Skjønner vi hvor stor Tutta er?

Det som Suzann Pettersen presterer i LPGA-turneringen på Taiwan denne uken er rett og slett hinsides.

Av: Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG

olekr-jpgr-dmerket-i-718Hun er nesten like suveren i verdensidretten golf som Marit Bjørgen og Petter Northug er det i langrenn, nasjonalidretten som vi nordmenn elsker så høyt og inderlig, men som resten av kloden ikke er så veldig opptatt av.

Mens hele Norge kommer til å stoppe opp og juble for våre ski-ess i vinterens Sotsji-OL, er det knapt noen som bryr seg om Tuttas fabelaktige prestasjon på den mest prestisjefylte golftouren i verden.

Selv om det gikk en golfbølge over landet rundt årtusenskiftet, har golf aldri blitt noen folkesport. Og egentlig heller ikke anerkjent blant folk flest. Det regnes fortsatt som en snobbesport.

Dette har gått ut over Suzann Pettersen. Hun har prestert på topp i denne store idretten i seks-syv år, uten å ha fått den anerkjennelsen som jeg mener hun burde ha fått.

VGTV: Se «Tutta» slå hole-in-one

Selv hennes major-seier i Frankrike i august – seier i en av de aller største golfturneringene i løpet av et år – ga den gjenklang som vi kanskje kunne ha håpet. En norsk vinner i for eksempel en Grand Slam-turnering i tennis eller et formel 1-løp ville ha vakt en helt annen oppmerksomhet.

LEDER: Suzann Pettersen leder med fire slag før siste dag.

LEDER: Suzann Pettersen leder med fire slag før siste dag.

Suzann Pettersen er ei dame som kommer fra et møblert hjem og som ikke klager over verken anerkjennelsen eller oppmerksomheten hun får her hjemme, men det er lett å forstå om hun innerst inne føler at det burde ha vært bedre. Nå som vi ikke har noen fotballspillere i verdensklasse, er det kanskje ingen norske sportsstjerner som kan hamle opp med Pettersen i internasjonal omtale.

Les også: Tutta fortsatt i klar ledelse etter drømmestarten

Godhjertede Tutta lar seg ikke påvirke av den kjølige mottagelsen her hjemme. Hun er den første til å gratulere våre stjerner på vinterføre når de håver inn gull og glitter. På sosiale medier uttrykker hun alltid sin stolthet over norske idrettsutøvere som gjør det bra.

La oss håpe at lykkønskningene hennes blir gjengjeldt – nå som hun er på god vei til å bli rangert som den beste golfspilleren i verden.