zlatan Ibrahimovic være savnet i Brasil-VM. Han tapte superduellen mot Cristiano Ronaldo 2-4. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Ironisk. Antagelig er Zlatan tidenes nordiske fotballspiller, men det hjelper ikke når han spiller på et for dårlig landslag. Ingen tvil om at Portugal og Ronaldo fortjente VM-plassen. Og rundt om i verden ville nok Ronaldo blitt mer savnet enn Zlatan.

VM i sambalandet blir sikkert praktfulllt for ham, men for oss her i nord mangler den skandinaiviske dimensjonen for første gang siden Spania-VM i 1982. Selv om Norge bare har deltatt i tre av de 14 mesterskapene siden, har det alltid vært en svensk eller dansk kamp å glede seg til.

Det har gitt VM- elller EM-festen en ekstra farge.

Nå mangler den nordiske koloritten. Synd for oss.

Resten av verden skulle nok gjerne også ha sett Zlatan i VM, men bryr seg ellers ikke. For det er lenge siden Sverige og Danmark har dominert fotballmesterskap. Tendensen har vært fallende i mange år.

Det er 21 år siden Richard Møller Nielsens Danmark vant et sensasjonelt  EM-gull og 19 år siden Sverige kapret bronsen i USA-VM. Etter at svenskene var sjanseløse mot hjemmenasjonen Tyskland i åttendelsfinalen av 2006-VM kom hverken Sverige eller Danmark kommet seg videre fra gruppespillet i de tre neste mesterskapene.

Nå er de heller ikke der.

Mens Norge skuffet kapitalt i VM-kvaliken og aldri var i nærheten av VM-deltagelse. Island hadde den posisjonen, men ble jo også solid satt på plass av Kroatia.

Norden er helt ute.

Tilfeldig?

Selvsagt ikke.

De nordiske landslagene kan ikke ha hengt med i utviklingen.

Og nå er Drillo (71) historie. Danskenes mangeårige sjef Morten Olsen (64) slutter også. Lars Lagerbäck (65) løftet Sverige inn i en rekke mesterskap og har hevet Island, men hører vel ikke akkurat fremtiden til han heller.

Så får vi se hva Erik Hamrén (56) velger å gjøre etter Sveriges exit.

De fem nordiske nasjonene har omtrent 7,5 prosent av økonomien i Europa og 3,5 prosent av folketallet i vår verdensdel. Men utgjør 0 prosent av de 13 nasjonene som deltar i fotball-VM.

Norden har gode ressurser. Pluss Zlatan.

Men det er ikke nok.

Trist, men veldig sant.

Zlatan var helt sjef – Sverige ble knust av en maskin

 

FOR EN MANN: Cristiano Ronaldo jubler for scoring på Friends Arena. Foto: AFP

FOR EN MANN: Cristiano Ronaldo jubler for scoring på Friends Arena. Foto: AFP

Av Sindre Øgar, sportsjounalist i VG

FRIENDS ARENA (VG) Zlatan Ibrahimovic (32) er sterk som en svensk bjørn og serverer Sebastian Larsson (28) en fantastisk målsjanse. I neste minutt scorer Cristiano Ronaldo (28).

Sindre Øgar, journalist i VG

Sindre Øgar, journalist i VG

Det var tre fantastiske prestasjoner, og én dårlig. Forarbeidet til Zlatan. Avslutningen til Larsson. Moutinhos pasning. Og Ronaldos skudd. Jeg vet ikke nøyaktig hvor lang tid det tok, men alt skjedde i løpet av et knapt minutt.

Minuttet knuste Sveriges VM-drøm. I rundt 20 minutter.

For så var det Zlatan sin tur. Først gjorde han smågutt av Bruno Alves i en luftduell, utlignet med hodet og freste opp i ansiktet på Pepe. Så klinket han et frispark i hjørnet. 2-1 og Sverige trengte bare ett til for å gå hele veien til Brasil.

Da ble det ellevilt på Friends Arena. Den svenske landslagsarenaen har fått kritikk for dårlig akustikk. Jeg skjønner ikke hvorfor akkurat nå.

Det var bare å jage 3-1-scoringen. Pøse på fremover. Heia Sverige! Aftonbladets forside «Vi ber dig, Zlatan…FRÄLS OSS igjen!» begynte å gi mening. Flere på Friends trodde nok at de kunne gå på vannet til Brasil på dette tidspunktet.

Men: De hadde glemt at Portugal har en maskin.

I løpet av to minutter scoret Cristiano Ronaldo to fabelaktige mål. Sverige 2. Portugal 3. Zlatan 2. Ronaldo 3. Det var kanskje akkurat som ventet, fordi Ronaldo var livsfarlig hele den siste timen på Friends Arena, men likevel trodde jeg ikke helt det jeg så.

Ronaldo har nå 66 mål på 55 kamper for klubb- og landslag i kalenderåret 2013.

Det er en så massiv statistikk at den er vanskelig å fatte. For Portugal har han ti mål på ni kamper dette året. Derfor skal han til VM. Derfor skal Portugal til VM. Og derfor blir Zlatan hjemme.

