Ronny Deila er aller best i motgang

SNUDDE MOTGANGEN: Ronny Deila og Strømsgodset har møtt motgang tre ganger denne sesongen oghver gang snudd den med et smell - med seirer 3-0 over Vålerenga, 6-1 over Hønefoss og 5-2 over Molde. Foto: NTB SCANPIX

SNUDDE MOTGANGEN: Ronny Deila og Strømsgodset har møtt motgang tre ganger denne sesongen og hver gang snudd den med et smell – med seirer 3-0 over Vålerenga, 6-1 over Hønefoss og 5-2 over Molde. Her er Deila i sitt kanskje verste tap denne sesongen. Godset tapte 2-1 for Sandnes-Ulf 14. juli. Foto: NTB SCANPIX

Jostein Overvik, sportsreporter i VG

Ronny Deila har aldri opplevd større medgang i norsk toppfotball enn nå. Men Godset-treneren er aller best i motgang.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Det er bare å se på Strømsgodsets resultater. Gullfavoritten har hatt tre perioder med mer enn én kamp uten seier denne sesongen. Ved alle tre tilfeller kom Godset grusomt tilbake.

April: Strømsgodset tapte på Hønefoss og klarte rett etterpå ikke å slå Sarpsborg i 1-1-kampen på Marienlyst. Omslaget var voldsomt med 3-0 over Vålerenga på Ullevaal. Strømsgodset tok 25 av 27 mulige poeng på halvannen måned.

Juni/juli: Fikk en veldig trå start etter U-EM-pausen med nederlag i tre av fire kamper. Tapte både mot Rosenborg og mot Haugesund og fikk til og med bank av Sandnes Ulf. Omslaget var like stort som i april: 6-1 over Hønefoss hjemme og 4-2 over Sarpsborg borte.

August: Klarte ikke å vinne hjemme mot Rosenborg (2-2) og spilte så en ny uavgjort mot LSK på Åråsen. Samtidig røk de ut av Europa League-kvaliken med to strake tap mot tsjekkiske Jablonec. Omslaget kom med mektige 5-2 over Molde hjemme på Marienlyst. Strømsgodset har etter den siste motgangen tatt 19 av 21 mulige poeng. Det er fantastisk.

Det finnes nok av trenere som gir seg selv æren etter seire og skylder på spillerne ved tap. Slik danner mange grunnlaget for å miste garderoben, miste spillernes tillit, og til slutt miste sin egen jobb. Jeg synes denne uttalelsen fra Ronny Deila, gitt til VG etter Sandnes-tapet 14. juli, er ganske beskrivende for at Strømsgodset-treneren ikke er i denne kategorien:

– Jeg må begynne med meg selv. Jeg bytter formasjon for tidlig og for ofte. Det bidrar nok til at det blir mye stress blant spillerne. I likhet med dem må jeg roe meg ned. (…) Akkurat nå er alle lag i eliteserien bedre enn oss. Derfor tror jeg vi skal konsentrere oss om å spille fotball. Vi stresser. Og folk blir grinete. Og grinete spillere vinner ikke fotballkamper.

Deila er selvsagt ikke ufeilbarlig. Han har gjort sin soleklare tabber, men har lært av dem. Sist vår gjorde jeg et lengre intervju med ham og flere av hans nærmeste medarbeidere i Strømsgodset. Han hadde ingen problemer med å være personlig. Han dro linjene tilbake til sin aller tyngste periode som Godset-trenere med fem tap på rad høsten 2008

­­ Jeg hadde mistet troen på spillerne. Jeg mistenkte dem for ikke å gjøre sitt beste. Jeg hadde «driti» meg loddrett ut (…) Jeg ville ikke lytte til spillerne da de sa de var slitne. Jeg bare kjørte på. Feil. Jeg kjørte gråtende på jobb klokken 06.30 om morgenen. Senere på dagen sa jeg unnskyld til hele spillergruppen. Vi roet ned på treningen og snudde motgangen med uavgjort mot Rosenborg på bortebane. Vi spilte ikke bra, men løp noe helt vanvittig.

Ronny Deila har lært av sine erfaringer og bagasjen fra bunnstriden i 2008 er veldig god å ha med seg i toppstriden i 2013. Det betyr selvsagt ikke at Deila sniker rundt som en ydmyk pusekatt i Strømsgodset når det går dårlig. Han må naturligvis ta grep og det går helt sikkert en kule varmt når noen av spillerne har vært på utsiden av konseptet gjentatte ganger.

Men poenget er at Deila skjeller dem ikke ut offentlig. Men beskytter dem og viser tydelig at han ikke tar avstand fra spillerne. Det skal mye til for at Strømsgodset-treneren tror vondt om sine egne, men hvis det skjer, tar han gjerne et personlig oppgjør med den spilleren det gjelder.

Jeg vil påstå at han driver med moderne, god og handlekraftig ledelse. Ikke så ulikt det Ole Gunnar Solskjær holder på med i Molde, vil jeg tro. Etter en start med syv poeng på de 11 første seriekampene kan Molde ta medalje og vinne cupen. Solskjær må ha ledet bra.

Deilas lederskap kan ende med gull. Men der er jo langt fra sikkert. Et desperat Tromsø på Alfheim blir ikke lett og Haugesund på Marienlyst behøver heller ikke å ende lykkelig. Det er fort gjort å bli tatt av stresset når det står om klubbens første seriegull på 43 år. Men det med stress har jo Deila så grundig snakket om tidligere i sesongen. Han tror Strømsgodset skal konsentrere seg om å spille fotball.

Det er den beste gullgarantien Drammen kan få.