Gullmedaljens forbannelse

Petter Northug forbannelse_edited-1Først Petter Northug, deretter Dario Cologna og så Johan Olsson. Alle har blitt satt sjakk matt i løpet av OL-oppkjøringen. Tilfeldig? Alle tok i alle fall gull i VM sist vinter.

Av Nils Christian Mangelrød – Journalist VG Sporten

Sus og dus, og smaken av gull, på toppen av seierspallen i Val di Fiemme for 9 måneder siden, var kanskje gøy da. Nå i det OL-vinteren setter i gang vet vi at gullmedaljens bakside smaker langt dårligere.

Det ligner mer og mer en forbannelse over de som tok gull i Italia i februar og mars. «Gullmedaljespøkelset» har herjet nesten som en moderne form for svartedauen over gullfolket.

– Alle de som er syke nå gjør det bra i OL, slik er det bare, sier Northug om forfallene.

Først ut var Petter Northug. Viruset startet som en forkjølelse allerede i juli, fortsatte som en lang frustrasjon i august, september og oktober, og var ikke gravlagt før 60 dager var gått. Katastrofe 1.

Dario Cologna var nestemann ut som bukket under. En feiende flott treningstur ble avsluttet to hundre meter for tidlig, da ankelen sa takk for seg nylig. Klart verre enn Northug, mente Northug og farvel til Colognas gode OL-oppladning. Katastrofe 2.

Så trodde man kanskje gullforbannelsen ville spare krefter til senere i den viktige OL-sesongen, men den reiste rett til «søta bror». Northugs tirader psyker kanskje ut en og annen svenske. Men det må gullmedalje til for virkelig å bli slått ut hos nabofolket.

For heller ikke femmilsmester Johan Olsson har sluppet unna. Først skade tidligere i høst, men det var ikke nok. Nå ryker også sesongstarten på grunn av infeksjon de siste ukene. Katastrofe 3.

Nå er det bare Northug som er å se i Kuusamo. Ingen Olsson og ingen Cologna. Men Northug mener alle tre bare har en fordel og mener at toppform nå kan tappe kroppen for form like mye som det bygger form mot OL:

– Jeg tror det er en fordel å være utenfor her. Det samme skjedde før VM på hjemmebane og da klarte jeg å få en skikkelig topp, sier Northug.

Vel vel slik er det lett å tale når han allerede er på vei opp etter å ha blitt slått ut av medaljens bakside.

La gå at Marit Bjørgens tre indivuduelle gull kun kvalifiserte til å stå over sesongstarten «for å være på sikre siden». Men det er vel kanskje et tegn på at Therese Johaug med sin ene individuelle gullmedalje fra sist vinter skal passe seg for gullmedaljens bakside!

Det er bare november ennå og denne sesongen kan vise seg å bli ubehagelig interessant for de som hadde gull i snora rundt halsen sist vinter. Medaljen har vist seg tung å bære til nå.

Det er bare å benke seg og følge spent med på fortsettelsen!