31 år siden sist: Trist uten Norden i VM

Etter 14 fotballmesterskap på rad med nordisk deltagelse er det slutt. Det føles trist – men ikke uventet – at  ingen nordiske lag skal til VM i Brasil. 

EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Selvsagt vil Zlatan Ibrahimovic være savnet i Brasil-VM. Han tapte superduellen mot Ronaldo 2-4. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

EN ATTRAKSJON FATTIGERE: Selvsagt vil Zlatan Ibrahimovic være savnet i Brasil-VM. Han tapte superduellen mot Cristiano Ronaldo 2-4. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Ironisk. Antagelig er Zlatan tidenes nordiske fotballspiller, men det hjelper ikke når han spiller på et for dårlig landslag. Ingen tvil om at Portugal og Ronaldo fortjente VM-plassen. Og rundt om i verden ville nok Ronaldo blitt mer savnet enn Zlatan.

VM i sambalandet blir sikkert praktfulllt for ham, men for oss her i nord mangler den skandinaiviske dimensjonen for første gang siden Spania-VM i 1982. Selv om Norge bare har deltatt i tre av de 14 mesterskapene siden, har det alltid vært en svensk eller dansk kamp å glede seg til.

Det har gitt VM- elller EM-festen en ekstra farge.

Nå mangler den nordiske koloritten. Synd for oss.

Resten av verden skulle nok gjerne også ha sett Zlatan i VM, men bryr seg ellers ikke. For det er lenge siden Sverige og Danmark har dominert fotballmesterskap. Tendensen har vært fallende i mange år.

Det er 21 år siden Richard Møller Nielsens Danmark vant et sensasjonelt  EM-gull og 19 år siden Sverige kapret bronsen i USA-VM. Etter at svenskene var sjanseløse mot hjemmenasjonen Tyskland i åttendelsfinalen av 2006-VM kom hverken Sverige eller Danmark kommet seg videre fra gruppespillet i de tre neste mesterskapene.

Nå er de heller ikke der.

Mens Norge skuffet kapitalt i VM-kvaliken og aldri var i nærheten av VM-deltagelse. Island hadde den posisjonen, men ble jo også solid satt på plass av Kroatia.

Norden er helt ute.

Tilfeldig?

Selvsagt ikke.

De nordiske landslagene kan ikke ha hengt med i utviklingen.

Og nå er Drillo (71) historie. Danskenes mangeårige sjef Morten Olsen (64) slutter også. Lars Lagerbäck (65) løftet Sverige inn i en rekke mesterskap og har hevet Island, men hører vel ikke akkurat fremtiden til han heller.

Så får vi se hva Erik Hamrén (56) velger å gjøre etter Sveriges exit.

De fem nordiske nasjonene har omtrent 7,5 prosent av økonomien i Europa og 3,5 prosent av folketallet i vår verdensdel. Men utgjør 0 prosent av de 13 nasjonene som deltar i fotball-VM.

Norden har gode ressurser. Pluss Zlatan.

Men det er ikke nok.

Trist, men veldig sant.