Bolts doping-spøkelse fikk Jamaicas statsminister på banen

 

jarlsbo37026a-jpgr-d-99Av Øystein Jarlsbo, journalist VGsporten

Jamaicas statsminister måtte gripe inn da Usain Bolt & cos egne dopingjegere sto i fare for å miste all troverdighet.

I en rapport etter Beijing-OL for fem år siden uttrykte det internasjonale antidopingbyrået WADA «bekymring» over at det var vanskelig å få opplysninger om hvor enkelte nasjoners utøvere befant seg, slik at de kunne testes ved ønskede tidspunkter.

En av nasjonene som ikke hadde orden i sysakene, var Jamaica. En øy i Karibia med 2,8 millioner innbyggere. Den har vunnet flere medaljer i OL og VM enn nasjoner som er ti ganger så store (slik nyhetsbyrået AP uttrykker det fra Kingston på Jamaica onsdag).

Etter at Usain Bolt tok verden med storm og knuste verdensrekordene – de gamle og sine egne – har Jamaica overtatt sprinttronen fra USA (som i parentes bemerket også har utmerket seg i dopingstatistikken).

Siden 2008 har 18 jamaicanske friidrettsutøvere vært involvert i dopingsaker.

Inneværende år hele åtte, inkludert sprinterstjernene Veronica Campbell-Brown og tidligere verdensrekordholder på 100 meter, Asafa Powell. I kjølvannet av disse positive prøvene ble det nylig kjent at den karibiske øyas egen dopingjakt i praksis lå brakk fra februar 2012 til London-OL i fjor.

Der Jamaica vant nesten alle turbodistansene.3f7daa327b844ba7af0a-832(1)

Jamaicas antidopingbyrå JADCO, som ble etablert i 2008, avkrevde så å si ikke en eneste dopingtest av verdens raskeste menn og kvinner – Usain Bolt & co – utenfor konkurranser i seks måneder. Antall dopingtester i forbindelse med konkurranser var heller ikke egnet til å skremme noen, fortalte Renee Anne Shirley til amerikanske Sports Illustrated i august.

JADCO-styreleder Herbert Elliot avfeide eks-direktør Renee Anne Shirleys oppsiktsvekkende og nedslående informasjon som «løgn». Elliot, Jamaicas sjefslege under Beijing-OL, omtalte i et intervju med AP også Shirley som «litt dement» og «en judas».

WADAs toppdirektør David Howman ville imidlertid ikke gå god for hverken det ene eller det andre. Han krevde å få innsyn i Jamaicas åpenbart mangelfulle dopingjakt. Svaret fra Herbert Elliot var enda en gang nedslående. Han kunne ikke ta imot Howmans eksperter før jul, sorry.

Howman lot seg, mildt sagt, ikke imponere av responsen. Hans reaksjon ble tolket dithen at Jamaica risikerte å bli utelukket fra internasjonale mesterskap. Det vil si ingen flere Bolt-gull som kan glede Jamaicas befolkning i en ellers dyster hverdag preget av vold og narkotika (politiet beslagla 1,5 tonn marihuana i en razzia i Kingston i går, ifølge avisen The Observer).

Da dopingspøkelset truet med å kverke nasjonens stolteste og viktigste symboler, ble Jamaicas statsminister Portia Simpson Miller og sportsminister Natalie Neita-Headley tvunget på banen. Statsministeren umyndiggjorde Elliot ved å ønske WADA hjertelig velkommen, når som helst.

mg-0372-copy-jpgoslo-414(1)Mandag landet norske Rune Andersen, WADAs sjef for «standardisering og harmonisering, i Kingston sammen med to kolleger for «utdanning og utvikling» og «programutvikling».

Statsministeren passet samtidig på å øke JADCOs budsjett med 14 prosent fra i fjor og få ansatt en ny toppsjef, Carey Anthony Brown, i styreleder Elliots skadeskutte antidopingbyrå. Hun lover også at det vil bli tilført fem til ni nye stillinger de nærmeste to månedene.  Og ytterligere midler til å øke antall dopingtester.

I går kom en ny offisiell uttalelse fra sportsministeren.

WADA og JADCOs representanter hadde i løpet av to dager gjennomført «konstruktive møter» og «fruktbare diskusjoner». Rune Andersen, Rob Koehler og Kerwin Clarke fra verdens antidopingbyrå har også «lovet» å samarbeide tettere med JADCO for heve jamaicanske dopingjegere til «ikke bare verdensklasse, men også til de beste i klassen».

Som det uttrykkes fra Jamaicas regjeringskontorer.

Det er nødvendigvis ikke bare hul propaganda. Det kan være en erkjennelse – med praktiske konsekvenser – om at tidligere taktikk ikke lenger er holdbar. Jamaica har fra offisielt hold tidligere møtte kritikk og skepsis når det gjelder deres sprintprestasjoner og resultater med «angrep er beste forsvar»; dem mot oss.

Insinuasjonene om urent trav har kommet fra fordomsfulle, mer ressurssterke konkurrenter som i misunnelsens navn ikke har tålt oppkomlingens suksess.

Det har også vært jamaicansk medias holdning. Svært patriotisk har den alltid tatt den dopingtatte jamaicanske sprinter i forsvar.

For eksempel da dopingtatte Asafa Powell og Sherone Simpsons advokat Milton Samuda i sommer beslagla et intervju med de to. Det var foretatt av journalister ved en jamaicansk nasjonal TV-kanal som Milton Samuda, ifølge den internasjonale presseorganisasjonen AIPS, er styreleder for.

Med statsministerens offensiv har også medievinden snudd. Nå er opprydning en dyd av nødvendighet.

a50f17334aef4882aeb9-115(1) I formiddag forteller Jamaica Observer at antall dopingtester i 2013 vil være 300, omtrent halvparten utenfor konkurranse. Det er en økning på henholdsvis 70 og 100 prosent fra 2012 – skandaleåret som måtte til for at Usain Bolts Jamaica endelig er på rett dop-vei?

PS! Ifølge The Observer vil Rune Andersen og hans to WADA-kolleger legge frem resulatetene fra sin omstridte Jamaica-tur denne uken under WADAs kongress i Johannesburg 12. til 15. november.