Dessverre for alle oss som elsker ham.

.

 

Herlig galskap med kilt og sekkepiper

 

TARTAN ARMY: Skottene lagde god stemning på Aker stadion i Molde. Foto: NTB Scanpix

TARTAN ARMY: Skottene lagde god stemning på Aker stadion i Molde. Foto: NTB Scanpix

MOLDE (VG) (Norge-Skottland 0-1) Det er over 15 år siden Skottland kvalifiserte seg for et mesterskap, men likevel møter skotter opp på kamp som om det skal være deres siste.

Av Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VG

“When you hear the noise of The Tartan Army Boys, we’ll be coming down the road.”

Sangen gikk fra start av.

Reisefølgets prestasjoner fremstår betraktelig mer imponerende enn det hva det skotske laget har fått til på banen de siste årene. I flere dager har de satt farge på Molde med sang, sekkepiper og et upåklagelig humør. Under kampen rakket de blant annet ned på de norske ølprisene. Selvsagt med glimt i øyet.

Og det var aldri et tema å bytte bort kilten med noe varmere da snøen lavet ned.

I 1998 spilte Norge 1-1 mot Skottland i Frankrike, og siden den gang har ikke britene vært med i et eneste mesterskap.

Da er det beundringsverdig at de velger å ta den kronglete reiseruten til Molde – særlig når du kommer fra et land der lønnen for mannen i gata er betraktelig lavere enn i Norge.

Så kan du velge selv om du synes det er vakkert eller idiotisk at voksne menn velger å stå i kilt en iskald og sur novemberkveld.

Et bevis på kjærlighet er det i hvert fall. At et hundretalls mennesker bruker flere fridager på en fotballkamp som egentlig ikke betyr noen verdens ting.

Men de fikk godt betalt med seier i Molde.

Samtidig fikk Per-Mathias Høgmos landslag en smell mot et lag han har vært klar på at må være bak oss dersom det skal bli EM i Frankrike. De første 25 minuttene var svært oppløftende, men etter pause var ikke rytmen i hans mannskap like gode. I tillegg må det bekymre 53-åringen at spissene i troppen brenner store målsjanser

Norge var best, men foreløpig er det snakk om tendenser og ikke sluttprodukt.

Og det blir det ikke resultater av.

Leganger trengs i superduellen mot Lunde

Fire Champions League-vinnere samlet i dødens gruppe. Larvik trenger Cecilie Leganger (38) i superduellen med Katrine Lunde (33).

MESTERMØTE: Katrine Lunde Haraldsen mot Cecilie Leganger var en fantastisk duell i Champions League-finalen sist vår. Nå møtes de igjen i hovedrunden ø- om Leganger blir kvitt fotskaden. Foto: NTB SCANPIX

MESTERMØTE: Katrine Lunde Haraldsen mot Cecilie Leganger var en fantastisk duell i Champions League-finalen sist vår. Nå møtes de igjen i hovedrunden – om Leganger blir kvitt fotskaden. Foto: NTB SCANPIX

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Veterankeeperen er alltid glimrende når Larvik møter hennes gamle klubb Krim på bortebane i Ljubljana. Men ingen kan garantere at Leganger er tilbake da Champions League drar i gang igjen der første helgen i februar.

Leganger har gjennom sine tre tidligere Larvik-sesonger ofte utgjort hele forskjellen. Det har ført til tre semifinaler, to finaler og en tittel i verdens gjeveste klubbturnering.

Hun ble spådd minst 18 uker ute da akillessenen nesten ble revet av 6. oktober. I begynnelsen av februar har det gått 17 uker og ingen vet foreløpig om Leganger er med.

Like i det blå virker Tonje Larsens deltagelse. Kapteinen og forsvarssjefen sliter med sitt evige kneproblem. Dermed mangler Larvik for øyeblikket sine to defensive ankerfester.

Men har klart seg brukbart uten begge denne høsten. Alma Hasanic og Lene Rantala har vært bra i mål, men sist søndag sprakk det mot Vardar Skopje. Larvik skulle selvsagt ha vunnet med 29 scorede mål.

Men slapp inn 31 på hjemmebane.

Det lukter ikke Champions-semifinale av slikt. Med seier mot den makedonske storheten ville motstanderne i hovedrunden ha blitt overkommelige FC Midtjylland, Sävehof og Thüringer. Ingen av dem har noen gang vært i nærheten av å vinne Champions League.

Nå heter motstanderne i stedet Györ (CL-vinner 2013), Buducnost (CL-vinner 2012) og Krim (CL-vinner 2003 og 2001).

Forskjellen er voldsom og Larvik kan utelukkende takke seg selv etter å ha misset den hjemme i Vestfold. Vardar-tapet kan fort koste dem den første sesongen uten semifinale i mesterligaen siden 2009.

– Knallsterk gruppe, mener Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad.

– Enormt sterk gruppe,beskriver Györ-president Ernö Kelecsenyi.

– Bare Kiel og Barcelona mangler, fleiper Buducnosts president, Predrag Boskovic, med henvisning til herrehåndballen.

