Ronaldo kan ha sutret seg bort fra Gullballen

VERDENS BESTE? Cristiano Ronaldo på Friends Arena i går. Foto: AFP

VERDENS BESTE? Cristiano Ronaldo på Friends Arena i går. Foto: AFP

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG

STOCKHOLM (VG) Et mulig paradoks i fotballåret 2013: Cristiano Ronaldos enorme vinnervilje gjør at han ikke vinner Gullballen.

– Jeg skal like å se trynet på Ronaldo hvis Messi får Gullballen, sa min journalistkollega under frokosten på Rica Hotel Kungsgatan i novembertrivelige Stockholm i morges.

Sindre Øgar, journalist i VG

Sindre Øgar, journalist i VG

Ronaldo har et kroppsspråk som ikke er særlig sympatisk. Han er en sutrekopp. Derfor er det mange som ikke liker ham.

Og som ikke vil innse hvor god han faktisk er.

Sutringen kommer når Ronaldo ikke får viljen sin. Når han ikke får frispark. Når en medspiller slår en pasning i et rom Ronaldo ikke befinner seg i. Sutringen er på en eller måte styrt av Ronaldos enorme ønske om å lykkes. Om å vinne. Om å være best.

Sett på denne måten kan vinnerviljen hans i ytterste konsekvens gjøre at han ikke vinner Gullballen i år. Selv om han skulle fortjene den.

FIFA Ballon d’Or, eller Gullballen som vi sier i Norge, deles ut etter stemmer fra landslagssjefer, landslagskapteiner og journalister. Mennesker som styres av både følelser og fornuft.

Cristiano Ronaldo er kanskje den beste fotballspilleren, men han er ikke den beste politikeren. Han spiller den mest effektive fotballen, men han er ingen vinner i fotballvalgkampen.

På 12.35-flyet fra Arlanda til Gardermoen skrev jeg følgende i dag:

Jeg undres over én ting. Allerede i midten november hadde Per-Mathias Høgmo og Brede Hangeland avgitt sine stemmer. Er ikke det litt i tidligste laget? Bør man ikke vente lengst mulig før man oppsummerer året?

Da jeg landet så jeg at tidsfristen har blitt endret fra 15. til 29. november.

Høgmo valgte Zlatan, og begrunnet det med bedre prestasjoner enn Ronaldo på landslaget.

I går satt jeg på pressetribunen på herlige Friends Arena og fulgte med på begge to (for en magisk opplevelse!).

Showet som ble levert var kanskje ikke overraskende. Likevel, det var vanskelig å fordøye det man hadde sett. Ronaldo ble nesten for god utover i kampen.

Jeg er mest imponert over at han har så god kontroll i avslutningsøyeblikkene – uansett om han kommer i fart, har folk i ryggen, er på vei bort fra mål eller møter på utfordringer som får andre til å skjelve.

I 2013 har han 66 mål på 55 kamper for klubb- og landslag. Ingen er i nærheten av det. For landslaget: 10 mål på 9 kamper.

Jeg sier ikke at Ronaldo skal ha Gullballen, men det blir vanskelig å komme utenom han. Spørsmålet man må stille seg er: Finnes det noen som er bedre enn ham?

Tror du Ronaldo straffes på grunn av faktene på banen? Og hvem mener du fortjener å vinne Gullballen?