Sjekk den sjakk-kroppen: Vinner Carlsen VM på fysikken?

Magnus Carlsen er utvilsomt i fysisk toppform. 22-åringens aggressive og utholdende spillestil er vanskelig å møte  for hans 43-årige motstander Viswanathan Anand. Atleten Carlsens VM-suksess kan sette en ny standard for sjakk.

ATLETEN: I morgen drar Jan Kvalheim (til venstre) til India for å matche Magnus Carlsen i volleyball. Til høyre Jørre Kjemperud. Trioen trente sammen under VM-oppkjøringen i Kargerø i juli. Foto: JOHN LUDVIG HAMMER

ATLETEN: I morgen drar Jan Kvalheim (til venstre) til India for å matche Magnus Carlsen i volleyball. Til høyre Jørre Kjemperud. Trioen trente sammen under VM-oppkjøringen i Kargerø i juli. Foto: JOHN LUDVIG HAMMER

Av Jostein Overvik, sportsreporter i VG

Jeg er alt annet enn en sjakkekspert: Men sammenhengen mellom det fysiske og mentale virker åpenbar her. Og er jo et rungende argument for at sjakk er idrett. Det trengs minimal fysisk styrke og teknikk for å flytte brikkene, men den gode fysiske formen utgjør grunnlaget for at Magnus Carlsen kan fortsette med pågåenhet, aggressivitet og offensivitet dag etter dag i Chennai.

Anand har også trent godt det siste året, men det virker tydelig at at inderen ikke har de samme kreftene, den samme gutsen, ved brettet.

Jeg tviler på om flertallet av verdens beste sjakkspillere har trent målrettet opp gjennom årene. I teorien kan jo tankene være geniale uansett hvor skrøpelig kroppen er. Den lammede fysikeren Stephen Hawkin er et glimrende eksempel på det.

Likevel tror jeg mange i sjakkens verdenstopp kikker i retning av Carlsens treningsvaner nå. For Norges Idrettsforbund må det være ytterst interessant at fysisk trening i stor grad kan påvirke både tankegang og gjennomføringsevne i verdens vanskeligste mindgame.

Alderen til verdensmesterne etter krigen antyder også at fysikk har noe å si. Bare den aller første, Mikhail Botvinnik, har vært over 50 år. En skulle kanskje tror at erfaring betyr aller mest i sjakk, men det kan virike som det er motsatt. Carlsen er 21 år yngre enn Anand og ser ut til å ha fordeler av det.

I morgen kommer den gamle sandvolley-proffen og Johan Arne-Riise-rådgiveren, Jan Kvalheim, til Chennai for å trene med ham. I sommer skapte bildene av Carlsen, Kvalheim og Jørre Kjemperud i bar overkropp stor oppmerksomhet på sjakknettsteder rundt i verden. Carlsens muskler ble et tema.

– Magnus trener litt styrke, for han vil gjerne være sterk. Men han liker best å drive med ballspill, har manager Espen Agdestein opplyst. Det vil i første rekke si tennis og fotball, men også sandvolleyball og basketball.

Men like interessant som den fysiske grunnformen er hvordan Magnus Carlsen bruker treningen som avkobling i India. Mens Anand pugger sjakkstillinger på fritiden rensker nordmannen hodet i treningshallen.

Under et så langvarige matchspill – med opp til seks timer lange kamper – må det være helt essensielt å fjerne tankene helt fra brettet. Sjakk-VM ligner litt på et håndballmesterskap med kamper hver eller annen hver dag. En veldig viktig årsak til de norske jentenes gullalder er at de på slutten av 1990-tallet klarte å knekke koden på hvordan de håndterte tiden mellom kampene.

Marit Breivik fant et mye klarere skille mellom kamp og fritid. Det løste på mye og frigjorde en helt ny kraft i laget.

Det er tydelig at Magnus Carlsen er bevisst her. Blant annet avslutter han kveldene med et slag kort mot søsteren Ellen. Det er er både sosialt, morsomt og noe helt annet enn tungvektskampene mot Anand. Og bereder grunnen for det kanskje aller viktigste i en toppidrettsutøvers liv:

En god natts søvn.