– En historisk gruppe med fire tidligere vinnere, oppsummerer Goran Dujic, presidenten til Krim.

Kall det gjerne dødens gruppe. Larvik har de tre siste sesongene slått alle de tre motstanderne i Champions League. Det var med Leganger i buret.

Det gjør det ikke bedre at Larvik både starter og avslutter med tøffe bortekamper. Den aller siste – og potensielt avgjørende kampen – går i Györ. Utfordringen blir massiv.

Katrine Lunde var lysende da Györ slo Larvik i fire strake kamper frem mot Champions League-tittelen sist vår.

Da hjalp det selv ikke med Cecilie Leganger i motsatt mål.

PS! Larvik møter onsdag kveld Byåsen på bortebane i NM-semifinalen. Tertnes-Oppsal spiller den andre. Cupfinale i Oslo Spektrum 30. desember.

Sjekk den sjakk-kroppen: Vinner Carlsen VM på fysikken?

Magnus Carlsen er utvilsomt i fysisk toppform. 22-åringens aggressive og utholdende spillestil er vanskelig å møte  for hans 43-årige motstander Viswanathan Anand. Atleten Carlsens VM-suksess kan sette en ny standard for sjakk.

ATLETEN: I morgen drar Jan Kvalheim (til venstre) til India for å matche Magnus Carlsen i volleyball. Til høyre Jørre Kjemperud. Trioen trente sammen under VM-oppkjøringen i Kargerø i juli. Foto: JOHN LUDVIG HAMMER

ATLETEN: I morgen drar Jan Kvalheim (til venstre) til India for å matche Magnus Carlsen i volleyball. Til høyre Jørre Kjemperud. Trioen trente sammen under VM-oppkjøringen i Kargerø i juli. Foto: JOHN LUDVIG HAMMER

Av Jostein Overvik, sportsreporter i VG

Jeg er alt annet enn en sjakkekspert: Men sammenhengen mellom det fysiske og mentale virker åpenbar her. Og er jo et rungende argument for at sjakk er idrett. Det trengs minimal fysisk styrke og teknikk for å flytte brikkene, men den gode fysiske formen utgjør grunnlaget for at Magnus Carlsen kan fortsette med pågåenhet, aggressivitet og offensivitet dag etter dag i Chennai.

Anand har også trent godt det siste året, men det virker tydelig at at inderen ikke har de samme kreftene, den samme gutsen, ved brettet.

Jeg tviler på om flertallet av verdens beste sjakkspillere har trent målrettet opp gjennom årene. I teorien kan jo tankene være geniale uansett hvor skrøpelig kroppen er. Den lammede fysikeren Stephen Hawkin er et glimrende eksempel på det.

Likevel tror jeg mange i sjakkens verdenstopp kikker i retning av Carlsens treningsvaner nå. For Norges Idrettsforbund må det være ytterst interessant at fysisk trening i stor grad kan påvirke både tankegang og gjennomføringsevne i verdens vanskeligste mindgame.

Alderen til verdensmesterne etter krigen antyder også at fysikk har noe å si. Bare den aller første, Mikhail Botvinnik, har vært over 50 år. En skulle kanskje tror at erfaring betyr aller mest i sjakk, men det kan virike som det er motsatt. Carlsen er 21 år yngre enn Anand og ser ut til å ha fordeler av det.

I morgen kommer den gamle sandvolley-proffen og Johan Arne-Riise-rådgiveren, Jan Kvalheim, til Chennai for å trene med ham. I sommer skapte bildene av Carlsen, Kvalheim og Jørre Kjemperud i bar overkropp stor oppmerksomhet på sjakknettsteder rundt i verden. Carlsens muskler ble et tema.

– Magnus trener litt styrke, for han vil gjerne være sterk. Men han liker best å drive med ballspill, har manager Espen Agdestein opplyst. Det vil i første rekke si tennis og fotball, men også sandvolleyball og basketball.

Men like interessant som den fysiske grunnformen er hvordan Magnus Carlsen bruker treningen som avkobling i India. Mens Anand pugger sjakkstillinger på fritiden rensker nordmannen hodet i treningshallen.

Under et så langvarige matchspill – med opp til seks timer lange kamper – må det være helt essensielt å fjerne tankene helt fra brettet. Sjakk-VM ligner litt på et håndballmesterskap med kamper hver eller annen hver dag. En veldig viktig årsak til de norske jentenes gullalder er at de på slutten av 1990-tallet klarte å knekke koden på hvordan de håndterte tiden mellom kampene.

Marit Breivik fant et mye klarere skille mellom kamp og fritid. Det løste på mye og frigjorde en helt ny kraft i laget.

Det er tydelig at Magnus Carlsen er bevisst her. Blant annet avslutter han kveldene med et slag kort mot søsteren Ellen. Det er er både sosialt, morsomt og noe helt annet enn tungvektskampene mot Anand. Og bereder grunnen for det kanskje aller viktigste i en toppidrettsutøvers liv:

En god natts søvn.