Herlig galskap med kilt og sekkepiper

 

TARTAN ARMY: Skottene lagde god stemning på Aker stadion i Molde. Foto: NTB Scanpix

TARTAN ARMY: Skottene lagde god stemning på Aker stadion i Molde. Foto: NTB Scanpix

MOLDE (VG) (Norge-Skottland 0-1) Det er over 15 år siden Skottland kvalifiserte seg for et mesterskap, men likevel møter skotter opp på kamp som om det skal være deres siste.

Av Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VG

“When you hear the noise of The Tartan Army Boys, we’ll be coming down the road.”

Sangen gikk fra start av.

Reisefølgets prestasjoner fremstår betraktelig mer imponerende enn det hva det skotske laget har fått til på banen de siste årene. I flere dager har de satt farge på Molde med sang, sekkepiper og et upåklagelig humør. Under kampen rakket de blant annet ned på de norske ølprisene. Selvsagt med glimt i øyet.

Og det var aldri et tema å bytte bort kilten med noe varmere da snøen lavet ned.

I 1998 spilte Norge 1-1 mot Skottland i Frankrike, og siden den gang har ikke britene vært med i et eneste mesterskap.

Da er det beundringsverdig at de velger å ta den kronglete reiseruten til Molde – særlig når du kommer fra et land der lønnen for mannen i gata er betraktelig lavere enn i Norge.

Så kan du velge selv om du synes det er vakkert eller idiotisk at voksne menn velger å stå i kilt en iskald og sur novemberkveld.

Et bevis på kjærlighet er det i hvert fall. At et hundretalls mennesker bruker flere fridager på en fotballkamp som egentlig ikke betyr noen verdens ting.

Men de fikk godt betalt med seier i Molde.

Samtidig fikk Per-Mathias Høgmos landslag en smell mot et lag han har vært klar på at må være bak oss dersom det skal bli EM i Frankrike. De første 25 minuttene var svært oppløftende, men etter pause var ikke rytmen i hans mannskap like gode. I tillegg må det bekymre 53-åringen at spissene i troppen brenner store målsjanser

Norge var best, men foreløpig er det snakk om tendenser og ikke sluttprodukt.

Og det blir det ikke resultater av.