United-fansens lille genistrek

MANCHESTER (VG) Har Manchester Uniteds supportere gjort et grep som kan være med på å få tilbake publikumstrykket i engelsk fotball? Det var i hvert fall en lovende start i går kveld.

 Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

(I  dagens VG og VG+: David Moyes’ vei til sjefsjobben i Manchester United-jobben – og blant annet om hvordan han har opplevd at det ikke alltid har vært lett å være kristen i en fotballgarderobe. Og du kan lese om Sky Sports-eksperten som mener Moyes overtok en stall i så dårlig forfatning at han vil trenge minst to år på å bygge opp sin egen.) 

Trond Johannessen. Foto: VG

 Utgangspunktet er enkelt: Stemningen på  endel engelske stadioner er i det store og hele for dårlig. Og det er hos de mektigste, turistifiserte klubbene problemet er størst. Old Trafford har vært ille. Et lag som har gitt supporterne så mye å juble for, uten at det gjenspeiles på tribunene. Men situasjonen er heller ikke veldig imponerende hos Manchester City, Liverpool, Chelsea eller Arsenal, for å ta de største. Det er kun på de virkelige toppkampene det kan koke skikkelig.

En del av utfordringen er selvsagt at TV- og sponsorpengene renner inn og stadionene fylles opp. Kassererne ser knapt problemet. Premier League melker supporterne til siste cent, og for mange engelskmenn er det for dyrt å se fotball.

Dette er ikke nytt. I Manchester har alle sett det, i lang tid. Da Roy Keane var Manchester United-kaptein lurte han på om de som kom på kampene kunne stave fotball, for ikke å snakke om forstå fotball. Han mente at rekesmørbrødene fristet mest for mange tilskuere. Manager Alex Ferguson var rasende da han kalte det begravelsesstemning etter møtet med Birmingham helt tilbake i 2008, og «supporter-forsanger» Pete Boyle mente Old Trafford var som et bibliotek for et par måneder siden.

Nå har forskjellige supportergrupperinger slått seg sammen. De kaller seg Fans United, og de har vært lei av at bortesupportere har plassen der det har vist seg å være best akustikk på Old Trafford. Etter to års kamp fikk de endelig viljen sin mot Sociedad i går. United-supportere overtok «bortesvingen», døpt Singing Section.

Alle som hadde plass der ble møtt av et brev på setet sitt, der det ble forklart hvordan Singing Section kan forandre Theatre of Dreams for «years to come».  «It’s worth a go. Worth making tonight a night to remember. Worth being United for. Worth enjoying. It may even be a start of something beautiful,» ble brevet avsluttet.

SELVMÅL: Manchester United-spillerne feirer 1-0-målet mot Real Sociedad. Foto: Martin Rickett, Pa Photos

SELVMÅL: Manchester United-spillerne feirer 1-0-målet mot Real Sociedad. Foto: Martin Rickett, Pa Photos

Etter mine begreper ble det en stor suksess. Syngingen begynte lenge før kampstart, slik det skal være, og det var ikke nødvendig å få hjelp av høyttalermusikk. United-fansen holdt det gående gjennom absolutt hele kampen, Stretford End på motsatt side (der den harde kjernen alltid har stått) meldte seg på innimellom. Dette ble noe helt annet enn de spredte «Junaitid»-ropene etter scoringer. Gamle helter ble selvsagt hyllet, som «Keano» og van Nistelrooy, og etter 28 minutter runget Solskjær-sangen i et snaut minutt, akkurat da Real Sociedad truet United-målet for første gang med et bra langskudd av Haris Seferovic. Men avslutningen var ikke like dødelig som Solskjærs pleide å være, og David de Gea kunne redde ganske greit.

Jeg syns faktisk ikke de 1400 sjelene fikk nok takk av United-spillerne etter kampen. Laget burde stilt seg opp, takket og bukket dypt, men det ble med den vanlige, høflige applausen, mens de mange tusen flere tilreisende fra San Sebastian ble hyllet av sine spillere. Vanligvis er det bortesupporterne som høres best på Old Trafford, denne kvelden var de sjanseløse.

Så da gjenstår det å se om prosjektet kan fortsette. Det er bare å håpe at det ikke var et engangstilfelle. Dette skaper en del organisatoriske utfordringer for klubben, men den jobben bør ledelsen gyve løs på og gi supporterne enda flere seter.

Kanskje kan det også spre seg til flere engelske klubber. Det er lov å håpe. Det er på tide at noe skjer.

I flere supporterkretser i England diskuteres det også om et kan være mulig å innføre noen ståplass-seksjoner, slik det for eksempel er i Tyskland, med Den Gule Veggen i Dortmund som et forbilde for supportere verden over.

– Singing Section var helt topp. Det er slik det skal være. Når man som liten gutt drar på fotball er jo stemningen en del av opplevelsen, poengterte manager David Moyes etter kampen.

Ute på banen var det ikke like vellykket for mannen som ser Alex Fergusons navn nesten uansett hvor han snur seg. Manchester United åpnet bra, og de første 20 minuttene var noe av det bedre denne sesongen. Men etter hvert stoppet det opp litt, og 1-0-ledelsen føltes aldri helt trygg. Småskadde Robin van Persie var selvsagt savnet, men det skal en storklubb som United tåle når motstanderen ikke er bedre enn Real Sociedad. Manchester United ble reddet av et tidlig, slumsete selvmål av Inigo Martinez, og har fått en god start i Champions League. Men David Moyes har et lengre prosjekt foran seg. Da er det ikke dumt å få ekstra supporterhjelp.